Iranul anunţă eliberarea unui cetăţean austriac

Un cetăţean austriac, arestat în Iran din motive necunoscute, a fost eliberat dintr-o închisoare din nord-vestul ţării, a anunţat marţi instituţia de presă a justiţiei Mizan Online, transmite AFP, conform Agrpres.

„Austriacul Christian Weber, închis în provincia Azerbaidjanul de Vest, a fost eliberat din închisoare în conformitate cu principiile clemenţei islamice”, a adăugat Mizan Online.

Justiţia iraniană nu a dezvăluit motivele exacte ale încarcerării acestuia sau data arestării, dar a precizat că cetăţeanul austriac a comis „infracţiuni”.

În octombrie 2022, Austria a anunţat arestarea unuia din cetăţenii săi în Iran, fără a oferi mai multe detalii cu privire la identitatea acestuia, precizând totodată că detenţia sa nu avea legătură cu demonstraţiile.

La acea vreme, în Iran aveau loc ample mişcări de protest, declanşate de moartea în detenţie a tinerei kurde iraniene Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, arestată de poliţia morală, care a acuzat-o de nerespectarea codului vestimentar ce impune femeilor să poarte vălul în public. Protestele s-au soldat cu câteva sute de morţi şi arestarea a mii de persoane. Autorităţile iraniene au prezentat aceste proteste drept revolte orchestrate de ţările occidentale.

Justiţia iraniană a adăugat că bărbatul eliberat a fost „predat ambasadorului austriac pentru a proceda la plecarea şi transferul acestuia”.

Regimul de la Teheran a arestat mai mulţi cetăţeni europeni susţinând că aceste persoane sunt reţinute în baza unei hotărâri judecătoreşti. Cu toate acestea, autorităţile iraniene sunt acuzate că arestează fără motiv cetăţeni occidentali pentru a-i folosit ca monedă de schimb.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare