INTERVIU Alexandru Bujorean, primar Leova – Republica Moldova: E o gură de aer finanțarea de la DRRM; Trăim timpuri grele…dar aceste timpuri trebuie să ne facă mai puternici, să ne apropie și mai mult și să îndeplinească și alte vise ale românilor

In cadrul interviului acordat ecopolitic.ro de Alexandru Bujorean, primar Leova, din Republica Moldova, a vorbit despre beneficiile înfrățirii cu localități din România și despre proiectele finanțate prin Departamentul pentru Realatia cu Republica Moldova (DRRM).

Redactor ecopolitic.ro: Mulțumim că ne-ați primit în localitatea dvs., localitatea Leova, o localitate de graniță. Sper să ne spuneți câteva cuvinte despre localitatea pe care o administrați.

Alexandru Bujorean: Orașul Leova este un oraș transfrontalier, este un oraș istoric, un oraș care până în 1940 avea un pod de piatră care unea malul stâng și malul drept, din păcate acesta a fost bombardat de sovietici, iată că recent, după circa 8 decenii, visul comun al românilor de pe ambele maluri ale Prutului s-a împlinit și a fost contruit acel pod, fie el și plutitor, cum este în această etapă. Dar în acest moment la București se elaborează studiile de fezabilitate pentru construcția unui pod de piatră care va genera dezvoltare turistică, dezvoltare economică, nu doar pentru orașul Leova dar pentru întreaga regiune sudică a Republicii Moldova.

În Leova sunt aproximativ 10.000 de locuitori, însă cel mai recent recensământ va arăta situația reală, datele finale vor fi cunoscute ceva mai târziu în acest an. Cu siguranță nivelul de migrație a afectat și localitatea noastră și populația este ceva mai mică. Principala activitate economică este bazată pe servicii și comerț, mai puțin pe industrie dar încercăm să dezvoltăm și acest sector prin mai multe proiecte susținute de Uniunea Europeană. Avem două licee, avem o școală profesională tehnică, avem două grădinițe, un Palat de Cultură și toate celelalte edificii caracteristice unei localități dezvoltate, dar întotdeauna este loc de mai bine. Ne îndreptăm atenția și către infrastructura rutieră sau cea pietonală, dezvoltăm și proiecte economice și proiecte turistice și încercăm să tindem să fim o localitate sau un oraș european, așa cum am și avut acest statut oferit de delegația UE, anul trecut, când orașul nostru a fost gazda unui eveniment care a reunit reprezentanții ambasadelor și serviciilor consulare de la Chișinău. Prin acest eveniment am reconfirmat, practic, că suntem un oraș european.

Redactor ecopolitic.ro: Care sunt beneficiile înfrățirii localității dvs. cu localități din România?

Alexandru Bujorean: Orașul Leova are trei acorduri de înfrățire, două dintre acestea eu le-am moștenit atunci când am venit în funcția de primar. Prima înfrățire a fost făcută cu orașul Boldești-Scăeni din județul Prahova. Acea înfrățire frumoasă a generat ulterior contacte și acorduri de colaborare și cu alte primării, cu alte orașe din alte țări.

De asemenea, suntem înfrăţiți cu comuna Vetrișoaia din județul Vaslui, este localitatea limitrofă imediat de după Prut și suntem uniți astăzi prin acel pod despre care am vorbit, avem chiar și un proiect pe care l-am aplicat împreună în baza căruia ne propunem să modernizăm iluminatul stradal, să avem corpuri de iluminat moderne, economice şi digitalizate printr-o aplicaţie, va fi un sistem modern care, cred eu, este printre puținele din Republica Moldova și sper să fim selectaţi pentru finanțare.

Cu primăria Boldești-Scăeni am avut o colaborare și avem o colaborare frumoasă pe partea culturală, copiii noștri, ansamblurile noastre folclorice merg de multe ori în Prahova la diferite festivaluri și reprezintă orașul Leova și Republica Moldova. Am reușit, cu suportul Consiliul Județean Prahova și primăriei Boldești-Scăeni să instalăm bustul lui Alexandru Ioan Cuza în orașul Leova.

Cea mai recentă înfrățire, la care am participat eu propriu-zis și am iniţiat-o eu împreună cu colegul meu primar din orașul Oravița, județul Caraș-Severin, este o înfrățire care are ca și distanță între localități o întreagă Românie, dar asta nu ne-a încurcat să stabilim relații frumoase de colaborare. Am fost cu echipa primăriei în acea localitate, domnul primar ne-a vizitat de câteva ori şi lucrăm să aplicăm împreună și la unele proiecte de dezvoltare care să facă această înfrăţire mai palpabilă şi mai tangibilă şi resimţită de toţi locuitorii oraşelor.

Redactor ecopolitic.ro: Există sau aveţi în vedere beneficiile unui proiect depus cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova?

Alexandru Bujorean: Am avut o necesitate stringentă care nu era acoperită de resursele bugetul local, la Grădinița Romanița, una din cele două grădinițe din oraşul Leova, unde este extrem de deteriorat scuarul acelei grădinițe și chiar dacă în edificiul propriu zis s-au mai făcut câteva investiții, nu ne-au ajuns sursele pentru acest scuar. Şi aici a venit ca o gură de aer acel apel de propuneri de proiecte lansat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și ne bucurăm foarte mult că am fost selectați spre finanțare. Mulţumim domnului secretar de stat Adrian Dupu, dar şi Guvernului României pentru faptul că a investit în grădiniță, ceea ce înseamnă o investiție în copii și o investiție în viitor.

Redactor ecopolitic.ro: În încheiere, dacă aveți câteva mesaje de transmis atât românilor cât și celor din Republica Moldova, celor de la dumneavoastră din comunitate sau din comunitățile din România.

Alexandru Bujorean: Un scurt mesaj care este valabil și pentru românii de dincolo de Prut și pentru cei din Basarabia: trăim timpuri grele și le resimțim cu toții, poate nu la fel, dar cu amploare puternică. Dar aceste timpuri trebuie să ne facă mai puternici, să încercăm și noi să găsim, așa cum au găsit și predecesorii noștri, niște ferestre de oportunitate care probabil ar putea să ne apropie și mai mult și să îndeplinească și alte vise ale românilor.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare