Oamenii de ştiinţă din Chile monitorizează prin satelit flamingo

Populaţia de flamingo din rezervaţia naturală Los Flamencos din Chile se împuţinează, iar oamenii de ştiinţă încearcă să afle ce se întâmplă cu aceste păsări cu picioare lungi şi pene roz, relatează Reuters, scrie Agerpres.

”Numărul flamingo este mult mai mic decât în urmă cu doi ani”, a spus Guillermo Cubillos, directorul departamentului de conservare şi investigaţii al Grădinii zoologice naţionale din Chile.

Cubillos a spus că, deşi anul trecut au fost observaţi între 100 şi 150 flamingo în rezervaţia situată în nordul ţării, doar 15-20 au fost observaţi anul acesta.

”Ameninţări precum schimbările climatice, minerit – în acest caz mine de litiu – ar putea fi o potenţială ameninţare directă a acestor specii şi a habitatului lor”, a spus el, subliniind faptul că flamingo sunt foarte sensibili la orice schimbare apărută în habitat”, inclusiv zgomote provenite de la camioane şi de la alte activităţi umane.

”Aşadar orice schimbare în ecosistem, flamingo sunt primii care o resimt”.

Pentru a afla mai multe despre flamingo, oamenii de ştiinţă prind păsările şi le ataşează transmiţătoare prin satelit cu ajutorul cărora le pot monitoriza mişcările şi pot vedea unde se hrănesc, unde se înmulţesc şi cum îşi folosesc habitatul.

Datele vor fi folosite pentru a propune situri de conservare şi eforturi pentru conservarea directă a trei specii de flamingo din zonă, a spus Cubillos, adăugând că lagunele situate la altitudini mari, precum şi mlaştinile sunt ecosisteme foarte fragile.

”Esenţa proiectului de conservare destinat flamingo este de a oferi de asemenea dovezi ştiinţifice în scopul luării deciziilor privind folosirea terenului”, a spus Cubillos, precizând totodată că zona unde este situată rezervaţia este importantă atât pentru minerit, cât şi pentru biodiversitate.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare