Halucinant – Scandalul boxeriței-bărbat, versiunea paralimpică: cicliștii invalizi fără invalidități

„Noaptea minții se pogoară peste sportul olimpic: am avut mega-scandalul de la JO, cu boxerițe-bărbat lăsate să se bată cu femei, iar acum vine unul și mai năucitor, la Jocurile Paralimpice de la Paris, în derulare. Mai precis, în urma unor decizii cu substrat politic luate în ultimii ani, la cursele de ciclism pentru persoane cu handicap, fără mîini sau picioare, au fost introduse persoane fără membre lipsă, care arată exact ca cicliștii obișnuiți și nu se poate verifica oficial ce anume invaliditate au. Urmarea e că aceștia cîștigă pe linie cursele, ceea ce l-a făcut pe marele nostru campion paralimpic Eduard Novak să se retragă azi din competiție, în semn de protest”, scrie, pe inpolitics.ro, jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob.

”Dragii mei,
M-am gândit foarte bine la concursul de maine, cursa de fond cu cele două categorii – C5 și C4 – comasate. Din totalul de 26 de sportivi de la start, doar 3 sunt sportivi cu proteză. Cred că acest sport nu se mai poate numi paracycling, mă simt în plus și consider că acest concurs nu este egal și just în niciun fel. Tocmai de aceea, cu părere de rău vă anunț că mâine nu voi mai lua startul. Mă retrag din cursă și mă retrag oficial și din acest sport care nu mai este pentru oamenii cu dizabilități și care a ajuns acum victima intereselor politice ale unor țări dominante.
Vă mulțumesc pentru tot sprijinul!” a scris azi pe Facebook multiplul campion mondial și olimpic Eduard Novak, fost ministru al Sportului, cu șase medalii paralimpice din șapte participări.

Contactat de Inpolitics pentru mai multe detalii, Novak ne-a dat detalii șocante despre ce s-a petrecut în paraciclism în ultimii ani, culminînd cu ediția în derulare a JO paralimpice. Pe scurt spus, în paraciclism au existat dintodeauna împărțiri pe categorii de invaliditate, similare categoriilor de greutate de la box.
În 2010, federația internațională de ciclism a preluat de la comitetul paralimpic organizarea competițiilor, demarînd, de atunci, un foarte straniu proces de amestecare a sportivilor cu grade uneori foarte diferite de handicap.

Anul trecut, s-a decis, practic, unificarea a două asemenea categorii, astfel că în categoria C4, unde activează și Novak, care și-a pierdut piciorul drept într-un accident auto, au putut concura sportivi din C5.
Diferența e că în C4 regula era absența unuia sau mai multor membre, în timp ce la C5 erau admiși sportivi cu toate membrele care suferiseră alte tipuri de afecțiuni, gen mușchi dezvoltați insuficient la un picior, paralizii parțiale șamd.

În momentul în care au sosit în C4 acești sportivi, concurînd cu oamenii lipsiți de un picior sau de ambele, ori de un braț, lupta s-a tranșat în defavoarea ultimilor.

”Este foarte greu cînd îți lipsește un picior sau ambele și ai proteze să concurezi cu oameni care au ambele picioare valide. Practic, la cursa de vineri, dacă vă veți uita, o să vi se pară o cursă obișnuită de ciclism și nu una a persoanelor cu dizabilități, pentru că doar 3 sportivi din 26 au proteze, iar aceștia nu mai au nicio șansă, de aceea am și hotărît să mă retrag. Pur și simplu se repetă situația din boxul feminin de la JO, cînd au cîștigat boxeri femei suspectate a fi parțial bărbați. În cazul ciclismului paralimpic, nici măcar nu se poate afla oficial ce afecțiune are un concurent cu mîini și picioare de îl îndreptățește să concureze alături de cei cu proteze. Nu ai ce să contești și unde. Practic, e posibil ca între concurenți să apară oameni care realmente să nu aibă afecțiuni reale, pentru că nimeni nu îi poate verifica și contesta. La categoria C2, spre exemplu, concurentul francez (foto) are două picioare, restul un singur picior. Evident, cîștigă toate competițiile” spune Novak.

”Competiția nu mai are legătură cu scopul pentru care a fost creată. Sportivii cu dizabilități severe, cu membre lipsă concurează împotriva unor sportivi cu deficiențe minime care au trecut în aceeași categorie cu noi, cei care avem membre lipsă și care purtăm proteză. Și cei cu deficiențe minime cîștigă lejer, pentru că au o condiție fizică mult mai bună, evident. E ca și cum în box s-ar elimina categoriile de greutate, iar unul de 60 de kg ar trebui să lupte cu unul de 100 de kg. Ori, în box, dacă depășești cu doar cîteva zeci de grame greutatea categoriei, ești trecut în una superioară” mai afirmă fostul ministru.

”Acum zece ani, 90% din cele cinci clase ale paraciclismului constau în sportivi cu membre lipsă. În ultimii ani, însă, au fost introduși bicicliști cu dizabilități minime, pentru că așa au decis șefii Uniunii Internaționale de Ciclism. Astăzi, sportivii cu membre lipsă au ajuns să mai reprezinte doar 10%, exact invers”.

Eduard Novak mai spune că s-a întîmplat așa pentru că la mijloc sunt interese politice: ciclismul e controlat de reprezentanți ai unor state puternice, Franța, SUA, Marea Britanie șamd, care vor să-și asigure cît mai multe medalii paralimpice, pentru palmares.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare