Fosta pugilistă britanică Nicola Adams, campioană olimpică la Londra 2012 şi Rio 2016, susţine, în contextul actualele controverse despre gen, că sportivii care au trecut printr-o pubertate masculină nu trebuie să lupte contra femeilor, scrie DPA, conform Agerpres.
Pugilista italiană Angela Carini a renunţat joi, după mai puţin de un minut, să lupte în sferturile de finală ale categoriei 66 kg împotriva algeriencei Imane Khelif, prezentă la turneul olimpic în ciuda nivelurilor ridicate de testosteron care o excluseseră de la Campionatele Mondiale. Italianca a explicat că nu a primit niciodată o lovitură aşa de puternică.
Khelif, alături de Lin Yu-ting din Taiwan, au primit permisiunea de la CIO pentru a participa la JO 2024, deşi au fost descalificate de la Mondialele 2023 de către Federaţia internaţională a boxului amator (IBA), pentru că nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate de a boxa ca femei.
”După ani şi ani de luptă pentru existenţa boxului feminin la Jocuri şi după toate antrenamentele prin care ele au trecut pentru a ajunge acolo, a fost greu să privesc o altă pugilistă forţată să renunţe la visele ei olimpice. Persoanele care nu s-au născut ca femei biologice, care au trecut printr-o pubertate masculină, nu ar trebui să poată concura în sportul feminin. Nu numai că este nedrept, dar este şi periculos!”, a scris Adams pe platforma X.
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), care administrează evenimentul de box de la Paris, după ce IBA a fost eliminată din familia olimpică, a emis o declaraţie joi prin care a confirmat că, la fel ca la Jocurilor anterioare, genul sportivilor a fost stabilit pe baza paşapoartelor lor.
CIO susţine că s-au transmis informaţii înşelătoare despre Kheif şi Lin, reamintind că ele concurează în competiţiile internaţionale feminine de box de mulţi ani, inclusiv JO de la Tokyo. Forul olimpic a descris ca ”intempestivă” şi ”arbitrară” decizia IBA de la CM 2023, fără un ”proces echitabil”.
IBA nu a oferit detalii despre descalificarea lui Khelif şi Lin, dar a precizat joi că decizia s-a bazat pe două ”teste de încredere” la Campionatele Mondiale de la Istanbul (2022) şi New Delhi (2023).
”IBA nu va susţine niciodată meciuri de box între sexe, pentru că organizaţia pune siguranţa şi bunăstarea sportivilor noştri pe primul loc. Ne protejăm femeile şi drepturile lor de a concura în ring împotriva rivalilor egali şi le vom apăra şi sprijini în toate instanţele; speranţele şi visele lor nu trebuie niciodată luate de organizaţiile care nu sunt dispuse să facă ceea ce trebuie în circumstanţe şi condiţii dificile”, se arată într-un comunicat.
Vineri, Lin luptă cu uzbeka Sitora Turdibekova la cat. 57 kg, iar sâmbătă, Khelif va primi replica maghiarei Anna Luca Hamori la cat. 66 kg.