Ciolacu: Concediile medicale pentru mamele cu copii bolnavi, gravide, pacienții oncologici, scutite de la plata contribuției sociale. Ajutor de 2000 de lei, acordat mamelor defavorizate

Concediile medicale în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților oncologici și în cazurile de urgență vor fi scutite de la plata contribuției sociale prin ordonanță de urgență, a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de astăzi. El a adăugat că, prin acelaşi proiect, va fi propus un ajutor de 2.000 de lei, acordat o sigură dată, pentru fiecare nou-născut, până în anul 2027, în cazul mamelor defavorizate, cu venituri mici, sau aflate în situaţii critice de viaţă.

”Introducem azi, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență. Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern. Trebuie să aprobăm azi acest act, fiindcă pentru oamenii aflați în suferință fiecare zi contează enorm”, a spus premierul.

Prim-ministrul Ciolacu a făcut și următoarele anunțuri la începutul ședinței de Guvern:

● Prin același proiect, sprijinim tinerele mame defavorizate, cu venituri mici sau aflate în situații critice de viață. România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, astfel că această intervenție este extrem de necesară. Propunem un ajutor de 2.000 de lei, acordat o singură dată pentru fiecare nou-născut. Este un sprijin pe care îl extindem până în 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro, din fonduri europene.

● O veste bună avem azi pentru Autostrada Moldovei: venim cu o finanțare de 600 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții. Suma reprezintă jumătate din bugetul necesar construcției A7. Tot în regiunea Moldovei avem alt proiect rutier important, de peste 550 de miloane de euro – centura de ocolire a orașuluii Gura Humorului. Este o lucrare care va debloca semnificativ traficul de pe un drum național extrem de circulat din zonă, cu impact economic major pentru transportul de marfă.

● Și în domeniul feroviar avem investiții mari, care prind viteză. Aprobăm modernizarea secțiunii de cale ferată Predeal – București – Constanța, proiect de 500 de milioane de euro. Asta ne va permite să mergem cu trenul din București la munte și la mare cu o viteză apropiată de ceea ce se întâmplă azi în restul țărilor europene.

● Operaționalizăm azi și cea mai mare investiție pentru tranziția energetică. Vorbim despre 3 miliarde de euro, sumă finanțată din fonduri europene. Este o schemă de ajutor de stat pentru creșterea producției de energie din surse regenerabile: eolian, solar fotovoltaic, resurse hidro și nucleare, hidrogen. Foarte important este că finanțăm și tehnologia pentru stocarea energiei. Finalizarea acestor investiții va conduce la un preț mai mic pe termen mediu și lung și o producție mai mare de energie verde.

● Decidem azi ca programul școlar „Săptămâna verde” să fie finanțat, așa cum este firesc, din Fondul de Mediu. Alocăm acestui proiect un buget de 100 de milioane de lei. Banii vor fi folosiți în acest an și anul viitor pentru activități educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice și la protejarea mediului.

● În final, vreau să îl felicit pe dl ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, pentru implicarea decisivă în rezolvarea conflictului de muncă de la Poștă. Mai mult, dl ministru are un proiect pe care îl aprobăm azi, statutul personalului de cercetare din România. Cercetarea este un domeniu unde vrem să investim masiv și, de aceea, îl rog să ne prezinte cele mai importante detalii despre acest proiect.

Sursa: Știrile TVR

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare