Geoană: Trebuie să începem să construim o ţară cu adevărat democratică și europeană

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a fost invitat în emisiunea lui Marius Tucă, transmisă live de Gandul.  În cadrul discuției, Geoană a abordat tema justiției, exprimându-și viziunea asupra modului în care ar trebui gestionată aceasta în cazul în care ar deveni președintele României, scrie gandul.ro.

Geoană a subliniat necesitatea de a elimina practicile negative din sistemul de justiție și de a asigura un control reciproc între puterile statului. Geoană a evidențiat astfel importanța unei justiții independente și eficiente nu doar ca un mecanism legal, ci și ca un element crucial pentru menținerea echilibrului și ordinii într-o societate.

„Eu sunt un om profund democratic. Cred în control reciproc între puterile statului. O justiție care funcționează independentă și bine echipată este mai mult decât actul de justiție. Este echilibrul în societate. Pentru că, după cum împarți dreptatea într-o societate, așa este organizată societatea”, a spus acesta.

Geoană a subliniat necesitatea unui „punct zero” de la care să se înceapă reformarea sistemului de justiție pentru a construi o țară cu adevărat democratică și europeană. Pentru a ilustra deficiențele sistemului judiciar românesc, Geoană a făcut o comparație cu Polonia remarcând că durata medie a proceselor este la jumătate față de cea din România.

„Cred că trebuie pus un punct zero în care să începem să construim o țară cu adevărat democratică și europeană. Ceea ce mă preocupă este că avem un sistem de justiție care nu e digitalizat, nu sunt suficienți oameni.

Sunt oameni care stau cu anii prin justiție. Justiția e scumpă. Oamenii nu-și permit. De exemplu, în Polonia,o țară relativ comparabilă cu România, durata medie a proceselor în Polonia este la jumătate față decât cea din România”, a spus Geoană.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare