Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR: „Guvernul și ministrul Apărării trebuie să acționeze urgent pentru a proteja spațiul aerian al României!”

Românii merită explicații cu privire la dronele rusești care se plimbă nestingherite în spațiul aerian românesc. USR îl cheamă pe ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, la Ora Guvernului, pe data de 8 octombrie, pentru a răspunde la mai multe întrebări cu privire la lipsa unor măsuri concrete pentru apărarea spațiului aerian al României în fața incursiunilor rusești.

La 210 zile de la solicitarea publică a șefului Statului Major al Apărării de a modifica legislația pentru ca militarii români să poată doborî dronele care intră în spațiul aerian al României, Ministerul Apărării nu a venit cu nicio propunere de modificare legislativă.

„Au trecut aproape șapte luni de la momentul în care șeful Armatei Române a cerut modificarea legislației și, totuși, nici până acum nu avem legile pe masa Parlamentului. Ministrul Apărării din partea PSD și liderii PNL și PSD au majoritatea pentru a schimba legi, dar preferă să lase dronele rusești să violeze teritoriul României, în timp ce oamenii din Tulcea și alte zone de graniță sunt bombardați de mesaje RO-Alert”, a declarat liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu.

În acest context, Ionuț Moșteanu a adresat mai multe întrebări concrete ministrului Apărării, solicitând clarificări urgente:

1. Stadiul actual al legislației necesare: Ce s-a întâmplat cu promisiunile făcute pentru modificarea legii care ar permite Armatei Române să intervină și să doboare dronele rusești?
2. Măsuri alternative în absența legii: În lipsa unui cadru legislativ, ce soluții provizorii sunt disponibile pentru protejarea cetățenilor români? Care sunt planurile Ministerului Apărării pentru a preveni și reacționa rapid la incursiunile viitoare?

„Domnule Ciucă, aveți majoritatea în Parlament și puterea de a trece aceste legi. În loc să scrieți pe Facebook despre Elena Lasconi, mai bine vorbiți cu șeful dumneavoastră, Marcel Ciolacu! Apărarea țării nu este un subiect de ping-pong politic. Aveți o majoritate în Parlament, veniți cu legile cerute de șeful Statului Major al Apărării”, a spus Ionuț Moșteanu.

Narcis Mircescu, liderul grupului USR din Senat, spune că este șocat de atitudinea prim-ministrului țării, Marcel Ciolacu, și că participarea lui Tîlvăr la o ședință organizată intempestiv de Comisia pentru Apărare din Senat este un simplu joc de imagine.

Narcis Mircescu: „Orice încălcare a spațiului aerian românesc este un act de o gravitate deosebită. Dronele rusești au survolat teritoriul românesc timp de câteva zeci de minute, iar singurul lucru pe care șeful Guvernului l-a putut face a fost să dea din umeri și să ne spună că «asta e»! Angel Tîlvăr nu trebuie să se ducă în spatele ușilor închise la Comisia de Apărare, el trebuie să vorbească în Plen, la Ora Guvernului, să le spună românilor ce face MApN pentru apărarea țării, pentru protejarea cetățenilor ei. De șapte luni, Ministerul Apărării se plânge că n-are legislație să intervină, dar Guvernul are alte priorități, se ascunde în ședințe fără miză, nu vrea să vină cu un proiect de lege în Parlament!”

La rândul său, senatorul USR Cristi Berea, membru al Comisiei pentru apărare din Senat, consideră că aceste acțiuni provocatoare sunt inacceptabile.

Cristi Berea: „Primele drone au început sa cadă în România de mai bine de un an. De atunci tot auzim că nu avem legislație. Avem chiar un partid condus de un general, dar acesta a fost mai preocupat să-și promoveze o carte din banii statului decât să fie cu adevărat în slujba țării.”

USR va fi un partener pentru adoptarea rapidă a legislației care să permită Armatei Române să apere spațiul aerian și să îi protejeze pe români.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare