„Într-o singură lună, protestele din Bangladesh s-au transformat într-o lovitură de stat ce va rămâne cu siguranță în cărțile de istorie. Toată povestea a început cu o agitație studențească împotriva numărului limitat de slujbe în guvern. Mai precis, a început cu studenții de la Universitatea Brac, o universitate finanțată și foarte apropiată de compania Open Society a lui George Soros. Protestele au degenerat rapid, rezultând în peste 10 000 de aresturi și între 300 și 1500 de morți, în funcție de sursă. Agitația a culminat cu demisia premierului Sheikh Hasina, fiica primului președinte a Bangladesh-ului, care și-a câștigat cel de-al patrulea mandat în ianuarie 2024 în ciuda relațiilor ei tensionate cu americanii”, scrie, pe solidnews.ro, Daria Guşă.
„Deși a cerut inițial azil în Marea Britanie, unde mai are familie, britanicii au refuzat să o primească și acum se află în India. Americanii au fost pe fază și au reușit să publice o declarație referitoare la schimbarea de conducere în Bangladesh în același timp cu anunțul oficial, demonstrându-și practic vinovăția.
De ce nu o agrează americanii pe Hasina? Ea a urmat o politică externă independentă, colaborând atât cu Rusia cât și cu China și India, fapt ce nu a fost pe placul SUA având în vedere importanța Bangladesh-ului în regiune. Americanii susțin opoziția în Bangladesh de când a ajuns Hasina la putere, criticând-o cu orice ocazie și declarând că Hasina este un lider autoritar, nedemocratic, deși India i-a asigurat că Hasina nu are vreo înclinație autoritară ci încearcă doar să mențină la distanță opoziția islamistă. Antipatia americanilor față de Hasina a crescut în 2021, atunci când guvernul ei a refuzat să intre în Quad, alianța SUA-Japonia-Australia-India ce are ca scop limitarea puterii Chinei. În plus, Hasina a făcut și mai multe dezvăluiri referitoare la acțiunile ilegale ale SUA: a declarat că americanii i-ar fi promis o victorie ușoară în ianuarie dacă le-ar da voie să înființeze o bază aeriană pe Insula St. Martin, în sudul țării. Astfel este clar de ce americanii au declarat că alegerile din ianuarie ar fi fost fraudate, deși India, China și Rusia au confirmat toate victoria ei. Organizația americană care ar fi descoperit această fraudă este Institutul Național Democrat (NDI), cel finanțat de Fondul Național pentru Democrație (NED) al Departamentului de Stat SUA, numit popular, „al doilea CIA”. Creat de Ronald Reagan în 1983, NED este un instrument CIA de destabilizare a guvernelor străine prin sponsorizarea ONG-urilor din alte țări pentru a dezvolta „democrația”. Deși NED este finanțată de Congresul SUA, caracterul său neguvernamental permite CIA să nu se implice fățiș în acțiuni de destabilizare. NED finanța deja presa anti-guvernamentală din Bangladesh de câțiva ani, precum o face în toate țările cu conducători care nu sunt pe placul Unchiului Sam, deci implicarea organizației în această operațiune este indubitabilă. Hasina a mai acuzat SUA în mai că încearcă să creeze un „stat creștin” în mod ilegal, informație confirmată de mai mulți analiști americani. Acest proiect „K” (Kukiland) își propune să creeze o națiune artificială, care să cuprindă părți din Myanmar, Manipur și Bangladesh, pentru a întrerupe accesul Indiei în Asia de Sud-Est. Nu pare a fi o coincidență că protestele au început la câteva săptămâni după dezvălurile Hasinei…
Cine este cel care a înlocuit-o pe Hasina? Mohammad Yunus, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 2006 și favorit al Deep State-ului american a fost cel ales prim-ministru interimar. În vârstă de 84 de ani, el a fost reperat de americani încă din 1965 când a primit o bursă Fulbright pentru a studia în SUA. Americanii finanțează dintotdeauna ONG-ul lui Yunus, Grameen Bank (cel pentru care a primit premiul Nobel), acesta primind din 1983 până în 2007 7,6 miliarde de dolari de la americani. În 2009 a primit Medalia Prezidenţială a Libertăţii și în 2010 a primit Medalia de Aur a Congresului, cele mai importante premii pentru civili în SUA, ambele sub semnătura lui Obama. Este doar al șaptelea om din lume care au primit cele două premii americane dar și Nobelul (ceilalți fiind personalități precum Nelson Mandela sau Maica Tereza). Din 2010, Yunus este participant la acțiunile NED, mai ales cele anti India, iar un document al Consulatului SUA în Dhaka publicat de WikiLeaks arată că Yunus lucrează împotriva Hasinei încă din 2007. Yunus are probleme cu legea de mai mulți ani din cauza evaziunii fiscale dar nu a fost încă condamnat, fiind sprijinit atât de Obama cât și de Clinton în aceste procese din 2011 prin scrisori și declarații publice (Obama chiar nu a acceptat să se întâlnească cu Hasina în 2011 până nu au fost suspendate toate acțiunile legale împotriva lui Yunus). În ianuarie anul acesta, Hasina a reușit în sfârșit să aducă consecințe legale favoritului americanilor, acesta fiind inculpat într-un dosar de delapidare a peste 2 milioane de dolari din fondul de asistență socială Grameen. Rămâne de văzut dacă americanii îl vor face pe Yunus câștigător în următoarele alegeri, dar pare foarte probabil.
Cum afectează această lovitură de stat China și India? În primul rând, înlăturarea Hasinei pereclitează unul dintre coridoarele cheie de transport a inițiativei chineze Belt and Road (BRI): coridorul Bangladesh-China-India-Myanmar (BCIM). BRI este cea mai importantă inițiativă a politicii externe dar și a economiei chineze, deci orice atac la adresa ei este un atac la China.
Referitor la India, americanii vor să aibă o guvernare flexibilă în Dhaka pentru a o putea folosi împotriva Indiei. Este adevărat că americanii și indienii sunt parteneri în relațiile internaționale, dar americanii știu că India nu ar fi doar un aliat important în lupta contra Chinei, ci ar putea deveni chiar un rival puternic în câteva decenii. În oricare dintre situații, americanii vor să păstreze India într-o poziție instabilă, iar instabilitatea din Bangladesh se poate revărsa în India foarte ușpr. Bangladesh-ul este un focar de sentimente anti-indiene, iar locația sa strategică la vârful Golfului Bengal este crucială în regiune. Cum Ucraina este punctul slab al Rusiei și țara de care ar avea nevoie pentru a avea acces la Marea Neagră, Bangladesh-ul este punctul slab al Indiei și țara în care are nevoie de un regim prietenos pentru a avea acces la Golful Bengal.
Bangladesh-ul nu este prima țară în care SUA a acționat împotriva Indiei – cu toții ne amintim de telenovela cu Imran Khan, prim-ministrul independent agreat de majoritatea cetățenilor care a fost dat jos de americani acum doi ani (Mai multe despre lovitura de stat din Pakistan – Daria Gușă – Politica externă americană: hegemonie, resurse și lovituri de stat). De fapt, americanii chiar l-au folosit pe același om în organizarea ambelor acțiuni: Donald Lu, secretar de stat adjunct în zona Asiei Centrale și de Sud, cel care are ca sarcină destabilizarea Indiei. Khan a menționat numele lui Lu ca facilitator al înlăturării lui, iar Lu este cel care a mers în Bangladesh pentru a denunța presupusa fraudă de la alegerile din ianuarie. El este cel care a vizitat India în timpul alegerilor de la finalul primăverii și nu a vizitat capitala, ci statul în care se afla M. K. Stalin, un candidat important din opoziție, pentru a-l încurca pe Modi, care a devenit și el cam prea independent în ultimul timp. Deci, istoria se repetă și americanii continuă să folosească aceleași strategii în speranța de a-și menține hegemonia – imperiul, chiar și în declin, nu doarme niciodată!”, explică Daria Guşă.