Cele două doctorițe de la Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sfântu Pantelimon din București acuzate de omor calificat cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei au fost duse, în cursul zilei de joi, la Tribunalul București, unde s-a decis emiterea de mandate de arestare preventivă pe numele lor, informează RomâniaTV, scrie activenews.ro.
Între timp s-a reactivat propaganda de serviciu din timpul pandemiei: Derapaj de proporții în scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon făcut de Gabriel Diaconu, consilierul onorific al ministrului Alexandru Rafila. Acesta susține pe rețelele de socializare că Secțiile ATI din spitale nu sunt „saloane de paliație”.
Mai mult, psihiatrul lui Rafila pune în discuție ideea că în anumite situații poate fi justificată decizia unui medic de a întrerupe medicația care menține în viață un pacient aflat în stare foarte gravă pentru a face loc altui pacient, transmite Realitatea Plus.
Tatuatul lui Rafila, gonflat de organele presei securistice până la rangul de „influencer”, se întreabă „filozofic” într-o postare pe Facebook dacă decizia unui medic de a lăsa să moară un pacient aflat în stare foarte gravă nu poate fi considerată folositoare în anumite situații:
„Întrebarea e de ce? Cui prodest? Câtă vreme ai – ipotetic – toate paturile din ATI blocate, și ai cazuri cu șanse mai bune de supraviețuire în UPU care nu pot fi transferate, este un gest compasionat să curmi suferința unui bolnav cu șanse minime de supraviețuire ca să faci loc altuia care poate va trăi? Asta s-a întâmplat, dacă asta s-a întâmplat, acolo?”, citează Realitatea Plus.
„Continui să îmi mențin părerea că în scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon, unde mai mulți medici sunt acuzați c-ar fi scăzut intenționat medicația unor pacienți terminali cu scopul de-a precipita decesul, nu reflectă neapărat adevărul, deci ne uităm la anatomia unei mistificări”.
”Procurorii spun o narațiune folosind anumită optică, probatoriu, și caută să-și dovedească teza.”, mai susține psihiatrul lui Rafila, aducând atingere anchetei și procurorilor statului de drept, altfel susținut de cei ca el.
„Avem înregistrările care au demonstrat anchetatorilor că medicii de la Spitalul Pantelimon au luat viața pacienților după ce au scăzut doza de medicamente. În exclusivitate la emisiunea Culisele Statului Paralel au fost difuzate aceste materiale în care o asistentă a recunoscut directorului de la Îngrijiri medicale că a fost obligată de medici să decidă cine trăiește și cine moare.”, mai scrie postul citat.
Asistenta și colega sa, care au denunțat cazul ziaristului Cătălin Antohe de la Cetățeanul.net și Parchetului, au fost ulterior date afară de conducerea spitalului, sprijinită în acțiunile de mușamalizare de ministrul Alexandru Rafila și conducerea Coielgiul Medicilor, reprezentat de Adrian Coriu.
În acest context, jurnalista care a mediatizat cazul la Realitatea TV, Anca Alexandrescu, a subliniat câteva aspecte importante:
„„Meritul nu este al meu, este al colegilor de la Cetateanul.net, in speta al lui Catalin Antohe, cel care a facut aceasta ancheta, eu doar i-am dat spatiu in emisiune si incredere pentru a prezenta acest subiect in mai multe emisiuni”, a spus cunoscuta jurnalistă.
„Și da, Colegiul Medicilor este de blamat pentru ca atata timp cat in pandemie au stiut sa-i judece pe medicii care au iesit din rand si care au reclamat atat protocolul de tratament si modul abuziv in care cei care erau bolnavi de Covid erau izolati de familii si au fost declarati morti de Covid, desi nimeni nu stie daca au murit de Covid. Asa si acuma, Colegiul Medicilor ar fi trebuit sa faca o ancheta serioasa. Numai ca totul a fost facut pe repede inainte”, acuză ziarista.