Instructori de elită ai armatei nord-coreene, în vizită în Rusia

O delegaţie de instructori de elită ai armatei nord-coreene a plecat într-o vizită în Rusia, a anunţat marţi presa de stat din Coreea de Nord, acesta fiind primul schimb militar între cele două ţări de la semnarea la 19 iunie de către liderii lor a unui pact care prevede o cooperare militară mai strânsă, potrivit Reuters şi EFE, transmite Agerpres.

Preşedintele Universităţii Militare Kim Ir Sen, Kim Geum Chol, conduce această delegaţie de responsabili cu pregătirea militară şi a plecat în Rusia luni cu avionul, a transmis agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, care nu a oferit detalii privind itinerariul grupului sau scopul călătoriei.

Universitatea militară Kim Ir Sen, numită în onoarea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC-Coreea de Nord) şi situată la Phenian, este considerată cea mai prestigioasă academie militară din Coreea de Nord. Ea este de fapt un centru de antrenament pentru ofiţerii militari de elită, iar liderul ţării, Kim Jong Un, a urmat cursurile acestei instituţii după ce a studiat în Elveţia în timp ce era pregătit să devină al treilea lider al Coreei de Nord.

Vizita delegaţiei de instructori militari nord-coreeni în Rusia se înscrie pe linia intensificării schimburilor între cele două ţări, în condiţiile în care, în ultimul an, Coreea de Nord şi Rusia au făcut schimb de un număr record de oficiali la nivel înalt, inclusiv vizita preşedintelui rus Vladimir Putin la Phenian în iunie.

La întâlnirea lor, Putin şi Kim au semnat la 19 iunie un tratat privind „Parteneriatul strategic cuprinzător”, care include un acord de apărare reciprocă despre care Kim a spus că ar echivala cu o alianţă. Acest nou tratat include o clauză care prevede asistenţa reciprocă în cazul în care una dintre cele două ţări ar fi atacată, notează EFE.

Dezvoltarea extrem de mediatizată a relaţiilor militare între cele două ţări îngrijorează oficialii de la Seul şi Washington, care citează dovezi privind livrări de arme de către Coreea de Nord în Rusia pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei şi consideră că Phenianul ar putea primi asistenţă de natură necunoscută din partea Moscovei.

Potrivit Reuters, Moscova şi Phenianul neagă orice fel de tranzacţii cu arme.

Preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, care va participa săptămâna aceasta la summitul aniversar al NATO de la Washington, a avertizat Moscova cu privire la eventualele consecinţe negative ale prieteniei sale cu Phenianul pentru relaţiile economice bilaterale ruso-sud-coreene.

În ultimul an, Phenianul şi-a consolidat apropierea de Moscova, căreia îi trimite arme pentru a fi utilizate în Ucraina, respingând în acelaşi timp noile oferte de dialog din partea Washingtonului şi Seulului, în timp ce se concentrează pe modernizarea armatei sale, comentează EFE.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare