Cozmin Gușă: „Mandatele de arestare emise de către CPI pun SUA în dificultate. Americanii nu pot explica de ce pentru Rusia a fost DA, dar pentru Israel e NU. Bibi pe urmele lui Milosevic?!”

„Curtea Penală Internațională este o instanță de justiție înființată acum un sfert de veac. Azi are peste 100 de țări membre și are rolul de a aresta și judeca persoane ce au comis genocid sau crime de agresiune, război sau împotriva umanității. A fost înființată la inițiativa subterană a SUA, pe fondul războiului din fosta Iugoslavie, iar apoi primul și cel mai important acuzat și arestat a fost președintele sârb Slobodan Milosevic, ce a murit, însă, în timpul derulării procesului de judecată. Deși au semnat actul de constituire al Curții Penale Internaționale, SUA și Israel și-au retras ulterior semnăturile de fondatori și azi, alături de Rusia-China, sunt țările ce nu recunosc deciziile CPI”, spune, pe solidnews.ro, analistul politic Cozmin Guşă, candidat independent la Preşedinţia României.

„Ieri a bubuit pe planetă știrea conform căreia liderii Hamas și cei ai Israelului, în frunte cu Netanyahu, au primit mandate de arestare internațională din partea CPI. Anul trecut, când s-a petrecut evenimentul similar legat de arestarea lui Putin, americanii și-au scos la rampă specialiștii și foștii oficiali ce susțineau decizia CPI, ba o și completau în mod judicios, iar presa mondială subordonată a fost obligată să le preia argumentația. De data asta, însă, ieri situația a fost net diferită. Acuzația contra lui Bibi Netanyahu este de genocid, așa cum vedem de fapt cu toții că se petrece în Gaza, dar, de la Biden la Trump, toți americanii cu ceva rol politic au sărit ca arși, și-au adus aminte că ei nu recunosc deciziile Curții Penale Internaționale și, deși sunt incluși pentru arestare și liderii Hamas, copiii „unchiului Sam” au protestat vehement contra mandatelor emise, ba chiar au și amenințat Curtea Penală Internațională cu represalii dure. Râsul curcilor, prieteni goldiști!

Nu am reușit încă până azi să deslușesc mecanismele sofisticate și discrete prin care s-a putut impune această decizie CPI de arestare, dar cei care au făcut-o au dat o lovitură mortală credibilității diplomației SUA, ce acum nu mai are nicio justificare pentru abordarea net diferită în cazurile Rusia, respectiv Israel. Cât despre Bibi Netanyahu, acesta are posibilitatea fie să abordeze comportamentul lui Putin, adică să mai viziteze doar țările prietene, în mod sigur SUA, dar nu multe altele, fie i se pregătește alt scenariu, iar acest scenariu pentru Bibi Netanyahu sigur că poate să fie așa-zisul „scenariu Milosevic”, care a fost deferit Curții Penale Internaționale de la Haga chiar de către autoritățile sârbe; există posibilitatea, cu destulă probabilitate, ca și în Israel să se recurgă la o procedură similară de deferire a lui Nentanyahu aceste Curți. Cel mai bine, însă, iese Putin în urma deciziei CPI de ieri, deoarece retorica de arestare internațională a sa, bine susținută până acum de către Occidentul Colectiv, tocmai s-a anulat”, spune Guşă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare