INTERVIU Ilie Ionaș, primar Costești – Republica Moldova: Avem o relație foarte bună cu DRRM; Urmează să mă înfrățesc cu alte localități din România

In cadrul interviului acordat ecopolitic.ro de Ilie Ionaș, primar Costești, din Republica Moldova, a vorbit despre beneficiile înfrățirii cu localități din România și despre proiectele finanțate prin Departamentul pentru Realatia cu Republica Moldova (DRRM).

Reporter ecopolitic.ro: Am fost în localitatea dvs. și am observat că se lucrează intens, am observat infrastructura care este destul de importantă, există inclusiv un stadion aici la Costești.

Ilie Ionaș: Bună ziua. Da, într-adevăr localitatea este activă, se muncește mult, încercăm să satisfacem nevoile și doleanțele cetățenilor și încercăm să fim ocupați din ce în ce mai mult. Satul Costești este, după ultimul recensământ, cea mai mare localitate, avem în jur de 10.200 de cetățeni, 3.200 de case și sperăm să fim primii pe țară. Suntem un sat bun de dat exemplu și avem rezultate bune la mai toate capitolele.

Reporter ecopolitic.ro: Care sunt beneficiile înfrățirii cu localități din România? Ce planuri aveți în acest sens?

Ilie Ionaș: Am moștenit 7 localități înfrățite cu Costeștiul, dintre care municipiul Bacău, orașul Costești din județul Argeș, comuna Hârlău, de fiecare dată i-am felicitat, mai ales cu ocazia alegerilor locale care au avut loc. Urmează în noul meu mandat să mă înfrățesc cu alte localități din România, momentan ducem tratative cu orașul Matca, județul Galați, cu care avem deja un proiect transfrontalier legat de achiziționarea unei autospeciale de pompieri. Satul Costești nu dispune de una și tindem să avem una locală, pentru a putea asigura și satele învecinate.

Reporter ecopolitic.ro: Pe lângă aceste beneficii ale înfrățirii cu localități din România, ce îmi puteți spune despre colaborarea cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova?

Ilie Ionaș: Avem o relație foarte bună cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, cu secretarul de stat Adrian Dupu. Satul Costești beneficiază de două proiecte, unul pentru renovarea acoperișului unei galerii, sumă care se ridică la 200-220 de mii de lei moldovenești și un proiect mai mare, care ține de reproiectarea bibliotecii satului Costești, în jur de 500-550 de mii de lei.

Reporter ecopolitic.ro: Înseamnă că deja se lucrează, chiar dacă aveți doar 9 luni de când v-ați preluat mandatul…

Ilie Ionaș: La sfârșit de mandat vom număra bobocii. Două proiecte nu înseamnă mult.

Reporter ecopolitic.ro: Ca perspectivă, mizați mult pe aceste relații, inclusiv pe zona de finanțare românească a unor proiecte din comunitate. Pe lângă aceste aspecte, am înțeles că există totuși și o perspectivă de a găsi soluții pentru a atrage investitori din România, tot în zona localității Costești.

Ilie Ionaș: Da, avem un gând și un plan de a face un parc industrial care ar avea un impact social și economic, dar la un parc industrial sperăm să atragem și investitori străini, cum ar fi din România. O să ne axăm pe acest punct de a aduce investitori din România.

Reporter ecopolitic.ro: În încheiere, un gând pentru români și pentru moldovei din calitatea de primar sau chiar de om

Ilie Ionaș: Să nu uităm că suntem două țări surori și mizăm pe o colaborare în viitor mai bună și mai prosperă pentru a avea un impact cât mai bun pentru cetățenii ambelor țări!

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare