Cristoiu: În scârbă faţă de actualii politicieni, tot mai mulţi români ar miza pe un candidat apolitic; Ciolacu ne-a zis că aşa ceva nu se poate

„Luni, 22 aprilie 2024, Coaliția PSD-PNL a decis ca la alegerile locale de la București să se renunțe la formula candidatului unic independent. Prin urmare, locul candidatului unic independent Cătălin Cîrstoiu l-au luat candidații pe partide, Gabriela Firea, pentru PSD, și Sebastian Burduja pentru PNL”, scrie jurnalistul Ion Cristoiu pe site-ul canal33.ro.

„Știrea de mai sus a fost difuzată, postată sau tipărită de toate publicațiile noastre, online și offline, cu precizare,  așezată chiar la început, „După 14 ore de negocieri”. Presa, în unanimitate, a plantat formula asta după informația primită pe surse din interiorul discuțiilor. Datele ne dezvăluie că lucrurile s-au petrecut ca de obicei în ultimii 30 de ani de relații politicieni-jurnaliști. Jurnaliștilor – unii veghind pe treptele scării de la sediul Guvernului, unde discutau cele două delegații, alții așteptînd prin redacții, li s-au trimis din interior, prin inși care se pretind surse, în realitate, simpli  manipulatori, mesaje cu așa-zise informații din interior. Toate aceste mesaje s-au străduit să sugereze presei imaginea unor discuții aprinse, cu momente în vecinătatea violenței, între delegațiile PSD și PNL, în două chestiuni:

a) Dacă să se renunțe la candidatul Cătălin Cîrstoiu.

b) Dacă da, cine să fie candidatul unic.

Ședința a început la ora 10 dimineața. La ora 18, a fost convocat la ședință și Cătălin Cîrstoiu. Potrivit intoxicărilor din presă, pentru a fi convins să renunțe. Potrivit realităților, să fie martor la discuții. La ora 23.15, Cătălin Cîrstoiu a plecat de la Guvern, după ce le-a reamintit liderilor Coaliției că mandatul său e pe masa lor.

La ora 00.10, două site-uri au dat informația exactă că s-a decis să se meargă separat.

Așadar, decizia de renunțare la candidatul unic a fost luată de liderii celor două mari partide postdecembriste după nici o oră de discuții. Lansarea lui Cătălin Cîrstoiu, în 20 martie 2024, în cadrul unei ceremonii cu participarea celor doi președinți de partide, ceremonie transmisă în direct de toate televiziunile de știri a avut loc sub semnul a ceea ce a fost prezentată drept axiomă:

PSD și PNL trebuie să aibă candidat unic independent.

Pentru că:

a. Primarul în exercițiu Nicușor Dan, nu poate fi învins decît dacă PSD și PNL își unesc electoratele, altfel despărțite.

b) De Stabilitatea Coaliției de guvernare depinde Stabilitatea țării. Dacă PSD și PNL ar avea fiecare un candidat, în campanie cele două partide ar fi antrenate într-o ceartă împinsă pînă la divorț. Și un divorț al celor două partide, care asigură stabilitatea Guvernării, ar fi o nenorocire pentru toți. Pentru Klaus Iohannis, pentru Partenerii Strategici.

Aceste două argumente au fost invocate în sprijinul candidatului unic timp de cîteva luni. Chiar și cînd ,din motive bizare, Marcel Ciolacu a lăsat să se înțeleagă că nu-l mai vrea candidat unic pe Cătălin Cîrstoiu teza Candidatului unic a fost susținută mai departe singura întrebare rămînea Cine va fi alesul?

Prin urmare, decizia de revenire la candidați pe partide are valoarea unei uriașe schimbări de politică electorală. Una e să-l înlocuiești pe Cătălin Cîrstoiu cu un alt candidat unic și alta e să revii la candidaturi separate după ce luni întregi ai combătut formula candidaturilor separate la București, avansînd ipoteze despre un candidat unic la prezidențiale, ba chiar și despre liste comune la parlamentare. Teza candidatului unic se sprijină pe succesul Coaliției în stabilirea listelor comune la europarlamentare. Pînă și controversa Ce partid deschide lista? s-a încheiat rapid, în favoarea PSD.

Să credem că o astfel de decizie a fost luată în doar o oră, și aceea la miezul nopții, după 14 ore de discuții ar însemna să ne autodeclarăm guguștiuci.

E limpede că decizia de renunțare la candidatul unic a fost luată cu mult înainte de noaptea de 22 spre 23 aprilie 2024. Și nu de un singur om, Marcel Ciolacu, ci de mai mulți. Nu încape vorbă că s-a discutat și cu Klaus Iohannis, dacă nu chiar și cu ambasadoarea SUA în România. Aflat la Seul, pe 23 aprilie 2024, Klaus Iohannis a avertizat că decizia nu trebuie să afecteze stabilitatea Guvernării. O teză considerată nu numai de președinte, dar și de Americani, drept axiomă, în condițiile războiului ruso-ucrainean. E lesne de imaginat ce neliniște ar stîrni în cancelariile occidentale știrea crizei de guvern în România.

Sîmbătă, 20 aprilie 2024, Marcel Ciolacu a luat-o pe Gabriela Firea la Pitești, la lansarea candidaților, prilej cu care a albit-o public pe Gabriela Firea în Scandalul Azilelor. Se îndoiește cineva că momentul n-a făcut parte din schimbarea de plan?

Așadar, sîmbătă, Marcel Ciolacu a acționat potrivit schimbării de plan, decisă cu o zi sau două mai înainte, dacă nu cu cîteva zile mai înainte. Faptul că după conferința de vineri, 19 aprilie 2024 a lui Cătălin Cîrstoiu, presa a încetat pe neașteptate campania împotriva lui ne semnalează luarea deciziei deja. Discuțiile de luni au fost de ochii lumii. PSD și PNL urmau să arate că n-au luat decizia cît ai bate din palme, că au negociat, că au discutat. Decizia a fost luată, vezi Doamne!, după 14 ore de discuții în Coaliție.

La o emisiune tv de miercuri, 24 aprilie 2024, seara, Marcel Ciolacu a reafirmat cu tărie teza renunțării la candidatul independent:

”A fost o decizie a coaliției, în urma unor sondaje, a unor cifre, a unui profil de candidat comun independent. (…) N-a fost să fie. Care e problema? (…) ”

Pînă aici lucrurile sînt clare. Rămîne însă marea, enigmatica întrebare:

Cînd și de ce s-a decis renunțarea la candidatul unic indepedent?

Mai ales că potrivit lui Marcel Ciolacu decizia privind candidatul comun independent s-a luat pe baze științifice”, spune Cristoiu.

El adaugă: „În hărmălaia care a fost telenovela scoaterea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă fără dureri mai mari decît extracția unei măsele cu anestezic, declarația a trecut neobservată. Ea însă are o valoare politică de excepție. Mai ales dacă o raportăm la ce i s-a întîmplat independentului Cătălin Cîrstoiu.

Decizia de asumare a lui Cătălin Cîrstoiu drept candidat comun al PSD și PNL n-a avut drept temei doar credința că astfel vor fi atrase la vot ambele electorate. Cînd s-a ridicat problema candidatului comun, atît cea a Gabrielei Firea, cît și cea a lui Sebastian Burduja în numele Coaliției au fost refuzate  pe motiv că electoratul PNL o va respinge pe  cea a Gabrielei Firea, iar electoratul PSD pe cea a lui Sebastian Burduja. Cătălin Cîrstoiu, doctor renumit, manager al Spitalului Universitar din București, părea că va fi acceptat de ambele electorate. Mult mai important, candidatura lui corespundea unui fenomen tot mai puternic afirmat în ultima vreme:

Din scîrba față de politicieni, tot mai mulți cetățeni își doreau candidați apolitici în stare să rămînă așa și după asumarea posturii de candidat independent.

Doctorul Cătălin Cîrstoiu avea toate datele specialistului venit din afara politicii pentru a administra Bucureștiul.

În nenumărate rînduri, Marcel Ciolacu a vorbit înainte de opțiunea pentru doctor că se impune un independent în cursa pentru București.

Vineri, 19 aprilie 2024, Marcel Ciolacu proclamă că vremea independenților a trecut. Coaliția trebuie să aibă un candidat unic. El trebuie asumat însă fie de PSD, fie de PNL. O soluție ar fi fost înscrierea Doctorului în PNL. Celor doi președinți nu le-a trecut asta prin cap. S-a ajuns la decizia privind candidatura din partea fiecărui partid și, mai ales, a unor nume identificate cu angajamentul politic:

Gabriela Firea e președinte PSD București, Sebastian Burduja, președintele PNL București.

Pentru prezidențialele din 2024 s-a anunțat, Mircea Geoană, candidat independent.

Declarînd că vremea independenților a apus, a vrut să sugereze Marcel Ciolacu adevărul că Mircea Geoană n-are nici o șansă ca independent?

Și că va avea șanse un lider politic șeful PSD sau șeful PNL, corespondentul lui Gabriela Firea la nivel de partid?

Altfel spus a sugerat Marcel Ciolacu că doar el poate fi candidatul PSD la prezidențiale?”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare