Autorităţile irakiene au anunţat că au reluat duminică negocierile cu Washingtonul privind viitorul coaliţiei internaţionale antijihadiste, sperând că nimic nu va „perturba” aceste discuţii pentru a le finaliza „cât mai repede posibil”, notează AFP, transmite Agerpres.
De la mijlocul lui octombrie, grupuri armate pro-iraniene au atacat continuu trupele americane desfăşurate în Irak şi Siria într-o coaliţie internaţională angajată împotriva grupării Stat Islamic (SI). În represalii, Washingtonul a efectuat mai multe lovituri mortale împotriva acestor facţiuni.
Căutând dezescaladarea, Bagdadul şi Washingtonul au lansat discuţii la sfârşitul lui ianuarie prin intermediul unei „Comisii militare supreme” comune. Procesul a fost aproape imediat suspendat când, pe 28 ianuarie, un atac cu dronă a ucis trei soldaţi americani în mijlocul deşertului iordanian, la frontiera cu Siria.
„Comisia militară supremă irakiană şi-a reluat duminică reuniunile cu forţele coaliţiei internaţionale la Bagdad”, a indicat într-un comunicat generalul Yehia Rasool, purtătorul de cuvânt militar al premierului Mohamed Shia al-Sudani.
În această etapă, discuţiile urmăresc să evalueze pericolul reprezentat de SI, dar şi „mediul operaţional” şi „capacităţile forţelor armate irakiene”, a subliniat responsabilul în comunicatul său.
Pe baza acestor reuniuni, va fi elaborat un calendar pentru o reducere studiată şi progresivă” a efectivelor, „până la încheierea misiunii forţelor coaliţiei internaţionale anti-SI”, a adăugat comunicatul.
„Atâta timp cât nimic nu perturbă liniştea discuţiilor, vor avea loc întâlniri regulate pentru a finaliza activitatea Comisiei cât mai repede posibil”, a precizat textul.
De la mijlocul lui octombrie, peste 165 de lovituri cu drone sau atacuri cu rachete au vizat soldaţii americani în Irak şi Siria, violenţe alimentate de războiul din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamasul palestinian. Cele mai multe dintre aceste atacuri au fost revendicate de „Rezistenţa islamică din Irak”, o reţea de luptători pro-iranieni.
Statele Unite desfăşoară 2.500 de soldaţi în Irak împreună cu coaliţia, oferind asistenţă şi consiliere forţelor guvernamentale, pentru a preveni resurgenţa SI.
Pentru a înlocui coaliţia internaţională, autorităţile irakiene doresc să treacă la cooperarea militară bilaterală cu fiecare ţară membră.
Însă coaliţia şi Statele Unite lasă să se înţeleagă că procesul ar putea dura timp. Anunţând reluarea negocierilor, coaliţia a asigurat joi într-un comunicat că obiectivul acestora este „de a evalua progresul în misiunea noastră comună de a învinge SI şi de a discuta viitoarea tranziţie a misiunii noastre”.
sursa – AGERPRES