Preşedintele AEP: Noi am terminat cu votul multiplu. Tehnic, e absolut imposibil acum să votezi de două ori

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, afirmă că este ”imposibil” ca oamenii să voteze de două ori la alegerile europarlamentare şi locale, adăugând că îi descurajează pe cetăţeni să încerce acest lucru. El admite însă că sunt localităţi mici, din zone rurale în special, unde s-au observat creşteri ale numărului de persoane cu domiciliu provizoriu. ”Avem o evidenţă exactă (…) şi sar imediat în ochi aceste mişcări bruşte de domiciliu flotant într-o localitate micuţă, care are 7-800 de alegători, dar mai are 3-400 de nou veniţi şi nu se ştie ce i-a mânat pe dânşii acolo”, arată Greblă.

”În mod curios – noi am avut o colaborare foarte bună cu Ministerul de Interne – în mod curios, în anumite localităţi – în centrele urbane e mai greu de stabilit, dar în localităţile rurale numărul chiar bate la ochi – într-o localitate cu 800 de alegători poţi să ai 400 de rezidenţi, cu domiciliul provizoriu, flotant, ca să înţeleagă toată lumea…. Sigur că poate să existe şi o mişcare naturală a populaţiei, dar pot să fie şi alte motive pentru care…”, a declarat Toni Greblă, luni seară, la Euronews România.

El a subliniat însă că ”tehnic” este ”imposibil” ca o persoană să voteze de două ori.

”Noi am terminat cu votul multiplu. Este imposibil acum să votezi de două ori. Tehnic, este absolut imposibil. Pentru că automat, odată ce ai fost înregistrat pe o tabletă unde ţie ţi-a fost scanată cartea de identitate, este imposibil să mai votezi în vreo secţie de votare din ţară şi din străinătate. Deci apare imediat că ai votat, apare o alertă care este trimisă la Autoritatea Electorală Permanentă şi în acelaşi timp este trimisă şi la Ministerul de Interne. Acel cetăţean va fi imediat interogat, întrebat în legătură cu… sigur, s-ar putea să fie o eroare, nimeni nu exclude acest lucru”, a declarat Greblă.

El a explicat că este vorba despre o contravenţie, iar în anumite cazuri poate să fie chiar infracţiune.

”(…) îi descurajez pe cetăţenii care chiar dacă ar fi fost amăgiţi să-şi schimbe domiciliul pentru o anume perioadă, într-o anume localitate, pentru a vota o cunoştinţă, un «prieten», îi descurajez să facă acest lucru, pentru că s-ar putea să fie prinşi şi este păcat pentru un «mulţumesc frumos» să stea câteva luni de zile în anchete penale şi dup-aia, Doamne fereşte, într-o executare a pedepsei, mai ales că nu schimbă, câteva sute de oameni nu schimbă esenţial rezultatul votului, dar după ce am terminat cu votul multiplu, văd că mai sunt unele localităţi în care se încearcă… avem o evidenţă exactă, în comparaţie cu anii trecuţi, în comparaţie cu anul trecut, adică ăstea par evidente şi sar imediat în ochi, aceste mişcări bruşte de domiciliu flotant într-o localitate micuţă, care are 7-800 de alegători, dar mai are 3-400 de noi veniţi şi nu se ştie ce i-a mânat pe dânşii acolo”, a explicat preşedintele AEP.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare