Greenpeace avertizează Norvegia cu privire la consecinţele ‘ireversibile’ ale extracţiei miniere submarine

Greenpeace a avertizat Norvegia, înr-un raport publicat vineri, cu privire la consecinţele ‘ireversibile’ ale proiectelor de exploatare minieră pe fundul mării, o activitate care, potrivit organizaţiei, va afecta întreg ecosistemul marin, transmite AFP, conform Agerpres.

În pofida obiecţiilor unor oameni de ştiinţă, ONG-uri şi state, Norvegia intenţionează să atribuie primele licenţe de explorare în 2025 şi ar putea deveni una din primele ţări din lume care va exploata fundul mării.

‘Proiectele de exploatare minieră în apele adânci ale Norvegiei în Arctica vor cauza daune ireversibile biodiversităţii’, a obiectat Greenpeace, publicând un raport intitulat ‘Exploatarea minieră submarină în Arctica: comori vii în pericol’.

Potrivit Greenpeace, această activitate face să planeze o ameninţare suplimentară asupra unui ecosistem puţin cunoscut şi deja fragilizat de încălzirea climatică.

Printre pericole, raportul enumeră mai ales distrugerea directă de habitat şi de organisme de pe fundul mării, poluarea sonoră şi luminoasă, riscul de scurgeri chimice de la echipamente, deplasarea accidentală de specii.

‘Exploatarea minieră va cauza daune permanente acestor ecosisteme şi va fi imposibil de evaluat amploarea deplină a acestor efecte, şi cu atât mai puţin de a le controla’, a afirmat Kirsten Young, care conduce departamentul de cercetare al Greenpeace.

‘Planurile Norvegiei ameninţă nu doar în mod direct speciile şi habitatele de pe fundul mărilor, dar şi ansamblul ecosistemului marin, de la cel mai mic plancton până la balenele mari’, a adăugat Young, citată într-un comunicat.

În ce le priveşte, autorităţile norvegiene scot în evidenţă importanţa de a nu depinde de state precum China pentru furnizarea de minerale esenţiale pentru tranziţia verde şi dau asigurări că prospectarea va permite obţinerea de cunoştinţe care în prezent lipsesc.

‘Tranziţia globală spre o societate cu puţin carbon va necesita cantităţi enorme de minerale şi de metale’, a afirmat Astrid Bergmal, secretar de stat în Ministerul Petrolului şi Energiei, într-un e-mail către AFP.

‘Astăzi, extracţia de minereuri este în mare parte concentrată într-un număr mic de ţări sau companii. Aceasta poate contribui la a face aprovizionarea vulnerabilă, ceea ce este deosebit de problematic în contextul geopolitic actual’, a adăugat ea.

Unele din aceste minerale intră în componenţa de baterii, turbine eoliene, computere, telefoane mobile.

Norvegia afirmă că orice exploatare eventuală va fi condiţionată de aplicarea unor metode ‘responsabile şi durabile’ şi că primele proiecte vor trebui aprobate în prealabil de guvern şi de parlament.

Oslo mizează să deschidă pentru prospecţiuni o zonă de 281.000 de km pătraţi, în Marea Norvegiei şi în Marea Groenlandei, propunându-şi să atribuie primele licenţe în prima jumătate a lui 2025.

Împotriva proiectelor norvegiene s-au ridicat numeroase voci, de la Parlamentul European la ONG-uri, iar state ca Franţa şi Marea Britanie, precum şi zeci de mari companii s-au pronunţat în favoarea unui moratoriu.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare