Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă: Nu este inundaţia secolului, este secolul inundaţiilor

În contextul situaţiei dezastruoase produse de ciclonul Boris în sudul Moldovei, Vicepreşedintele Parlamentului European Nicu Ştefănuţă (the Greens/EFA) s-a adresat premierului Marcel Ciolacu, solicitând mobilizarea resurselor guvernamentale necesare acordării de ajutor prin Fondul de solidaritate (FSUE).

Uniunea Europeană pune la dispoziţia statelor membre Fondul de solidaritate (FSUE), care a fost înfiinţat pentru a oferi sprijin financiar statelor membre ale UE şi ţărilor candidate în urma unor dezastre naturale grave şi urgenţe majore de sănătate.

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă a solicitat Guvernului să mobilizeze resursele guvernamentale necesare în vederea stabilirii eligibilităţii pentru acest demers care acordă sprijin cetăţenilor păgubiţi în urma dezastrului. Este nevoie de acţiune urgentă, mai ales în localităţile cele mai afectate de fenomenele meteo extreme, precum Chiraftei, Corod, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Mastacani, Pechea, Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi, Stoicani, Suhurlui sau Vames, toate din judeţul Galaţi, acolo unde sute de locuinţe au fost afectate şi mii de cetăţeni au fost evacuaţi.

În interpelarea sa către Guvern, europarlamentarul verde a cerut şi urgentarea evaluării pagubelor produse de ciclonul Boris, pentru a grăbi procesul de acordare a ajutorului.

De asemenea, Nicu Ştefănuţă a luat cuvântul în cadrul dezbaterii de ieri, 18 septembrie, din plenul Parlamentului European privind inundaţiile devastatoare din Europa Centrală si de Est şi a făcut apel la întărirea instrumentelor europene de ajutor, precum Mecanismul de protecţie civilă al UE şi Fondul de solidaritate.

„Nu este inundaţia secolului, este secolul inundaţiilor. Niciun stat din UE nu este suficient de bogat încât să facă faţă schimbărilor climatice de unul singur. De aceea, pe lângă întărirea instrumentelor europene care ne vin în ajutor, cum este Mecanismului de Protecţie civilă şi Fondul de Solidaritate, trebuie ca împreună să depunem un efort şi mai mare de combatere şi adaptare la schimbările climatice. Respect pompierilor şi soldaţilor din Europa care îşi riscă viaţa în acest moment pentru ca fraţii şi surorile noastre să supravieţuiască”, a declarat Nicu Ştefănuţă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare