Iulian Ionescu, director ECOPOLITIC: Republica Moldova se pregătește de integrare europeană, dar pe mână românească

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Iulian Ionescu, aflat în Republica Moldova, a împărtășit câteva impresii despre perspectivele politice ale Republicii Moldova în contextul referendumului deosebit de important care va avea loc în octombrie, scrie solidnews.ro.

Vizita jurnalistului Iulian Ionescu în Republica Moldova are ca principal scop realizarea unor reportaje cu privire la localitățile din Moldova înfrățite cu orașe din România. Jurnalistul a remarcat că, într-adevăr, există multiple beneficii pentru moldoveni, garantate prin colaborarea cu orașe românești: transferul de experți la nivelul instituțiilor publice, modernizări și reamenajări ale orașelor, investiții ș.a.. Spre exemplu, Iulian Ionescu a mărturisit că se observă mari schimbări chiar în capitală, în Chișinău, astăzi modernizată și mult mai bine dezvoltată față de acum 2-3 ani. Acesta este și motivul pentru care Ion Ceban a fost menținut în funcția de primar al capitalei.

Ion Ceban este un primar foarte apropiat și de Guvernul României, care a deranjat-o pe Maia Sandu tocmai prin aceste legături foarte bune cu România. Deși Ceban era cotat cu șansele cele mai mari de a o bate pe Maia Sandu în alegeri, se pare că acesta nu va candida la prezidențiale. Cel mai probabil candidatura lui a fost blocată de românii care nu au vrut să-l deranjeze pe Soros și care i-au impus lui Ceban să rămână primar al Chișinăului.

Iulian Ionescu a evidențiat faptul că un eveniment chiar mai important decât alegerile prezidențiale în Republica Moldova este referendumul din octombrie. Cetățenii își vor exprima opțiunea ca țara lor să meargă în continuare pe linia europeană, indiferent de schimbările care vor surveni anul viitor, în contextul alegerilor parlamentare. Maia Sandu va avea nevoie de un alt partid, pentru că PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate) este izolat, cu un scor de sub 30%. În consecință, deși Ceban a fost blocat din a candida, va fi folosit de putere pentru a-și face un partid cu care să participe la referendum pentru a salva statutul de stat pro-european al Republicii Moldova.

Prin compatibilizarea administrațiilor românești și moldovenești, la care se adaugă referendumul pro-european, se pun bazele unei viitoare uniri. Iulian Ionescu a subliniat totuși că acum se va încerca un altfel de demers de unire, pentru că încercările de la vârful puterii s-au poticnit la un moment dat și acum este nevoie de un impuls din partea unor grupări mai mici decât nucleul central. Spre exemplu, ponderea investițiilor românești din Republica Moldova este de 60%.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare