Adrian Severin: Sistemul juridic din România a fost „refăcut” pentru a putea servi intereselor statului paralel; am dat o putere economică mult prea mare serviciilor

Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe al României, a adus în discuție, la emisiunea lui Marius Tucă, conceptul de „stat paralel” în contextul istoriei recente a țării, evidențiind modul în care acesta a funcționat și influențat evoluția politică și socială, scrie gandul.ro. 

Adrian Severin a expus o perspectivă asupra unui „stat paralel” care nu se limitează la o luptă pentru putere ideologică, ci include aspecte nocive în gestionarea afacerilor publice.

„Acum  se discută infracțiuni economice, cumva, infracțiuni de drept comun. Noi vorbim acolo de infracțiuni politice, dar nu în sensul ideologic al infracționalității politice, ci în sensul raportului luptei pentru putere. O luptă pentru putere care s-a dat neloial, s-a dat ilegal și cu scopuri nocive”, a spus Severin.

El a adus în discuție modul în care anumiți actori politici au perceput justiția ca fiind punctul cheie al puterii, manipulând sistemul judiciar pentru a-și consolida influența și a elimina opoziția.

Potrivit lui Severin, manipularea procesului judiciar a fost o tactică comună, unde persoanele considerate deranjante pentru regimul de la acea vreme erau șantajate, anchetate sau judecate în moduri netransparente și adesea nedrepte.

„Cand altii se uitau sa fie ministrii de externe, de finante, cineva a văzut că ăla e locul cheie, acolo este punctul nevralgic. Ministrul justiției a început să-i șantajeze pe magistrați. S-a trecut la gestionarea fenomenului judiciar”, a continuat fostul ministru.

Potrivit afirmațiilor sale, nu era nevoie ca aceste persoane să fie condamnate. Doar acuzațiile sau expunerea lor publică în fața camerelor de luat vederi erau suficiente pentru a le compromite reputația și influența socială.

Fostul ministru al Afacerilor Externe a evidențiat trei greșeli care au influențat şi evoluția serviciilor secrete românești.

Una dintre erorile semnificative pe care le-a subliniat Severin a fost permisivitatea excesivă în cooperarea serviciilor secrete românești cu cele străine.

„Una dintre erorile pe care noi le-am făcut, și aici mă includ și pe mine în primii ani, a fost aceea de a permite cooperarea serviciilor secrete române cu serviciile străine fără niciun fel de limite. Am dat liber pentru această colaborare. Sigur că nu ne-am gândit foarte bine și n-am anticipat ceea ce va urma”, a spus Adrian Severin.

O altă greșeală strategică majoră, potrivit fostului ministru, a fost adoptarea tezei conform căreia România nu ar trebui să desfășoare activități de spionaj în țările prietene sau în cele pe care le considera potențiali aliați.

Severin a subliniat că această idee s-a dovedit a fi falsă, citând exemplul Israelului care a demonstrat că fiecare țară trebuie să-și urmeze propriile interese.

„Tot o greșeală pe care am făcut-o a fost aceea de a înghiți de-a întregul teza că noi nu trebuie să facem spionaj în țările prietene sau pe care le doream prietene. Am aflat mai târziu, chiar de la Israel, chestia asta, că o asemenea teorie este falsă și că în primul rând fiecare țară își urmează interesele”, a continuat fostul ministru.

Severin a atras atenția și asupra puterii economice considerabile oferite serviciilor de informații, ceea ce le-a permis acestora să „coopereze” cu partenerii străini într-un mod care a dus la marginalizarea celor persoanelor cu personalitate și viziuni independente.

„Am dat o putere economică foarte mare serviciilor de informații. Cu această putere au putut să se ducă și să „coopereze”cu partenerii străini și până la urmă din aceasta s-a creat un întreg mediu care a permis ca pe de o parte să-i înlăturăm pe toți cei care aveau personalitate. Nici nu spun că erau patrioți, dar aveau niște idei și voiau să facă ceva din România”, a adăugat fostul ministru.

„Am considerat întotdeauna că România poate fi o țară super fericită în Europa, cel puțin de nivelul Austriei sau Elveției și că putem avea o Românie puternică într-o Europă puternică”, conchide fostul ministru.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare