„Calmul și sarcasmul afișate pe fața femeilor angajate pe post de medici la Spitalul Pantelimon, cercetate pentru crimă cu premeditare, la care se adaugă scutul colegilor de la ATI ridicat în fața lor, ne arată că ororile de acolo fac parte dintr-un scenariu mult mai îngrozitor. Legătura a fost făcută chiar de Colegiul Medicilor din România, care cere acum o dezbatere națională pe tema eutanasiei, ceea ce indică foarte clar că așa-zisele cadre medicale nu au făcut nimic de capul lor”, scrie jurnalista Claudia Marcu în national.ro.
„”Colegele noastre sunt nevinovate, iar una dintre ele a făcut și un curs în Franța”, au fost argumentele medicilor de la ATI de la Spitalul Pantelimon. Nevinovate au fost găsite și de Colegiul Medicilor din București, precum și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care nu au constatat nicio neregulă. Și poate că, din punctul de vedere al autorităților, chiar nu era nicio neregulă.
De aici și până la a le grăbi pacienților drumul spre morgă nu a mai fost decât un pas. Și iată că medicii au primit, tacit, dreptul de a decide cine avea sau nu dreptul să supraviețuiască. A priva un pacient în stare foarte gravă de un medicament care îl ține în viață este, fără drept de apel, o crimă. Cu toate acestea, nimeni din rândul personalului medical (mai puțin asistenta care nu a mai suportat să fie martoră la astfel de crime) nu a condamnat ceea ce s-a întâmplat acolo, sugerând că ar fi o normalitate. Și când spun nimeni, mă refer la întregul corp medical din țară.
Legea tăcerii a pătruns adânc în întreg sistemul medical, fiind definitivată în timpul pandemiei. Cel care va îndrăzni să vorbească va fi scos în afara sistemului. Și iată că asistenta care a dezvăluit crimele de la Spitalul Pantelimon a fost aruncată cu brutalitate din unitatea sanitară. Iar Alexandru Rafila, după ce inițial a insinuat că toate sunt minciuni, o trimite acum în instanță, să-și recapete locul de muncă. Odată ce ai încălcat Omerta, niciun spital nu te va mai primi sau, dacă vei reuși să câștigi în instanță, te vor trata atât de mizerabil, încât nu vei rezista.
Îmi spunea un medic renumit că nu poate vorbi acum despre ce se întâmplă în spitale, despre medicamente, despre vaccinuri, pentru că îl vor linșa, dar va face acest lucru când va ieși la pensie. Și noi în cine să mai avem încredere? Când deja încrederea în întreg sistemul medical s-a prăbușit din cauza protocoalelor morții din pandemie, când oamenii plecau pe picioarele lor și a doua zi li se transmitea rudelor că au decedat. Când procentul de mortalitate în secțiile ATI era de aproape 90%, însă nimeni nu își punea problema că face ceva greșit, atâta timp cât ordinele veneau de foarte sus.
Politica catastrofală a Ministerului Sănătății, în ce privește resursele umane în sistem, a creat un deficit uriaș de medici anesteziști. Totul s-ar fi rezolvat foarte simplu dacă se scoteau cât mai multe posturi la rezidențiat pentru această specializare. Dar nu s-a vrut. Atractivitatea, pe vremea când nici salariile medicilor nu erau strălucite, era foarte scăzută, pentru că de la pacientul în comă sau de la un muribund nu puteai scoate vreo plată informală, cum numesc oficialii șpaga.
În plus, înainte de intervențiile chirurgicale programate, grosul mergea la medicul care te opera, sumele pentru anesteziști fiind destul de mici. Acum însă, știindu-se în deficit, anesteziștii își permit să facă presiuni pentru orice, amenințând că-și dau demisia în bloc, cum au făcut-o și cei de la Spitalul Pantelimon, în semn de protest față de arestarea colegelor lor.
Vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, ne spune că ceea ce a făcut Colegiul Medicilor din București nu a fost o cercetare disciplinară, ci un fel de anchetă cu Ministerul Sănătății, unde cei de la minister au constatat chestiile administrative, iar cei de la colegiu au verificat diagnosticele din foile de observații. ”S-au dat explicații cu privire la ce înseamnă noradrenalina, cum se face, ce se întâmplă dacă dai prea mult sau prea puțin și cam asta a fost. Un fel de curs teoretic despre noradrenalină. Iar acum este momentul să facă o anchetă disciplinară Colegiul Medicilor din București”, ne-a precizat dr. Gheorghe Borcean, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România.
Discuția despre subiectul Pantelimon va trebui să aibă loc după ce se va termina speța penală, că nu se știe cum se va termina, și va necesita o dezbatere publică, ne spune vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean.
”Subiectul acesta este un cartof fierbinte în mâna doctorilor de terapie intensivă, de neurologie, de oncologie, de hematologie, de geriatrie, pentru că aceștia se confruntă cu patologiile sfârșitului de viață, că va fi el în mod acut instalat, în urma unui AVC, că va fi instalat în mod cronic în urma evoluției inexorabile a unei boli canceroase. Medicii se află în fața acestor situații delicate. În afară de legea penală, în care e interzis să omori pe cineva, nu există altă prevedere. Sigur că aceasta se regăsește și în Codul deontologic al medicilor. Faptul că sunt țări în Europa care au legalizat eutanasia, Olanda și unele cantoane din Elveția, dă o senzație falsă că și în România s-ar putea întâmpla. Acolo însă au fost dezbateri publice care s-au desfășurat ani de zile înainte de a se legifera eutanasia”, ne-a declarat dr. Gheorghe Borcean.
Acesta susține că a încercat în actualul mandat să-și mobilizeze colegii astfel încât Codul deontologic să aibă un capitol de medicină la sfârșitul vieții, în care să se spună clar că este interzis să faci eutanasie, să se spună clar că este interzis să faci ucidere din milă, că este interzis să îi înlesnești cuiva sinuciderea, că este interizis să faci eutanasie pasivă, adică să-l lași fără medicație pentru ca el să se stingă.
”Lucrurile astea trebuie discutate de corpul medicilor, de cultele religioase recunoscute, de sociologi. O dezbatere de genul acesta trebuie să se producă pentru a stabili mai clar că este interzis să faci lucrurile acestea, care trebuie reglementate în mod minuțios, foarte atent, într-un act normativ care ar putea să fie Codul deontologic al Colegiului Medicilor. Pentru că legiuitorul nu a vrut să facă mai mult în domeniul ăsta, a lăsat-o în mâna noastră, la comportarea noastră față de pacienți”, ne-a mai precizat dr. Gheorghe Borcean, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România”, se arată în national.ro.