Incendiile scapă de sub control în Peru

Autorităţile peruane s-au străduit joi să pună în aplicare un plan de combatere a incendiilor scăpate de sub control în întreaga ţară, care au devastat culturi agricole, au deteriorat comori arheologice şi au lăsat mai multe regiuni în stare de dezastru, informează Reuters, scrie Agerpres.

Pompierii din Peru au declarat că lupta împotriva flăcărilor a devenit din ce în ce mai dificilă.

„Suntem obosiţi”, a declarat un pompier voluntar din pădurile din nordul regiunii Amazonas, care a refuzat să îşi dezvăluie numele. „Stingem focul, se reaprinde. Îl stingem, focul izbucneşte din nou”, a adăugat el.

Pompierii din zonă s-au retras joi din calea flăcărilor.

„Sunt scăpate de sub control. Avem nevoie de ajutor”, a declarat Arturo Morales, un alt pompier voluntar.

Preşedintele ţării, Dina Boluarte, a declarat miercuri stare de urgenţă pentru 60 de zile în regiunile San Martin, Amazonas şi Ucayali, alocând resurse suplimentare pentru a opri extinderea incendiilor.

„Folosim tot ce avem”, a spus Dina Boluarte într-un discurs. Ea a făcut apel la fermieri să nu mai ardă păşunile, ceea ce, în opinia sa, a făcut ca flăcările să se extindă necontrolat.
Potrivit Guvernului din Peru, incendiile forestiere sunt frecvente în această ţară în perioada august-noiembrie, fiind provocate fie de fermieri, fie de cei care doresc să preia ilegal terenuri sălbatice.

Aproximativ 240 de incendii au izbucnit în acest sezon în 22 dintre cele 25 de regiuni ale ţării. Mai mult de 80% dintre focare au fost controlate până miercuri.

Cu toate acestea, unele riscă să se aprindă din nou din cauza vremii uscate şi a vântului, iar localizarea lor în zone izolate le fac să fie greu accesibile pentru echipajele de pompieri.

Conform Ministerului Culturii din Peru, flăcările au ajuns deja la şapte situri arheologice şi ameninţă comunitatea indigenă Shipibo-Konibo din Amazon.

În total, aproape 2.300 de hectare de terenuri agricole au ars, iar 140 de persoane au fost rănite, potrivit datelor oficiale ce au fost publicate până miercuri.

În prezent, America de Sud este devastată de incendii, de la pădurea tropicală amazoniană din Brazilia şi până la pădurile din regiunile uscate din Bolivia, trecând prin cele mai mari zone umede din lume, depăşind un record anterior pentru numărul de incendii înregistrate într-un singur an.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare