SUME RECORD investite în agricultură / 4 miliarde de euro plătiți către fermieri de AFIR – în perioada 2017 – 2019

Ieri, 16 octombrie 2019, a avut loc la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prezentarea bilanțului activității ministrului Agriculturii, Petre DAEA.

La conferința de prezentare a bilanțului MADR, a participat și directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian CHESNOIU, alături de personalul de conducere din cadrul Ministerului și de reprezentanții instituțiilor subordonate.

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale a punctat implicarea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în obținerea unor rezultate pozitive privind implementarea Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Mărturisesc că această instituție și-a făcut datoria cu respect față de fermieri și a reușit să aducă în țară această sumă extraordinară, plasând România pe locuri fruntașe în Uniunea Europeană.” a declarat ministrul Agriculturii, Petre DAEA.

În perioada ianuarie 2017 – octombrie 2019, AFIR a primit 42.304 cereri de finanțare în valoare de aproximativ 6,05 miliarde de euro, din care a selectat 31.218 proiecte în valoare de peste 3,9 miliarde de euro.

  • În aceeași perioadă, AFIR a încheiat 30.759 de contrate de finanțare în valoare de 3,6 miliarde de euro și a efectuat plăți de 4 miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice din mediul rural, s-a precizat printr-un comunicat de presă.

MADRÎn susținerea celor comunicate în cadrul conferinței de presă, Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR, a subliniat faptul că „prin toate măsurile întreprinse, la nivelul Agenției a fost atinsă ținta propusă pentru perioada 2017 – 2019 Față de perioada anterioară, AFIR a înregistrat o dublare a numărului de proiecte depuse şi o triplare a proiectelor contractate. De asemenea, absorbția efectivă a fondurilor a crescut de la aproximativ 10% la sfârșitul anului 2016, la aproximativ 53% în prezent”.

În vederea atingerii obiectivelor stabilite privind absorbția fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală, AFIR a reușit implicarea activă a instituțiilor cu responsabilități directe, cât şi a celorlalte autorități ale statului de a căror activitate depinde bunul mers al proiectelor finanțate din fonduri europene.

În acest sens, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a inițiat o serie de soluții pentru simplificarea procesului de obținere a finanțărilor, implementând mai multe facilități, printre care amintim: accesul gratuit la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român (ROCRIS), accesul gratuit la sistemul electronic al ANAF (PATRIMVEN), integrarea sistemului informatic al AFIR cu sistemul informatic al ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) care permite experților AFIR să verifice direct informațiile cadastrale fără a le mai cere de la beneficiari sau solicitanți.

Totodată, a existat o permanentă preocupare pentru modernizarea sistemului informatic, un obiectiv atins prin digitizarea fluxului de implementare a proiectelor de investiții, de la depunerea cererii de finanțare, până la plata efectivă.

Sursa: AFIR

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare