Preşedintele din Iran promite legături mai strânse cu Moscova

Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian s-a angajat marţi ca Iranul să aibă legături mai strânse cu Rusia pentru a contracara sancţiunile occidentale, a informat presa de stat, pe fondul îngrijorării americane că Teheranul furnizează rachete Moscovei pentru a ataca Ucraina, transmite Reuters, arată Agerpres.

Secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, a sosit în capitala iraniană la câteva zile după ce s-a întâlnit la Phenian cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

La peste doi ani şi jumătate de la declanşarea conflictului cu Ucraina, Rusia urmăreşte să dezvolte legături cu cele două state, ambele ostile Statelor Unite.

„Guvernul meu va urmări în mod serios cooperarea şi măsurile în curs pentru a îmbunătăţi nivelul relaţiilor dintre cele două ţări”, i-a comunicat preşedintele Masoud Pezeshkian înaltului oficial rus, conform agenţiei oficiale de ştiri IRNA.

„Relaţiile dintre Teheran şi Moscova se vor dezvolta permanent, continuu şi durabil. Aprofundarea şi consolidarea relaţiilor şi a cooperării dintre Iran şi Rusia vor reduce impactul sancţiunilor”, a adăugat şeful statului iranian.

SUA privesc cu îngrijorare faptul că Rusia îşi consolidează relaţiile cu Iranul şi Coreea de Nord şi susţin că ambele ţări furnizează Moscovei rachete balistice pentru a fi folosite în conflictul din Ucraina. Iranul a negat că ar fi trimis rachete balistice în Rusia, iar Moscova a spus doar că Iranul este partenerul Rusiei în toate domeniile posibile.

Aceste vizite ale secretarului Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse au loc într-un moment crucial al războiului, în care Kievul presează SUA şi pe aliaţii săi să îi permită să folosească arme cu rază lungă de acţiune furnizate de statele occidentale pentru a lovi ţinte precum aerodromuri aflate adânc în interiorul teritoriului rus. Preşedintele Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că ţările occidentale se vor lupta direct cu Rusia dacă s-ar da undă verde pentru astfel de acţiuni şi că Moscova va răspunde.

Agenţia de ştiri Nour, afiliată Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, a informat că Serghei Şoigu s-a întâlnit cu omologul său iranian, Ali Akbar Ahmadian. Nu au existat informaţii imediate cu privire la rezultatul întâlnirii.

Rusia a declarat în repetate rânduri că este aproape de semnarea unui acord major cu Iranul pentru a încheia un parteneriat strategic între cele două ţări.

Serghei Şoigu a fost ministru al Apărării până în luna mai, când a fost numit în noua funcţie. Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, în fruntea căruia se află acum, reuneşte şefii armatei şi ai serviciilor de informaţii ai preşedintelui Vladimir Putin, precum şi alţi înalţi oficiali.

Pe lângă întâlnirea cu liderul nord-coreean săptămâna trecută, Serghei Şoigu a purtat recent discuţii la Sankt Petersburg cu ministrul chinez de externe Wang Yi.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare