Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a afirmat că a discutat cu premierul Marcel Ciolacu, duminică, despre situaţia din Orientul Mijlociu, pentru formarea „unei opinii coordonate”, subliniind că, deşi Israelul este dincolo de Balcani şi Marea Mediterană, „distanţa este mică” faţă de România.
„România se află deja în proximitatea unei zone de conflict, un conflict de uzură care durează de mai bine de doi ani şi dacă ne uităm pe hartă putem să spunem că suntem la o distanţă mare de Orientul Mijlociu, dar consecinţele şi efectele (…) putem să le considerăm ca afectându-ne pe noi toţi. (…) Sunt consecinţe care se vor resimţi la nivel global, cotaţiile la petrol la Bursă sunt estimate ca având o evoluţie în creştere. (…) Această spirală a conflictului există (…) şi este important să nu se intre într-o dinamică pe care să nu mai putem să o controlăm. (…) Avem linişte, avem pace, ferească Dumnezeu de ceea ce ar putea să se întâmple într-o escaladare a conflictului. (…) Chiar dacă este dincolo de Balcani şi Marea Mediterană, distanţa este mică”, a spus Ciucă, la B1 TV, scrie agerpres.ro.
El a precizat că a discutat cu premierul Marcel Ciolacu „încercând să avem o opinie coordonată şi să putem să avem concluzii şi date care să genereze eventuale măsuri la nivel guvernamental şi politic, pentru că (…) tot ceea ce urmează să se petreacă va avea în spate o decizie politică”.
Liderul PNL a amintit că România se „bucură de pace şi linişte” pentru că Ucraina a menţinut linia frontului de peste doi ani.
„Să continuăm să asigurăm sprijinul necesar, să evităm orice evoluţie către vest a forţelor armate ruse pentru că, din momentul acela, după aproape doi ani şi jumătate de război, lucrurile nu se mai opresc şi nu mai au doar caracterul militar, trec dincolo de această dimensiune şi este greu de prevăzut ce se întâmplă în viitor”, a menţionat Ciucă.
Întrebat cât va rezista România, aflată sub umbrela NATO, în cazul unui atac, Ciucă a răspuns: „România, ca membră a Alianţei Nord-Atlantice, beneficiază de toate garanţiile de securitate. Nu întâmplător, în momentul de faţă, pe teritoriul României avem trupe NATO, avem mijloace de răspuns aerian, de poliţie aeriană, forţe terestre, mijloace de supraveghere şi avertizare timpurie, planuri care sunt deja coordonate şi reacţia este absolut una care nu trebuie să ne genereze temeri. Deci să ne trezim dintr-odată că România este atacată peste noapte şi nu există timpul necesar să se formeze pachetul de forţe de răspuns este aproape imposibil”.