Novak Djokovic: “Înainte de a fi sportiv sunt creștin-ortodox; Când mă așez la masă, spun o scurtă rugăciune… Îmi amintesc că există sute de milioane de oameni, poate miliarde, care trăiesc cu grija faptului că nu au ce pune pe masă. Dacă nu aș fi trăit experiența unui război, nu aș fi avut o asemenea percepție. Așa că nu uit să privesc simplul fapt de a avea ce mânca drept o binecuvântare”

„Pentru longevivul, titratul și experimentatul tenismen Novak Djokovic, viața lui personală, familială și sportivă reprezintă și o mărturisire de credință. Chiar dacă uneori manifestă un temperament vulcanic, iar alteori o atitudine ironică și chiar copilărească, Djokovic nu ezită să se roage în timpul unui meci de tenis, să își sărute cruciulița de la gât și să mulțumească lui Dumnezeu pentru victoriile sale, manifestându-și în mod constant recunoștința și generozitatea prin gesturi filantropice”, scrie solidnews.ro.
„Acesta este cel mai important titlu al vieții mele, pentru că înainte de a fi sportiv sunt creștin ortodox”, a spus Novak în aprilie 2011 când a primit Ordinul Sfântul Sava în gradul I din mâinile Patriarhului Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe. Distincția acordată de Biserica Ortodoxă a Serbiei a fost motivată și de implicarea sa în renovarea bisericilor și mănăstirilor afectate de război în Serbia, țara sa natală.
O cantină fondată de Djokovic oferă hrană gratuită celor fără adăpost și celor săraci. În pandemia 2020-2022 a ajutat la dotarea spitalelor cu cele necesare tratării în condiții mai bune a celor bolnavi, dar a și dovedit o atitudine demnă și fermă în fața exagerărilor și abuzurilor totalitare ale „autorităților”.
De-a lungul anilor, Novak Djokovic, prin banii donați din premiile obținute în cariera sportivă, a participat la construcția și renovarea a 45 de grădinițe și școli, ajutând peste 22.000 de copii și 1.600 de educatori și profesori. Nole sau „No1e”, cum este alintat în patria sa, a ajuns să fie nu doar cel mai titrat sportiv reprezentativ pentru Serbia, ci și un popular erou național. Și în cazul lui Nole, cuvântul evanghelic al Mântuitorului nostru Iisus Hrisos aduce încă roade în viața lui și a Bisericii: „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri” (Matei 10, 32).
Adept al sportivității și prieteniei profunde bazate pe prețuire și respect, înțelegător și solidar cu colegii defavorizați de unele reguli nepotrivite din lumea sportului profesionist, veteranul campion Novak Djokovic se implică activ în rezolvarea acestori nedreptăți, știind ce înseamnă greutățile financiare și organizatorice care taie din „aripile” devenirii multor sportivi.
De asemenea, Nole nu ezită să mustre publicul ostil/agresiv care încearcă să-l intimideze prin huiduieli, injurii sau ironii. „E incredibil cum mă provoacă cei din public. Nu au înțeles că astfel de lucruri mă fac și mai puternic”, a spus el.
Camelia Butuligă ne relevă: „Ani buni, Novak Djokovic nu și-a putut atinge potențialul maxim din cauza problemelor de respirație. Ba, mai mult, devenise ținta glumelor în circuit și era acuzat că se retrage de fiecare dată la greu. Toate astea au fost puse în spate după ce Djokovic a schimbat un detaliu aparent nesemnificativ. Ce a urmat, se știe. Acum, Nole își povestește experiența, și nu numai, în cartea sa, apărută în România la Editura Publica în 2013.
„În lumea tenisului profesionist de astăzi, cea mai mică schimbare în ceea ce privește abilitățile de joc, condiția fizică sau mentală se vede imediat pe terenul de joc. Mă antrenam în fiecare dimineață și în fiecare după-amiază, ridicam greutăți, mergeam cu bicicleta și alergam ore întregi în fiecare zi. Nu era o problemă de condiție fizică. Am schimbat preparatorii fizici, căutând de fiecare dată pe cineva cu un program nou de pregătire fizică. Am schimbat antrenorii, gândindu-mă că poate ceva legat de tehnica mea de joc mă va elibera de acest blestem.
Și totuși, de fiecare dată când făceam câte un pas important spre împlinirea visului meu, mă simțeam de parcă eram legat cu o frânghie de corp și cineva mă trăgea înapoi. Câștigam un turneu, apoi mă prăbușeam inexplicabil în următorul, câștigam spectaculos un meci, ca pe urmă să mă retrag în mijlocul partidei din turul imediat următor.
Aveam abilitățile, talentul și motivația necesare. Aveam disponibilitatea și resursele pentru a încerca orice formă de antrenament fizic și mental cunoscută de om și aveam acces la cei mai buni medici din lume. Dar ceea ce îmi crea probleme era ceva la care nu mă gândisem niciodată. Modul în care mă antrenam și mă pregăteam fizic erau în regulă. Greșit era modul în care mă hrăneam.”
Cartea „Dieta câștigătoare” detaliază cam tot ce e nevoie să știi despre dieta fără gluten și lactate. Combină informațiile științifice despre alimente și nutriție cu rețete și un program de mese pentru 7 zile. Djokovic povestește în amănunt în ce constă pentru el o zi obișnuită, de când se ridică din pat până când adoarme: ce mănâncă și ce bea în afara terenului și pe teren, cum și cât se antrenează, ce tipuri de exerciții face la antrenament, ce tehnici mentale folosește pentru a-și calma mintea (apropo, dacă vă interesează, Novak ține un jurnal). Toate acestea sunt combinate cu pasaje în care Djokovic rememorează anii de război din Serbia, perioadă care, fără îndoială, a avut asupra lui un impact emoțional uriaș și probabil i-a modelat mentalitatea, întâlnirea cu Jelena Gencic și influența sa, amintirea câștigării finalei de la Wimbledon din 2011 și o analiză foarte interesantă a lui Nadal și a meciului. Tonul mi s-a părut autentic, parcă îl auzi pe Novak printre rânduri (nu lipsesc niște glumițe marca The Djoker), ceea ce mi se pare un motiv în plus pentru a citi cartea: nu afli doar informații utile despre nutriție și dietă, ci afli chestii despre omul Djokovic. Ce am aflat?
Novak Djokovic este extrem de disciplinat. „Fiecare clipă a vieții mele este dedicată încercării de a rămâne pe primul loc în clasament. Nu pot face acest lucru decât printr-o disciplină de fier, nu este loc de întors. De câtă disciplină e nevoie? După ce-am câștigat finala AO 2012 într-un meci de 5 ore și 53 minute, am zăbovit puțin în vestiar. Îmi doream un singur lucru: să mănânc niște ciocolată. Miljan mi-a adus una. Am rupt din ea un pătrățel – doar un pătrățel micuț -, l-am băgat în gură și am așteptat să se topească sub limbă. Și asta fost tot ce mi-am permis”.
Novak Djokovic este un om care știe să aprecieze lucrurile simple: „Când mă așez la masă, spun o scurtă rugăciune… Îmi amintesc că există sute de milioane de oameni, poate miliarde, care trăiesc cu grija faptului că nu au ce pune pe masă. Dacă nu aș fi trăit experiența unui război, nu aș fi avut o asemenea percepție. Așa că nu uit să privesc simplul fapt de a avea ce mânca drept o binecuvântare”.
Prieteniile și oamenii din jurul lui sunt cei care-l echilibrează: „Un factor care elimină stresul pe care banii și succesul îl aduc cu sine: oamenii de care sunt înconjurat. Sunt foarte atent cu ce oameni mă asociez. Echipa mea, familia și prietena mea sunt oameni simpli, normali, care duc o viață normală”.
Alt lucru despre Novak Djokovic: venind dintr-o țară comunistă, unde exista doar un sigur mod acceptat de a face lucrurile, a fost conștient că trebuie să-și lărgească orizonturile: „Cel mai mare dar pe care tenisul mi l-a oferit a fost șansa de a călători. Mi-a dat ocazia să-mi deschid mintea spre ce au de oferit și alte culturi. Toată viața am fost însetat de cunoaștere, nu doar despre tenis, ci și de modul în care funcționează mintea și organismul uman. Și asta poate din pricina faptului că accesul la informație mi-a fost mult timp interzis. Când locuiești de generații întregi sub comunism, înveți să accepți că există doar o singură metodă de a face lucrurile. Și este un motiv pentru care lucrurile stau așa: oamenii care nu au mintea deschisă sunt mult mai ușor de manipulat”.
Poate acest lucru l-a determinat pe Djokovic să publice această carte: să răspândească informația, să deschidă mintea oamenilor. „Ce mă motivează este speranța că cei care vin după mine vor vedea ce am realizat, cum anume am făcut-o și se vor folosi de parcursul meu în demersurile proprii. Acest lucru este pentru mine o motivație majoră de a rămâne pozitiv și pe drumul cel bun”.
„Dieta câștigătoare” este o carte practică și foarte competentă despre nutriție și stil de viață. Din acest punct de vedere o recomand tuturor, indiferent de gradul de interes pentru tenis. Pasajele biografice și personale (destul de consistente în economia cărții) sunt un bonus pentru fanii tenisului, care vor afla multe despre felul în care Djokovic s-a modelat atât fizic, cât și psihic și s-a trasformat în „mașinăria” perfectă de tenis care este în prezent.” (extras din articolul https://www.treizecizero.ro/news/cartea-lui-nole-cum-si-a-relansat-novak-djokovic-cariera-cu-ajutorul-unei-diete-salvatoare-review)”, scrie solidnews.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare