Preşedintele din Ecuador cere modificarea Constituţiei pentru a permite baze militare străine în ţară

Preşedintele Ecuadorului, Daniel Noboa, a anunţat că va cere o modificare constituţională care să permită stabilirea de baze militare străină în această ţară din Anzi, informează Reuters, scrie Agerpres.

‘Astăzi vom prezenta Adunării naţionale o reformă constituţională parţială ce modifică substanţial articolul 5 al Constituţiei care interzice stabilirea de baze militare străine (…) în scopuri militare. Într-un conflict transnaţional avem nevoie de un răspuns naţional şi internaţional’, a declarat Noboa în mesaj pe platforma X.

Constituţia Ecuadorului interzice din 2008 prezenţa pe teritoriul ţării de baze militare străine sau instalaţii străine pentru scopuri militare.

În luna ianuarie, preşedintele Noboa a declarat că Ecuadorul duce un război intern pentru a pune capăt violenţelor între bande legate de traficul de droguri.

‘Reconstruim ţara pe care ei au lăsat-o în genunchi, ţara pe care ei au transformat-o într-un leagăn pentru traficul de droguri, pe care ei au predat-o mafiilor cu o falsă idee de suveranitate’, a spus Noboa într-un video înregistrat de la baza militară Manta.

SUA au operat anterior o bază militară în oraşul de coastă Manta pentru a combate traficul de droguri, însă fostul preşedinte Rafael Coreea a ordonat ca trupele americane să plece în 2009, menţionează Reuters.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare