Lula da Silva reînfiinţează o comisie asupra crimelor dictaturii

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a ordonat joi reînfiinţarea unei comisii de anchetă asupra crimelor politice comise în timpul dictaturii militare (1964-1985), notează AFP, citată de Agerpres.

Comisia specială privind morţii şi dispăruţii politici, creată în 1995, a fost dizolvată de predecesorul său de extremă dreapta Jair Bolsonaro la sfârşitul mandatului, în decembrie 2022.

Decretul lui Lula da Silva, publicat joi in Monitorul Oficial, anulează decizia care a pus capăt lucrărilor acestei comisii şi prevede „reluarea activităţilor acesteia”.

Ministrul pentru drepturile omului, Silvio Almeida, a salutat într-un comunicat „un pas important pentru garantarea memoriei, adevărului şi justiţiei”.

Potrivit acestuia, reînfiinţarea comisiei speciale va permite „continuarea lucrărilor întrerupte ilegal de administraţia anterioară, de cercetare şi identificare a morţilor şi dispăruţilor” în timpul dictaturii.

Institutul Vladimir Herzog, care poartă numele unui jurnalist care a fost una dintre cele mai emblematice victime ale dictaturii, a „salutat” decizia lui Lula da Silva.

„Această comisie (…) a rămas abandonată o perioadă îndelungată şi a suferit în ultimii ani atacuri şi desfiinţări care au contribuit la suferinţa familiilor celor dispăruţi”, a spus acest institut într-un comunicat.

Regimul militar brazilian este responsabil pentru moartea sau dispariţia a cel puţin 434 de persoane, potrivit Comisiei Naţionale pentru Adevăr, un alt organism creat pentru a investiga crimele dictaturii.

Spre deosebire de Argentina vecină, care a judecat agenţii statului acuzaţi că au comis crime în timpul dictaturii (1976-1983), în Brazilia capitolul a fost închis printr-o lege de amnistie din 1979.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare