„Că frontierele noastre sînt un şvaiţer prin care trec nestingherite drone, droguri, arme, ţigări, femei răpite, copii vînduţi şi migranţi de toate naţiile, nu mai are importanţă. Important e că încă avem bani căcălău de achiziţii militare pentru ca nişte politicieni să îşi securizeze poziţiile în fruntea statului şi nişte securişti să mai facă olecuţă de avere”, scrie fostul purtător de cuvânt al STS, Daniela Tobă

„Că drona căzută în Insula Mare a Brăilei la 24 de kilometri de graniţa cu Ucraina este una rusească nu am a pune la îndoială, spre deosebire de prima dronă găsită toamna trecută la noi, cea de la Plauru, despre care am scris la vremea respectivă, cu argumente tehnice detaliate, de ce am apreciat că este una americană de supraveghere, dirijată de pe teritoriul românesc. Nici despre faptul că această dronă rusească a fost una în derivă, probabil şi cu niscai încărcătură explozivă, nu am îndoială, dată fiind filmarea pe timp de noapte a unui localnic în care se putea observa obiectul căzător luminat de ardere. Mărimea craterului indică faptul că vorbim probabil despre o dronă tip Shahed 136 / Geran 2, dar e treaba MApN să constate ce şi cum, eu nu sînt specialist”, sc rie, pe site-ul canal33.ro, fostul purtător de cuvânt al STS, col (r) Daniela Tobă.

„Acum, dacă nişte drone pică prin pustietăţi tulcene, să spunem că putem înţelege habarnismul autorităţilor care ar trebui să supravegheze graniţa. Însă cînd un obiect incandescent pătrunde 24 de kilometri dinspre o zonă în război în interiorul teritoriului nostru pînă la doar 5 kilometri nu de un sătuc, ci de ditamai municipiul de reşedinţă al unui judeţ, atunci situaţia este cu adevărat gravă în privinţa modului în care ştim şi putem să ne apărăm frontierele.

Şi nu atît faptul că s-a putut pătrunde atît de adînc pe teritoriul românesc e problema reală. Problema e alta şi e una gravă: revoltătoarea lentoare de reacţie a instituţiilor statului într-o astfel de situaţie, în condiţiile în care într-o ţară vecină se desfăşoară un război cu posibilitate din ce în ce mai vizibilă de extindere regională.

La fel ca în celelalte dăţi, şi această dronă a fost descoperită de localnici. Ziarul Comunitatea din Brăila este singura publicaţie care scrie revoltată că incidentul “se încearcă a fi îngropat sub un morman de minciuni, cu ajutorul postacilor care au intoxicat presa centrală”, invocînd declaraţiile localnicilor care au spus în cor că “drona a fost descoperită întîmplător, în dimineața zilei de 28 martie a.c., nicidecum în noaptea de 28 spre 29 martie, așa cum veți auzi pe toate posturile naționale de televiziune”, şi că prefectul judeţului a aflat ultimul, după ce a fost asaltat de jurnalişti.

Ziariştii de la Comunitatea, de altfel, afirmă că şi ei au aflat tîrziu, pe la ora 20.00 în cursul acelei zile, despre dronă şi au purces rapid la discuţii cu cei din zonă care au fost martori, sătenii afirmând că au anunţat de dimineaţă şeful fermei Stăvilaru şi apoi Poliţia de Frontieră, ulterior fiind alertat şi MApN-ul. Pe de altă parte, presa centrală scrie însă aproape în unanimitate că autorităţile au fost alertate în jurul orei 21.45, asta însemnînd la jumătate de oră după ce Comunitatea publica primul articol pe subiect. Aproape de miezul nopţii a sosit şi prima confirmare oficială din partea ISU Brăila, IPJ Brăila expediind jurnaliştii spre MApN pentru răspunsuri la întrebări. Publicaţia DeBrăila postează şi ea pe facebook înregistrarea video a localnicului cu obiectul incandescent prăbuşindu-se, fără a preciza ora la care a fost făcută pe parcursul zilei de 28 martie, însă filmarea fiind una pe întuneric, putem presupune, coroborat cu ceea ce scrie Comunitatea, că este vorba de dimineaţa zilei de 28 martie, înainte de răsărit.

Dacă ceea ce scriu jurnaliştii de la Comunitatea este adevărat, şi nu am motive să pun la îndoială, atunci vorbim despre mai bine de 15 ore de la incident pînă la momentul în care a venit o confirmare oficială din partea unei instituţii a statului.

Dimenisiunea absurdă a acestui fapt e dată de purtătorul de cuvînt al ISU Brăila care lasă de înţeles că nu s-a ştiut nimic despre dronă atîtea ore fiindcă sătenii nu au sunat la 112 “aşa cum trebuia”. Cu alte cuvinte, de unde să ştie bietele MapN şi MAI şi SRI că pică drone-n bătătură dacă cetăţenii nu fac şi ei un minim efort să sune la 112, dom’le!

Dimensiunea hilară vine din modul în care SRI, MApN, Jandarmeria, ISU şi Poliţia s-au grăbit apoi să trimită, în bunul obicei, o armată de vehicule şi echipaje la faţa locului, inclusiv ambulanţe SMURD în caz că poate cineva ieşit la cules de piese de drone face buba la degeţel şi are nevoie de leucoplast, fiindcă alt motiv nu văd. Buluc de maşini şi oameni ca să fie serios încurcată cercetarea la faţa locului, dar să dea bine la presă.

Dimensiunea alarmantă e dată de faptul că toate dronele picate pe teritoriul românesc, cele despre care ştim pînă acum, au fost descoperite de localnici, radarele nedetectînd nimic. În toamna trecută, purtătorul de vorbe al MApN şi analiştii militari de casă au încercat să explice tehnic de ce aceste radare sînt ineficiente uneori în cazul dronelor, avînd în parte dreptate. Însă acum, cînd ditamai obiectul arzînd a străbătut 24 de kilometri pînă la picaj, justificările înşirate atunci pică şi ele.

Şi scriam, legat de drona de la Plauru: “Observ că tuturor celor care au comentat în legătură cu povestea asta le scapă un lucru: miliarde de euro au fost pompate, timp de trei decenii, într-o instituţie care nu o dată s-a dovedit nefuncţională – Poliţia de Frontieră.

Toată lumea îşi îndreaptă greşit acum degetul acuzator spre Armată care nu mai are, de la desfiinţarea armei grăniceri şi trecerea responsabilităţilor în curtea MAI, atribuţii pe graniţă. Nici dotare pentru un asemenea tip de supraveghere. Nu are nimic din ceea ce i-ar permite să vadă imediat o ditamai drona picată pe spaţiul românesc. Da, fiind o chestiune militară, Tîlvăr este cel care trebuie să sară primul la raport în faţa comandantului suprem. Însă acea porţiune de graniţă unde contrabanda şi războiul sînt ameninţări directe, ar fi trebuit să fie supravegheată de poliţia de frontieră, adică de cei din curtea lui Predoiu. Cum mama naibii, frate, să nu existe, pe nişte kilometri buni în cea mai fierbinte zonă de graniţă, picior de poliţist de frontieră care să vadă ditamai explozia şi să dea instant alerta? O uriaşă porţiune de graniţă pe unde inamicul şi teroristul şi traficantul de droguri pot intra ca la ei acasă. Iar ca să mai scriu şi despre radare, aş pierde timpul. Aşa, ca fapt divers, ştie cineva cu ce totuşi păzim noi aceste uriaşe fîşii de graniţă dincolo de care zboară drone şi rachete?”

Dimensiunea batjocurii la adresa cetăţenilor vine dinspre Arafat cu RoAlert-ul lui. Tot în toamna anului trecut, comentînd măsurile anunţate de autorităţi privind mobilizarea unui număr ridicat de forţe în zonele în care exista risc să ne mai pice nişte drone de la vecini, scriam pe facebook:

“Foarte tare, zic. Doar că am niște mici, micuțe, minuscule, nanoscule nedumeriri:

1. Toți pompierii și polițiștii ăia trimiși să păzească umbra copacilor de frontieră vor fi cazați la săteni în casele alea cu o cameră, vor fi cazați în corturile pe care ar fi trebuit să le vedem la Crevedia, vor fi cazați în stufăriș sub cerul liber, lîngă broscuțe, sau cum? Și cu păpica cum va fi? Îi trimit la pescuit pe Dunăre, va fi catering cu elicopterul sau primesc conserve Scandia cu camionul? Cu buda nu va fi o problemă, că în pustietățile alea sînt destui boscheți.

2. Mesajul RoAlert cum că pică drona va veni ca-n restul țării, prompt, adică după 15 minute de la producerea unui eveniment sau la 30 de minute după ce a trecut ploaia? Și dacă Vasilică și Nineta și încă vreo juma’ din cei din satele alea ultra sărace, uitate de civilizație, nu au telefon mobil, în loc de RoAlert o să alege pompierii cu portavocea sau talanga din casă-n casă prin fiecare sat?

Acum serios, fraților. Cînd sirenele din localitățile ucrainene de peste Dunăre urlă de s-aude pe Marte, la ce mama naibii mai au nevoie amărîții ăia de săteni de păcăleala asta de RoAlert? Doar așa, ca să se mai bage un pic în seamă impostorul ăla de Arafat, nu? Poate face vreo bătrînă infarct cînd i-o grohăi mesajul pe telefon, de-o să mai aibă licheaua pe răboj încă o victimă nevinovată… Despre faptul că orice polițist și orice pompier dislocat din locul lui de muncă pentru a fi trimis s-o frece aiurea prin păpuriș, în condițiile deja știute de deficit grav de personal, înseamnă un om mai puțin acolo unde este cu adevărat nevoie de el, despre asta, zic, nici n-are sens să mai discutăm… Plus că scriu de atîtea zile, există acolo poliția de frontieră.

Asta se întîmplă cînd dai unui impostor funcție și putere, oamenii din subordine devin bătaia lui de joc. Iar cînd ordinele impostorului au legătură cu salvarea de vieți, vedem constant că ordinele alea lasă în urmă numai victime.

L.E. Cică Arafat chiar a zis despre portavoce!! Eu scrisesem la mișto!”

Şi dacă vă amintiţi, o perioadă bună de timp le-au sunat continuu oamenilor telefoanele, culminînd cu momentul care a generat un val de glume şi înjurături din partea locuitorilor din Tulcea, Galaţi şi Brăila, treziţi în miez de noapte de mesajul acela uşor tembel cum că pică obiecte din cer cînd, de fapt, trecuse un avion în treaba lui prin apropiere.

De data aceasta, nici piuitură de mesaj RoAlert nu s-a auzit, în condiţiile în care drona ar fi putut la fel de bine să pice direct în mijlocul Brăilei.

Iar ca să fie treaba oablă pînă la capăt, aflăm recent că Arafat vrea să cumpere un sistem american de alertare a populaţiei în valoare de 2 miliarde de euro! O sumă aberantă care îi mai pune acestuia nişte superglue în jilţul de secretar de stat al MAI şi şef al acestei putrede şi inutile DSU. Ca fapt divers, RoAlert a costat statul român aproape 4 milioane de euro.

Nu în ultimul rînd, dimensiunea indolenţei guvernanţilor vine din aspectele legislative care vizează posibilitatea legală de doborîre a acestor drone, fapt semnalat de şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, în urmă cu vreo două luni. Însă de atunci şi pînă acum nici măcar vreo virgulă de astfel de iniţiativă legislativă nu s-a văzut. Şi oricum, de ce ne-am obosi? Că tot îşi fac americanii oraş propriu cu 10.000 de locuitori la Kogălniceanu, atunci să le intercepteze ei, nu?. Pe noi ne priveşte doar bănetul pe care îl vom vărsa Israelului şi SUA pentru achiziţii gigantice de echipamente militare. Fiindcă asta sîntem, o vacă bună de muls pentru industria militară străină.

În loc de concluzie, propun MapN, MAI, SRI, CSAŢ, preşedintelui, premierului şi reperezentanţilor NATO de pe la noi întoarcerea la mijlocele străbune, verificate, de alertare a populaţiei şi a oştirii cu focuri pe dealuri. Cu surcele şi iască şi amnare, că brichetele pot rămîne fără gaz şi chibriturile din ziua de azi oricum nu se aprind. E super ieftin, e rapid şi sigur. Iar pe dealuri să nu stea militarii patriei, că ăştia au obiceiul fie să doarmă, fie să se facă turtă în post, ci cu localnici serioşi care au dovedit că pot sta treji noaptea filmînd  cerul cu telefoanele lor mobile.

Şi doamne fereşte de vreun război pe plaiurile noastre. Fiindcă atunci vom vedea cutremuraţi cum se vor revărsa pe front incompetenţa şi prostia din instituţiile sistemului naţional de securitate.  

Acum, că frontierele noastre sînt un şvaiţer prin care trec nestingherite drone, droguri, arme, ţigări, femei răpite, copii vînduţi şi migranţi de toate naţiile, nu mai are importanţă. Important e că încă avem bani căcălău de achiziţii militare pentru ca nişte politicieni să îşi securizeze poziţiile în fruntea statului şi nişte securişti să mai facă olecuţă de avere”, scrie Daniela Tobă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare