„Liderii Occidentului colectiv, jurnaliștii din Vest, ba chiar și unii generali în rezervă (vezi Nicolae Ciucă) s-au lansat într-o campanie fantastică de prezentare a Operațiunii Kursk drept una dintre cele mai mari victorii militare de la încheierea Războiului Rece, drept un moment de cotitură în conflictul ruso-ucrainean”, scrie, pe site-ul canal33.ro, jurnalistul Ion Cristoiu.
„O astfel de apreciere reclamă convocarea unor argumente strict militare. Altfel spus, imediat după proclamarea Operațiunii drept victorie de proporții, să se arate cum schimbă Operațiunea raportul de forțe de pe teren. Victoria Armatei Roșii la Stalingrad în februarie 1943 a schimbat cursul războiului. Rușii au pornit-o într-o ofensivă în urma căreia s-au oprit doar la Berlin, iar nemții s-au retras tot timpul. Pentru a vorbi de o victorie militară a Ucrainei ar fi trebuit ca, urmare a incursiunii din 6 august 2024, pe front să se schimbe cursul războiului. Armata ucraineană să fi pornit o ofensivă de alungare a rușilor de pe teritoriul cucerit, inclusiv din Crimeea, iar armata rusă să fi început retragerea pînă în Crimeea.
Nimic din toate acestea nu s-a întîmplat. Ucrainenii trîmbițează că au înaintat spre Kursk. Însă nici un metru de pămînt ucrainean n-a fost eliberat. Ba mai mult, ofensiva rusă în Ucraina a luat viteză.
O simplă analiză a narațiunii oficiale despre Operațiunea Kursk dezvăluie un fapt semnificativ:
Toate argumentele narațiunii țin de showul mediatic. Sînt argumente preluate fără nici o modificare din intervențiile publice ale lui Zelenski:
a) E cea mai mare lovitură dată orgoliosului Vladimir Putin.
b) Ucrainenii au dovedit că sînt capabili de inițiative uimitoare.
c) Regimul Putin e în derută.
d) Rușii și-au pierdut încrederea în Vladimir Putin.
Din cîte se vede argumentele pentru proclamarea victoriei se reduc la simple presupuneri vizînd personalitatea lui Vladimir Putin.
Vladimir Putin e presupus dominat de orgoliu. Prin urmare se zvîrcolește de furie că ucrainenii au intrat pe teritoriul Rusiei.
Păi de unde și pînă unde o asemenea reacție?
Din născocirea unui personaj Vladimir Putin fără nici o legătură cu persoana reală. Întregul destin de pînă acum al președintelui rus dezvăluie un ins care-și ține emoțiile sub control cu strășnicie. Ca orice fost ofițer de informații Vladimir Putin e lipsit de emoții. E un robot pur și simplu.
Pornind de la un Vladimir Putin presupus se paria pe:
a) Declanșarea stării de război.
b) Mutarea militarilor ruși din Ucraina în Rusia.
De publicitate ține și argumentul cu învierea Ucrainei.
Din cîte s-a văzut, rușii nu aveau aici nici un sistem de apărare. În plus, rușii n-au năpustit asupra ucrainenilor avioane, drone, rachete. Înaintarea ucrainenilor a fost posibilă pentru că n-au întîmpinat nici o rezistență.
E limpede că Operațiunea Kursk a fost o Operațiune publicitară.
Una care va costa vieți omenești”, arată Cristoiu.