Peste 9 milioane de români se află în prezent în străinătate, a anunţat miercuri ministrul pentru Românii de Pretutindeni, deputata Natalia Intotero.
- „În urmă cu o lună şi jumătate, am făcut o solicitare către misiunile diplomatice ale României, în vederea actualizării cifrei românilor de pretudindeni. Conform cifrelor comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale României, centralizate de către colegii din cadrul ministerului, numărul total al românilor de pretutindeni este de aproximativ de 9,7 milioane. (…)
Aş vrea să precizez că numărul exact al românilor de pretutindeni este greu de estimat, întrucât mulţi dintre aceştia nu îşi stabilesc domiciliul legal în ţara gazdă şi nici nu există obligativitatea ca aceştia să se declare la misiunile diplomatice sau la consulatele generale”, a declarat ministrul Natalia Intotero, la Antena 3.
Potrivit cifrelor estimative, aproximativ 5,6 milioane cetăţeni reprezintă diaspora, diferenţa reprezentând comunităţile istorice, iar pe partea de diaspora este vorba despre oamenii care au plecat în perioada 45-90, din cauza regimului comunist, apoi românii care au plecat după 1990.
„Marea majoritate a românilor au plecat în ţările din UE. (…) Din informaţiile pe care noi le avem, am deschis câteva chestionare, deocamdată avem doar 60 de aplicanţi pentru a identifica nevoile acestora privind susţinerea noastră ca minister pentru ei în afara graniţelor şi, în egală măsură, care au fost motivele pentru care au plecat şi ce i-ar determina să se întoarcă. Din păcate, a scăzut foarte mult numărul cetăţenilor care sunt în acest moment, în România. România se confruntă cu o mare problemă: deficitul forţei de muncă.
Va trebui să identificăm toate măsurile prin intermediul cărora să încercăm să îi stimulăm pe cei care vor să revină acasă şi să contribuie prin expertiza pe care au acumulat-o la dezvoltarea economică a ţări. (…) Cred că ar trebui să fie făcut un nou recensământ”, a mai declarat Natalia Intotero.