Valentina Petrillo, un atlet de sex masculin în vârstă de 50 de ani care se identifica drept femeie, urmează să devină primul atlet transgender recunoscut care concurează la probele de atletism feminin Jocurile Paralimpice, după ce a fost selectată să reprezinte Italia la Paris, scrie BBC, conform mariustuca.ro.
Ateltul în vârstă de 50 de ani – care concurează în proba feminina T12, pentru sportivii cu deficiențe de vedere – a făcut tranziția de la bărbat la femeie în 2019.
Petrillo, care va alerga la 200 m și 400 m T12, a declarat pentru BBC Sport că participarea lui la Jocuri ar fi un „simbol important al incluziunii”.
Dar Mariuccia Quilleri, un avocat și sportiv care a reprezentat o serie de sportivi care se opun participării lui Petrillo la cursele feminine, a spus că includerea a fost aleasă în detrimentul echității și „nu mai putem face multe”.
Anul trecut, Petrillo a câștigat două medalii de bronz la Campionatele Mondiale de Paraatletism.
Jocurile Paralimpice se desfășoară în perioada 28 august – 8 septembrie.
Andrew Parsons, președintele Comitetului Internațional Paralimpic (IPC), a declarat pentru BBC Sport că, deși Petrillo va fi „binevenit” la Paris în conformitate cu politicile actuale ale World Para Athletics, el dorește să vadă lumea sportului „unindu-se” în politicile sale transgender.
Ce spun regulile?
În prezent, nu există o poziție unificată în sport față de incluziunea transgenderilor.
IPC permite organismelor internaționale de conducere a sportului să își stabilească propriile politici.
Există diferențe semnificative între politicile World Athletics și cele ale World Para Athletics.
World Athletics a interzis transgenderilor să concureze la categoria feminină la evenimente internaționale. Președintele său, Lord Coe, a spus că decizia a fost de a „menține echitatea pentru sportivele de sex feminin mai presus de orice altă considerație”.
Conform regulilor World Para Athletics, o persoană care este recunoscută legal ca femeie este eligibilă să concureze în categoria pentru care o califică deficiența ei.
Regulile continuă spunând că „World Para Athletics se va ocupa de orice cazuri care implică sportivi transgender, în conformitate cu liniile directoare transgender ale Comitetului Olimpic Internațional (modificate periodic de CIO) și cu orice reglementări aplicabile World Para Athletics”.
Parsons a declarat anul trecut că IPC nu ia în considerare o decizie în toate sporturile paralimpice.
Dar, într-un interviu la Paris, weekendul trecut [10 august], el a spus că se simte confortabil doar cu această poziție „pentru moment”.
„Cred că mișcarea sportivă trebuie, ghidată de știință, să vină cu răspunsuri mai bune pentru aceste situații și pentru sportivii transgender”, a spus Parsons.
„Trebuie, pe baza științei, să avem un răspuns mai bun și probabil unitar la această populație.
„Trebuie să venim cu un răspuns valid și solid pentru acea populație”.
Întrebat dacă a fost pregătit pentru critici la adresa IPC cu privire la concurentul Petrillo, el a spus: „Sunt pregătit pentru critici.
„Dar din nou trebuie să ne respectăm regulile, nu putem lipsi de respect. Deci, uneori, ca individ, cred că într-un fel sau altul, dar trebuie să ne respectăm constituția, trebuie să ne respectăm propriile reguli și regulile specifice ale federațiilor internaționale trebuie respectate.
„Deci, pentru moment, regulile World Para Athletics îi permit să concureze, așa că va fi binevenită ca orice alt atlet.”
„Cred că este corect să tratăm [sportivii transgender] cu respect. Dar cred că știința ar trebui să ne dea răspunsul, pentru că vrem să fim, de asemenea, corecți cu ceilalți sportivi în domeniul lor. Este o întrebare foarte dificilă. Și sperăm că știința va putea să ne dea răspunsul și ceea ce mi-aș dori să văd în viitor este că întregul sport are o poziție unitară, a adăugat el.
Cine este Petrillo?
Într-un interviu anterior acordat BBC, Petrillo a spus că știa că este o femeie de la doar nouă ani.
La vârsta de 14 ani, Petrillo a fost diagnosticat cu boala Stargardt, o afecțiune degenerativă a ochilor.
Petrillo a câștigat 11 titluri naționale la categoria masculină T12 pentru sportivii cu deficiențe de vedere între 2015 și 2018.
Cu sprijinul soției sale, în 2018 a început să trăiască ca femeie, iar în ianuarie 2019 a început terapia hormonală.
„Metabolismul meu s-a schimbat”, a spus ea anterior pentru BBC .
„Nu sunt persoana energică care eram. În primele luni de tranziție am luat 10 kg. Nu pot să mănânc așa cum am făcut înainte, am devenit anemic, am hemoglobina scăzută, îmi este mereu frig, nu Nu am aceeași forță fizică, somnul meu nu este ceea ce a fost, am schimbări de dispoziție.
— Nu sunt la fel ca înainte.
Ea a spus că și performantele ei au devenit mai lente, adăugând: „Ca sportiv, este dificil să accepți că nu vei merge la fel de repede ca înainte. A trebuit să accept acest compromis, pentru că este un compromis, pentru fericirea mea”.
Cu toate acestea, ea a câștigat medalii atât la Campionatele Mondiale de Para Atletism, cât și la Campionatele Naționale de la tranziție și a concurat în evenimente de atletism de master împotriva femeilor fără dizabilități.
„Avantajul masculin este creat prin dezvoltare și, prin urmare, este stabilit în esență de-a lungul anilor și ani de expunere la testosteron. Soluția pe care a încercat să o vină sportul este să spună bine dacă sursa acelui avantaj. este testosteronul atunci hai să-l coborâm și atunci sportivul este liber să concureze, a spus cercetatorul în sport”, profesorul Ross Tucker.
„Dar asta nu funcționează pentru că există o asimetrie acolo, deoarece unele dintre modificările pe care le provoacă testosteronul, cum ar fi creșterea masei musculare, creșterea forței, forma și dimensiunea scheletului, acele modificări nu dispar. Există unele , precum nivelul hemoglobinei, anumite elemente ale sistemului cardiovascular care pot dispărea.
„Dar avantajele de forță, toate dovezile care există sugerează că, chiar și atunci când elimini testosteronul la un adult, acele avantaje continuă să existe la acea persoană. Prin urmare, sportul trebuie să realizeze că nu poate elimina acel avantaj masculin, să-l reducă ușor da, dar cu siguranță nu se elimină și singura concluzie pe care o poți trage este că persoana are totuși avantajul masculin chiar și atunci când testosteronul este mai scăzut.
Ce a spus Petrillo despre Jocurile Paralimpice?
Întrebată despre reacția la selecția pentru Jocurile Paralimpice, Petrillo a declarat pentru BBC Sport: „Aștept această zi de trei ani și în ultimii trei ani am făcut tot posibilul pentru a o câștiga.
„Merit această selecție și vreau să mulțumesc Federației Paralimpice Italiene și Comitetului Paralimpic Italian pentru că au crezut întotdeauna în mine, mai ales ca persoană, dar și ca atlet.
„Valoarea istorică de a fi prima „femeie” transgender care a concurat la Jocurile Paralimpice este un simbol important al incluziunii”.
Petrillo a spus că „fiecare vor avea întrebările lor”, dar doar o „minoritate” va înțelege povestea ei.
Întrebată ce le-ar spune celor care nu sunt de acord cu prezența ei la Paris și cred că este nedreaptă, Petrillo a spus: „Aceasta nu este o alegere de stil de viață pentru mine, acesta este cine sunt.
„Și felul în care sunt eu, la fel ca toți oamenii transgender care nu simt că aparțin genului lor biologic, nu ar trebui să fie discriminați în același mod în care nu ar trebui discriminate rasa, religia sau ideologia politică.
„Și sportul care impune reguli bazate pe un mod de gândire binar nu ține cont de acest lucru. Sportul trebuie să găsească o soluție și excluderea sportivilor transgender nu este clar soluția.
„În cele din urmă, în cei șapte ani în care sportivii transgender au reușit să concureze la categoria feminină, numărul de cazuri în care s-au evidențiat pentru rezultatele lor sportive a fost foarte puține.”
Ce spun ceilalți?
În 2021, peste 30 de sportive au semnat o petiție care a fost trimisă de Quilleri președintelui Federației Italiene de Atletism și ministerelor pentru Egalitatea de Șanse și Sport, contestând dreptul lui Petrillo de a concura în cursele feminine .
Când a fost abordat pentru a comenta selecția lui Petrillo pentru viitoarele Jocuri Paralimpice, Quilleri a declarat pentru BBC: „Fiecare federație poate alege între conceptele de incluziune și corectitudine sportivă. World Athletics a ales principiul spiritului olimpic, adică a rămas adevărat la ideea de concurenţă loială.
„Pe de altă parte, federația paralimpică italiană a ales includerea.
„Sportivii cu deficiențe de vedere care vor fi învinși de Valentina Petrillo sunt cei care vor trebui să preia protestele cu federația lor. Pentru că, din păcate, cei din fruntea federațiilor sunt cei care au permis acest lucru”.