Silviu Predoiu: „E nevoie de o abordare integrală a legilor securității, în care această chestiune a mandatelor reprezintă doar o porțiune foarte mică, două rânduri din câteva pagini de prevederi, care trebuie să fie lămurite. Competențele serviciilor, fișa postului clar definită, ca să nu mai aruncăm mingea fierbine de la unul la altul. Sunt multe lucruri care trebuie lămurite”

„Silviu Predoiu, fost director SIE, președintele PLAN, a fost invitatul lui Alexandru Răducanu în Ediția Specială recentă, dedicată interpretării rezultatelor alegerilor din 9 iunie. Moderatorul a început discuția cu o inițiativă recentă a USR-ului, care cere limitarea mandatelor șefilor serviciilor secrete”, scrie canal33.ro.

Uniunea Salvați România a depus un proiect de lege care să limiteze la 8 ani mandatul șefilor Serviciului Român de Informații (SRI), Serviciului de Informații Externe (SIE), Serviciului de Protecție și Pază (SPP), Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Direcției Generale de Protecție Internă a MAI (DGPI) și Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA).

Silviu Predoiu a avut un răspuns pozitiv la această acțiune: „În mod absolut necesar se impune o limitare a numărului de mandate și a duratei unui mandat. Deocamdată, în legea serviciilor și la SRI și la SIE, nu știu la SPP, nu se prevede nici o durată nici pentru mandat și nici pentru numărul de mandate. Mi se pare corect, democratic, ca să limiteze acest număr și în timp să spui un mandat să aibă 4 ani, 5 ani. Eu aș merge pentru un singur mandat și ar fi în interesul politicianului să aibă dreptul la un singur mandat, atâta vreme cât menținem politicieni la conducerea serviciilor.”

Fostul director SIE a comentat aspectele pozitive ale numirii în funcțiile de conducere ale serviciilor, dar și cele negative: „Serviciile au o mare putere de contagiune. Odată ce te ai dus acolo și ai stat o durată mai mare, indiferent ce faci după, rămâi omul serviciilor”.

Printre exemplele oferite de Silviu Predoiu, ca efect al etichetei de „om al serviciilor” au fost ministrul Mihai Răzvan Ungureanu, care după desemnarea la vârful SIE a rămas cu acest supranume, fiind uitate acțiune sale dinainte de această numire, cât și Eduard Hellvig.

„E nevoie de o abordare integrală a legilor securității, în care această chestiune a mandatelor reprezintă doar o porțiune foarte mică, două rânduri din câteva pagini de prevederi, care trebuie să fie lămurite. Competențele serviciilor, fișa postului clar definită, ca să nu mai aruncăm mingea fierbine de la unul la altul. Sunt multe lucruri care trebuie lămurite”, a mai adăugat generalul în rezervă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare