PSD Alba: Declaraţiile preşedintelui CJ privind interzicerea ovinelor la un festival pastoral, iresponsabile

Social-democraţii din Alba susţin că declaraţiile preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Alba, liberalul Ion Dumitrel, prin care critică interzicerea ovinelor la Festivalul „Coborâtul Oilor” de la Loman, în contextul apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România, sunt „iresponsabile” şi îi solicită acestuia să revină asupra afirmaţiilor prin care ar induce ideea nerespectării măsurilor sanitar veterinare de prevenire a răspândirii PMR, scrie Agerpres.

„Declaraţiile recente ale preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, domnul Ion Dumitrel, prin care critică interzicerea ovinelor la Festivalul ‘Coborâtul Oilor’ de la Loman, în contextul apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România, sunt iresponsabile şi o dovadă a amneziei care l-a cuprins pe liderul PNL. Astfel, domnul Ion Dumitrel devine un adevărat Joe Biden local, care uită că măsurile restrictive privind PMR în România au fost impuse de conducerea PNL a Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, singura autoritate care gestionează şi poate impune măsuri sanitar-veterinare în contextul actual”, se arată într-un comunicat transmis Agerpres de organizaţia PSD Alba.

Potrivit social-democraţilor, reacţia de duminică de la Loman a lui Ion Dumitrel „este atât amnezică, dar mai ales iresponsabilă, fiind în totală contradicţie cu afirmaţiile recente ale colegului său liberalul Alexandru Bociu de la ANSVSA: ‘singura modalitate de eradicare a bolii (PMR) de pe teritoriul României este de a limita mişcarea animalelor’.”

„Nu putem înţelege cum un preşedinte de Consiliu Judeţean nu este conştient cât de grav ar fi impactul asupra fermierilor din Alba, dacă boala PMR ar fi identificată pe teritoriul judeţului Alba”, se mai arată în comunicatul PSD Alba.

Social-democraţii îi atrag atenţia preşedintelui CJ Alba că are calitatea de demnitar şi că declaraţiile sale pot avea un efect grav în cazul unor situaţii delicate cum este cea declanşată de apariţia PMR în România.

„În acest context, îi solicităm public domnului Ion Dumitrel să îşi ceară scuze şi să revină asupra afirmaţiilor prin care induce ideea nerespectării măsurilor sanitar veterinare de prevenire a răspândirii PMR”, transmit social-democraţii.

Aceştia consideră că reacţia lui Ion Dumitrel „reprezintă o instigare din partea unui oficial al statului la nerespectarea unor măsuri de carantină sanitar-veterinară” şi îi solicită prefectului de Alba, Nicolae Albu, „să se sesizeze şi să verifice ce efecte au produs aceste afirmaţii publice, dispunând ulterior măsurile care se impun”.

Festivalul Folcloric Pastoral „Coborâtul oilor” de la Loman s-a desfăşurat duminică în absenţa ovinelor, în contextul apariţiei PMR în România.

Decizia a provocat nemulţumirea preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel.

„‘MULŢUMIM’ ministrului Agriculturii, întrucât sub ameninţarea lui am sărbătorit ‘COBORÂTUL OILOR’ fără oi! Oricât de vitrege ar fi condiţiile impuse, vom susţine şi vom duce mai departe aceste frumoase tradiţii strămoşeşti, alături de oamenii de aici şi crescătorii de animale din Alba şi din toată ţara, împotriva voinţei unora”, a scris Ion Dumitrel pe pagina sa oficială de Facebook.

Organizat de Asociaţia Crescătorilor de Ovine Săsciori, COOP Mioriţa Oacheşe, COOP Laz-Căpâlna, în parteneriat cu Primăria comunei Săsciori şi CJ Alba, festivalul avea incluse în programul iniţial, la fel ca în anii trecuţi, o expoziţie a crescătorilor de ovine şi un târg de berbeci, care au fost anulate.

Din cauza pericolului legat de PMR, la final, în prezenţa unui public numeros, inclusiv politicieni din Alba, au avut loc doar târgul de produse tradiţionale, prezentarea unor obiceiuri şi tradiţii pastorale şi un spectacol folcloric.

Târgurile de animale din judeţul Alba au fost închise, începând cu data de 3 august, pe termen nelimitat, măsură luată pe fondul diagnosticării PMR care a apărut în mai multe judeţe din ţară.

Pesta nu afectează oamenii, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare