În cadrul interviului acordat ecopolitic.ro de Angela Ursachi, primar Mateuți, din Republica Moldova, a vorbit despre beneficiile înfrățirii cu localități din România și despre proiectele finanțate prin Departamentul pentru Realatia cu Republica Moldova (DRRM).
Angela Ursachi: Suntem foarte deschiși pentru noi înfrățiri, pentru noi acorduri de colaborare și fac un apel către primăriile care se simt cu surse financiare suficiente și sunt foarte buni la suflet pentru a le împărtăși cu primăriile din Republica Moldova, inclusiv cu primăria satului Mateuți.
Redactor ecopolitic.ro: Puteți să ne dați câteva detalii legate de localitatea dumneavoastră pe care o administrați?
Angela Ursachi: Eu mă numesc Ursachi Angela și sunt primar a satului Mateuți, raionul Rezina. Localitatea noastră este una medie pe țară și este a treia după numărul de locuitori din raionul Rezina.
Trecem puțin peste 1.500 de locuitori.Bugetul din veniturile proprii și veniturile colectate este suficient, așa ne considerăm o localitate relevantă, adică nu cheltuim din buget mai mult de 50% pentru retribuirea muncii, așa este conform legii și suntem mândri de asta. Anual, suntem beneficiari a mai multor proiecte și suplinim bugetul cu investiții din afară, atât a Republicii Moldova, cât și din țara.
Eu sunt primar la al treilea mandat și am reușit din primul mandat să întemeiem un acord de înfrățire cu primarul Ion Pravăț, primar al comunei Valea Seacă, județul Bacău.
Redactor ecopolitic.ro: Dacă puteți să îmi dați un exemplu al beneficiilor înfrățirii cu localități din România.
Angela Ursachi: Da, acest acord, noi l-am încheiat într-o manieră foarte frumoasă, s-a întâmplat asta la inaugurarea Grădiniței de Copii, unde am beneficiat de două milioane jumate de la Guvernul României. Iar la evenimentul de inaugurare am avut oaspete de onoare însuși pe ambasadorul României, pe atunci era domnul Ioniță. Și iată, în cadrul acestui eveniment, așa solemn și oficial, am semnat acel acord de înfrățire. În scurt timp, am început proiectul de reconstrucție a Casei de Cultură, unde o sumă considerabilă pentru construcția acoperișului și fațadei am primit de la primăria comunei Valea Seacă din județul Bacău.
Suntem foarte recunoscători și mulțumim din tot sufletul domnului primar și întregii comunități, deoarece banii au venit din bugetul local. Regretabil că după aceea perioadă a intervenit situația de urgență și situația pandemică și cumva relațiile noastre s-au îndepărtat. Dar am așteptat rezultatele alegerilor și vrem să reluăm relațiile de colaborare, deoarece domnul primar Ion Pravăț a fost reales.
Pregătim o propunere de proiect cu care să venim către fratele nostru mai mare, așa, cu mari speranțe.
Redactor ecopolitic.ro: Tot în acest context, cum am întrebat pe toți colegii dvs. cu care ne-am întâlnit, pe zona de proiecte prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, ați avut, aveți în vedere anumite proiecte pe care să le accesați?
Angela Ursachi: Da, am vrut chiar anul acesta, din păcate nu am reușit fizic sa aplicăm, dar intenționăm să facem acest lucru. Vrem să depunem.
Redactor ecopolitic.ro: În încheiere, dacă dumneavoastră aveți câteva mesaje de transmis României și Republicii Moldova din calitatea dumneavoastră de administrator local?
Angela Ursachi: Suntem foarte deschiși pentru noi înfrățiri, pentru noi acorduri de colaborare și fac un apel către primăriile care se simt cu surse financiare suficiente și sunt foarte buni la suflet pentru a le împărtăși cu primăriile din Republica Moldova, inclusiv cu primăria satului Mateuți.
Suntem foarte interesați în stabilirea unor parteneriate în vederea aplicării comune la proiectele europene, deoarece experiența fraților români este net superioară cea cu care intenționăm noi să aplicăm. Și de aceea am fi foarte recunoscători și foarte multumiti daca am putea stabili asemenea parteneriate, să colaborăm și să beneficiem și noi de acele surse financiare pe care le așteptăm din Uniunea Europeană.
Redactor ecopolitic.ro:Mulțumesc foarte mult și mult succes și sper să mă invitați când vor demara proiectele acelea de care dumneavoastră de fapt faceți un apel comunității românești și doriți să aplicați inclusiv pe anumite finanțări din România.
Angela Ursachi: Apropo, anul acesta am depus către programul Sat European ultima tranșă din cheltuielile care mai sunt necesare pentru Casa de Cultură și încă nu au venit rezultatele, dar nu am avut nici o obiecție. Proiectul a trecut de toate cele trei etape și ne așteptăm la un rezultat pozitiv. Dacă va fi pozitiv, atunci foarte curând vom inaugura Casa de Cultură.