Ministrul Radu Oprea a participat la dejunul informal al Consiliului Afaceri Externe-Comerț

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, a participat, marți, la dejunul informal al Consiliului Afaceri Externe – Comerț, organizat de către Președinția finlandeză a Consiliului UE, la Bruxelles. La reuniune au mai participat și responsabilii pentru comerț din statele membre ale UE și comisarul pentru comerț al UE, Cecilia Malmström.

“Agenda discuțiilor a vizat evoluțiile globale în domeniulpoliticii comerciale, cu accent pe prezervarea sistemuluimultilateral de comerț organizat sub egida OrganizațieiMondiale a Comerțului și dialogul purtat cu parteneristrategici precum Statele Unite ale Americii. Pregătirea de către Comisia Europeană a celui de al treilea raport anualprivind implementarea acordurilor de comerț liber încheiatede UE cu parteneri terți, pașii următori în cadrul procesului de semnare și adoptare a acordului de comerț liber încheiat de UE cu MERCOSUR și componența privindcomunicarea/sensibilizarea opiniei publice din statelemembre UE asupra beneficiilor oferite de acest acord au figurat de asemenea, pe agenda de discuții a dejunului de lucru.

Responsabilii pentru comerț din statele membre ale UE au dezbătut modalitățile de continuare a eforturilor colectiveprivind avansarea procesului de reformă și modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului, în contextul adânciriicrizei cu care se confruntă Organul de Apel din cadrulorganizației și necesității pregătirii unui pachet realist de negocieri pentru următoarea Conferință Ministerială a OMC de la Nur-Sultan, Kazahstan. Discuțiile au vizat și o serie de aspecte recente în sfera relațiilor comerciale UE-SUA încontextul OMC, în special în ceea ce privește evoluțiile dincadrul diferendelor comerciale privind aeronavele civile mari. Pașii următori vizați în cadrul procesului de semnare șiadoptare a acordului de comerț liber dintre UE și MERCOSUR, ca urmare a ajungerii la un acord politic la finalul Președințieiromâne la Consiliul UE, precum și continuarea/intensificareacomponentei de comunicare cu societatea civilă și toatepărțile interesate au fost, de asemenea, dezbătute în cadrulacestei discuții informale”, se arată într-un comunicat de presa l ministrului pentru IMM. 

Ministrul Oprea a subliniat necesitatea intensificării eforturilor colective de la Geneva cu scopul ajungerii la o soluție privindfuncționarea Organului de Apel sau a agreării unoraranjamente interimare privind soluționarea diferendelor încontext multilateral sau plurilateral. De asemenea, a evidențiat progresul în cadrul negocierilor plurilaterale privindcomerțul electronic, facilitarea investițiilor și reglementărileinterne privind comerțul cu servicii, fiind necesară o abordarestrategică în pregătirea Conferinței Ministeriale OMC din 2020 de la Nur-Sultan, Kazahstan, pentru a obține un rezultatpozitiv anul viitor.

Potrivit sursei citate, în contextul diferendului comercial Airbus/Boeing din cadrulOMC, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț șiantreprenoriat a pledat pentru negocierea unei soluții cupartenerii americani pentru a evita impunerea unor sancțiunireciproce care ar fi în detrimentul celor două economii.

Erodarea continuă a sistemului multilateral de comerț șisituația critică cu care se confruntă OMC reprezintăpreocupări majore la nivelul UE. România continuă rămânăun susținător ferm al multilateralismului și comerțului bazatpe reguli, obiectiv pe care l-am promovat în mod prioritar peagenda discuțiilor din sfera politicii comerciale, pe perioadaPreședinției române la Consiliul UE”, a subliniat ministrulOprea.

De asemenea, în contextul relațiilor UE – MERCOSUR, ministrul Oprea a menționat evenimentul organizat la București în 17 septembrie a.c., cu participarea DG TRADE, referitor la beneficiile ultimelor acorduri comerciale negociate de cătreUE pentru mediul de afaceri românesc, eveniment care a fostreceptat cu interes de către reprezentanții mediului de afaceri.

Uniunea Europeană a încheiat, în ultima perioadă, importante acorduri comerciale, care privesc și comerțul românesc în moddirect. Avem acum ferestre de oportunitate deschise de aceste noi acorduri semnate de UE cu Japonia, Canada, Singapore, Vietnam, de care este foarte important ca mediulde business profite, cu susținerea ministerului, pentru ca putem culege, și noi, roadele acestei munci comuneîndelungate.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare