„E o vară foarte caldă pentru noi, prieteni goldiști, dar este în același timp o vară fierbinte pentru geopolitica lumii, deoarece miza este impunerea unei noi ordini mondiale (prescurtat NOM), în baza căreia să se acționeze imediat după finalizarea alegerilor din SUA, în mod practic de la începutul lui 2025. Treburile sunt, însă, extrem de tensionate, așa cum am priceput cei ce am urmărit discuțiile și deciziile SCO (adică ale Organizației de Cooperare de la Shanghai, care este acea organizație militară grupată în jurul Rusiei și Chinei), SCO ce a avut loc săptămâna trecută în Kazahstan”, scrie, pe solidnews.ro, analistul politic Cozmin Guşă, candidat independent la prezidenţiale.
„Această organizație dispune de un potențial militar și nuclear net superior față de cel al NATO, iar la Astana s-a luat decizia ca și Belarus să primească statutul de membru cu drepturi depline, un alt eveniment relevant fiind decizia Chinei de a susține, atenție, intrarea Kazahstanului în BRICS. Declarația finală a SCO a sunat ca o punere la punct aspră pentru Occidentul colectiv condus de SUA, căruia i se vor bloca de acum înainte orice demersuri de impunere militaro-economice. Practic, de săptămâna trecută, la nivelul Organizației de Cooperare de la Shanghai, Occidentului colectiv nu i se mai recunoaște supremația.
Deoarece există o anumită tensiune în relaționarea Chinei cu India, premierul Modi, ce n-a participat la Astana, acceptase dinainte invitația lui Putin de a discuta diferendele indo-chineze în Rusia, lucru ce s-a petrecut ieri, suprapus în mod net cu summitul NATO din SUA. Câteva aspecte foarte importante pe care le-am cules din raportările presei internaționale sau din alte analize și rapoarte la care am avut acces. Așadar, dialogul Putin-Modi a fost față în față, a durat mai multe ore și a debutat prin apelativul de „prieten drag” cu care indianul și-a gratulat gazda. Rusia a fost numită de către Modi ca fiind partener indispensabil pentru India, ce și-a crescut economia tocmai datorită materiilor prime și energiei primite din Rusia, stabilind, totodată, ieri țelul imediat de a atinge 100 de miliarde de dolari pe an în comerțul bilateral. În plus, India, prin vocea lui Modi, consideră că, din păcate, „Ucraina este un prizonier al forțelor care au pus-o în poziția să adopte această atitudine anti-rusească care este parte dintr-un joc geopolitic mult mai larg. Ucraina apare ca acel potențial păcălit din acest conflict și aceste lucruri se întâmplă deoarece Ucraina abordează în continuare o poziție extrem de rigidă”. S-a mai punctat că, tocmai din acest motiv și al pericolului major pentru planetă, India va milita pentru pace cu următoarele atuuri strategice pe care Modi le-a transmis Rusiei, dar și Occidentului colectiv, respectiv SUA. Pentru Rusia, mesajul a fost următorul din partea premierului Indiei: „Nu puteți avea pace în Europa fără noi”, noi adică India plus ceilalți membri ai Sudului Global. Alături de Brazilia, India este de facto liderul acestui Sud Global. Pentru Occidentul colectiv, prim-ministrul Modi a spus că doar India este cea care poate asigura dialogul de pace în relația cu Statele Unite, incluzându-l aici pe posibilul viitor președinte Trump, deoarece India poate să vorbească în acest moment cu oricine dorește în lume și doar India poate să proceseze invers aceste mesaje din lume către Moscova. China nu este într-o poziție care să îi dea posibilitatea să livreze aceste mesaje către Washington, având disensiunile legate de Taiwan, dar India este și este prin vocea lui Modi dispusă și cu potențial de a o face.
Clar și cuprinzător, prieteni goldiști. În același timp, în rapoartele pe care le-am citat și le-am citit s-a consemnat și răspunsul oficial al Rusiei, care sună cam așa și a fost dat prin vocea lui Lavrov, pentru că ăsta este sistemul protocolar rusesc: „Relația dintre Rusia și India corespunde total termenului de parteneriat special privilegiat. Tehnologiile nucleare rusești dau posibilitatea de a se crea materiale compozite care pot să fie folosite cu succes de către India inclusiv în industria sa militară, deoarece Rusia este de acord să i le livreze”. De asemenea, în întâlnirea 1:1 dintre cei doi lideri s-a discutat despre uraniu, care la ora actuală este o sursă de energie imediată la care India poate avea acces. Prim-ministrul Modi va participa în summitul BRICS din octombrie de la Kazan și de asemenea între Modi și Putin s-a discutat, atenție, cooperarea strategică a celor două țări, în interiorul G20, dar și în interiorul BRICS. Mai mult decât atât, Putin și Modi au discutat despre cum Rusia și India vor colabora în interiorul Organizației Națiunilor Unite.
V-am făcut doar o sinteză pe scurt, dar chiar și așa vă dați seama cât de importante au fost aceste subiecte și bineînțeles că totul a fost agrementat vizual a la Putin, care s-a pus la volanul unei mașinuțe electrice și și-a condus oaspetele pe aleile luxuriante are reședinței rusești a acestei întâlniri. Ei bine, comparați ce v-am sintetizat aici cu simulacrul pus la cale prin summitul NATO de la Washington, unde atenția acestor lideri nevolnici a fost concentrată la și mai nevolnicul Joe Biden, ba să nu cadă de pe podium, ba să nu adoarmă, ba să nu încurce cuvintele adresate în mesajul său citit de pe un ecran. Mă rog, pe lângă toate aceste lucruri penibile s-a mai și luat decizia de a înarma suplimentar Ucraina, dar, atenție, fără perspective de progres militar, ce să mai vorbim despre vreo potențială victorie. Așa se împarte lumea acum, prieteni, între pragmatism geopolitic și teatru pentru proști, iar noi, cei din lumea euro-atlantică, reprezentăm publicul care este încercat de sentimente de tip râsu-plânsu, în timp ce liderii aleși prost de către noi evoluează ca vai de mama lor pe scena, repet cu intenție, a acestui teatru pentru proști”, scrie Guşă.