Ambasadorul Chinei, Han Chunlin: Împreună pentru construirea unei comunități cu un viitor comun și a unei lumi mai bune

”Odată cu trecerea în noul an privim spre un nou început. 2024 marchează aniversarea a 75 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze, reprezentând totodată un an crucial în atingerea obiectivelor celui de-al paisprezecelea plan cincinal”, transmite ambasadorul Chinei la București.

În continuare redăm articol integral, intitulat „Împreună pentru construirea unei comunități cu un viitor comun și a unei lumi mai bune”, transmis redacției ecopolitic.ro:

”Președintele Xi Jinping a afirmat, în cadrul discursului său cu ocazia intrării în noul an, faptul că cetățenii chinezi sunt conștienți în totalitate de importanța păcii pentru noi, astfel că ne dorim să lucrăm împreună cu celelalte popoare pentru a construi împreună o comunitate umană cu un viitor comun, împărtășind același obiectiv, și anume bunăstarea umanității și crearea unei lumi mai bune.

În prezent, întreaga lume se confruntă cu schimbări mondiale și istorice într-un mod constant, pe care nu l-am fi putut anticipa vreodată, astfel că ne aflăm într-o perioadă marcată de agitație, de schimbare continuă. Cu toate acestea, evoluția umanității își păstrează cursul de progres firesc, evoluția istoriei mondială își va păstra sensul de a înainta în zig-zag, iar tendința spre o comunitate cu un viitor comun va rămâne, de asemenea, aceeași. În acest sens, președintele Xi Jinping dezvăluie ce fel de lume trebuie să construim și cum să construim această lume prin inițierea construirii unei comunități umane cu un viitor comun, dezvăluie viziunea memrilor Partidului Comunist Chinez cu privire la întreaga lume, la păstrarea ordinii, la valori, se conformează aspirațiilor generale ale fiecărui popor în parte și, de asemenea, punctează direcția în care se îndreaptă civilizația umană.

Anul trecut s-au împlinit 10 ani de la inițierea formării unei comunități cu viitor comun pentru omenire. 10 ani de muncă asiduă pentru atingerea succesului. Această inițiativă a evoluat de la o idee la un întreg sistem științific, de pe plan chinez la un consens la nivel internațional, de la o viziune asupra unui viitor mai bun la punerea în practică. Timp de șapte ani consecutiv, inițiativa a fost reprezentată în rezoluții ale Adunării Națiunilor Unite, extinzându-se în diferite regiune, în diverse domenii și devenind emblema care ghidează lumea spre evoluție.

În zilele noastre, neînțelegerile vechi se intersectează cu cele noi, redresarea economiei este slabă, unilateralismul și protecționismul sunt în plină creștere iar deficitul de încredere și de guvernare a comunităților internaționale este din ce în ce mai pronunțat. De asemenea, tendințele de politizare, securitizare și anti-globalizare se răspândesc. China a crezut dintotdeauna că răspunsul la provocările globale necesită încredere în guvernarea la nivel global. Procesul de globalizare este ireversibil; numai prin deschidere pot fi depășite provocările, numai prin consolidarea cooperării se poate realiza dezvoltarea durabilă. Președintele Xi Jinping a subliniat în cadrul Conferinței Centrale de Lucru pentru Afaceri Externe că pentru a răspunde unei serii de probleme și provocări majore cu care se confruntă lumea astăzi, susținem multipolaritatea mondială, egală și ordonată, și globalizarea economică benefică tuturor părților și incluzivă.

Egalitatea într-o lume multipolară susține ca fiecare țară, mică sau mare, să fie egală, se opune conceptului de hegemonie și politicii de putere, se opune monopolului unor țări asupra afacerilor internaționale și promovează activ democrația în relațiile internaționale. În scopul rezolvării problemelor pe plan internațional, este nevoie de comunicare din partea tuturor țărilor, întrucât destinul acestei lumi se află în mâinile fiecăreia dintre acestea. Caracterul de ordonare al multipolarității înseamnă că procesul de multipolarizare a lumii necesită garantarea unei stabilități, a unui caracter constructiv; trebuie să devină un proces istoric bazat pe unitate, și nu pe dezbinare; pe dialog, și nu pe confruntare; pe cooperare, nu pe conflict; pe câștig reciproc, nu pe pierderi multiple. În consecință, toate țările trebuie să respecte obiectivele și principiile Cartei Națiunilor Unite, să susțină împreună normele de bază recunoscute universal ale relațiilor internaționale și să pună în practică împreună adevăratul multilateralism.

Caracterul de beneficii universale al globalizării economice înseamnă a se conforma la cerințele generale ale fiecărei țări, cu precădere spre cele în curs de dezvoltare, a rezolva problemele legate de dezechilibrul în dezvoltarea țărilor și, de asemenea, în relațiile dintre acestea, cauzat de alocarea resurselor la nivel global, înseamnă a promova globalizarea, care benefică accelerării procesului de dezvoltare a tuturor țărilor, în special cele în curs de dezvoltare, a lucra împreună pentru realizarea globalizării economice, astfel încât să ne bucurăm în mod egal de „roadele” acesteia mai mari, astfel încât diferite țări, grupuri sociale, oameni din toate categoriile să se bucure de rezultatele progresului economic și social, menit să aducă beneficii tuturor în mod egal, realizând câștig comun. Incluziunea în procesul de globalizare economică înseamnă sprijinirea țărilor în găsirea căilor de dezvoltare care să se potrivească condițiilor fiecăreia la nivel național, opunerea față de toate formele de unilateralism și protecționism, rezistență împotriva standardelor și regulilor discriminatorii, promovarea liberalizării și facilitarea comerțului și a investițiilor, menținerea lanțurilor industriale și de aprovizionare globale stabile și netede, promovarea înțelegerii reciproce și adaptarea la interesele și preocupările celorlalți. Vom rezolva problemele structurale care împiedică dezvoltarea sănătoasă a economiei mondiale și vom continua să aducem vitalitate și forță creșterii economice globale.

Conform unui proverb chinezesc, când avem aceleași aspirații, nu ar trebui să lase munții și mările să fie departe. Cu toate că România și China sunt la mii de kilometri distanță una de cealaltă, promovăm, contribuim și beneficiem de multipolaritate și la globalizare economică, aspirăm împreună la pace, cooperare și progres. Anul 2024 este anul în care sărbătorim 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România și 20 de ani de la crearea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare, astfel că vom continua să menținem aceasta prietenie tradițională dintre cele două țări, să extindem cooperarea pragmatică și să aducem mai multe beneficii celor două țări și popoare. În același timp, China își dorește ca împreună cu România și alte țări să profite de oportunitatea de a depăși provocările împreună, de a favoriza dezvoltarea întregii lumi prin construirea unei comunități cu un viitor comun, astfel adunând mai multe energii pozitive pentru pacea și dezvoltarea mondială, și contribuind activ la construirea unei lumi mai bune și frumoase.”

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare