Alina Mungiu: Coldea e plătit de premierul Albaniei pentru a-i elimina adversarii

Politologul Alina Mungiu aruncă pe piață, într-o analiză pentru ”România curată”, un scenariu de-a dreptul incendiar legat de prestația fostului cap al SRI, Florian Coldea, pentru premierul albanez Edi Rama, al cărui consilier plătit este. Concret, Mungiu atrage atenția că ”specialitatea” lui Coldea este aranjarea plasării rivalilor politici ai celor pentru care lucrează pe listele negre ale Departamentului de stat american și oferă drept exemplu cazurile Sali Berisha și Liviu Dragnea, scrie inpolitics.ro.

”Poate nu ați băgat de seamă care e specialitatea generalului Coldea, pentru care era remunerat de premierul albanez? Cum să-ți pui rivalii politici pe liste de sancțiuni americane, deși nu sunt dușmanii SUA sau ai securității occidentale – nici doctorul Berisha în Albania, nici Liviu Dragnea în România, ce să mai vorbim de fiică-sa, o adolescentă, nu aveau ce căuta pe o listă de sancțiuni serioasă, laolaltă cu oligarhii, informatorii și criminalii lui Putin. Ca să aflăm cine a manipulat aceste situații e destul să ne uităm cine a profitat, ca să aflăm cine a plătit ne trebuie un nou președinte”, a scris Mungiu.

În 2021, Sali Berisha, marele adversar politic al premierului albanez Edi Rama, cel puternic susținut de americani, a fost plasat de Departamentul de stat al SUA pe lista persoanelor non grata pe teritoriu american, împreună cu întreaga sa familie.

Cum suna anunțul secretarului de stat Anthony Blinken:

”Astăzi, anunț desemnarea publică (ca persoană non-grata n.n.) a lui Sali Berisha, fost președinte al Albaniei, fost prim-ministru al Albaniei și fost membru al Parlamentului Albaniei, din cauza implicării sale într-o corupție semnificativă. În calitatea sa oficială de prim-ministru al Albaniei, în special, Berisha a fost implicat în acte de corupție, cum ar fi deturnarea de fonduri publice și interferarea în procesele publice, inclusiv utilizarea puterii sale în propriul beneficiu și pentru a-și îmbogăți aliații politici și membrii familiei sale la cheltuiala încrederii publicului albanez în instituțiile guvernamentale și funcționarii publici. Această desemnare este făcută în temeiul secțiunii 7031(c) din Legea din 2021 privind alocațiile Departamentului de Stat, Operațiuni Externe și Programe Conexe. Pe lângă Berisha, o desemnez public pe soția lui, Liri Berisha, fiul său, Shkelzen Berisha și a acestuia. fiica, Argita Berisha Malltezi. Aceste persoane nu sunt eligibile pentru a călători în Statele Unite. Această desemnare reafirmă angajamentul SUA de a sprijini reformele politice esențiale pentru instituțiile democratice din Albania. Statele Unite continuă să fie alături de poporul albanez. Departamentul va continua să folosească astfel de autorități pentru a promova responsabilitatea actorilor corupți din această regiune și la nivel global”.

Cu doi ani înainte, exact aceeași retorică a fost folosită în cazul lui Liviu Dragnea, în pragul alegerilor prezidențiale din România, de către secretarul de stat american de atunci, Mike Pompeo:

”Secretarul de stat Michael R. Pompeo îl desemnează în mod public pe fostul președinte al Camerei Deputaților a României, Liviu Nicolae Dragnea, drept persoană cu interdicție de a intra pe teritoriul SUA, din cauza implicării sale în acte semnificative de corupție. Această desemnare este facută în temeiul Secțiunii 7031(c) din Legea privind alocările bugetare referitoare la Departamentul de Stat, operațiunile externe și programe asociate, 2019 (Div. F, P.L. 116-6). Secțiunea 7031(c) stabilește că, în cazurile în care secretarul de stat deține informații credibile că oficiali ai guvernelor altor țări au fost implicați în acte semnificative de corupție, acele persoane precum și membrii apropriați ai familiei nu sunt eligibili să pătrundă pe teritoriul Statelor Unite.
De asemenea, legea impune ca secretarul de stat să desemneze în mod public sau în particular pe acești oficiali și membrii apropriați ai familiei. În afară de desemnarea domnului Dragnea, secretarul de stat îi desemnează drept ineligibili pentru intrarea pe teritoriul SUA pe cei doi copii ai domnului Dragnea, Valentin Ştefan Dragnea și Maria Alexandra Dragnea. Acțiunea de astăzi trimite un semnal puternic că Statele Unite sunt angajate să lupte împotriva corupției și să sprijine statul de drept în România”, se arăta în comunicatul ambasadei SUA la București.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare