Ciucă: Este responsabilitate naţională tot ceea ce se întâmplă cu structurile de apărare

Liderul Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, a declarat, sâmbătă, la Cugir, oraş în care funcţionează două fabrici de armament, că este „responsabilitate naţională tot ceea ce se întâmplă cu structurile de apărare, de la doctrină până la întrebuinţare”, opinând că trebuie depăşit şi acest „prag al diferenţelor dintre industria de stat şi cea privată”, scrie Agerpres.

Prezent la Cugir la invitaţia primarului Adrian Teban şi a reprezentanţilor industriei de apărare, cu prilejul Festivalului „Toamna Cugireană” şi unor manifestări dedicate împlinirii a 225 de ani de la înfiinţarea uzinei din localitate, Nicolae Ciucă a menţionat că acestea sunt oportunităţi pe care a considerat că trebuie să le folosească în ceea ce priveşte dialogul cu autorităţile locale şi cu mediul de afaceri, ţinând cont de deciziile care s-au luat în ultima şedinţă a CSAT în ceea ce priveşte nevoile de înzestrare a Armatei române pe următorii 10 ani.

„Nu am venit pentru prima dată aici, la Cugir. Ştiu foarte bine care sunt problemele şi care sunt oportunităţile de dezvoltare şi consolidare a facilităţilor din industria de apărare, care au tradiţie şi care au făcut istorie în Cugir. De aceea am considerat că un dialog cât se poate de deschis pe probleme reale şi pe perspectivele şi oportunităţile pe care le avem trebuie să fie cunoscute şi trebuie să se afle pe masa tuturor decidenţilor, pornind de la cei politici la cei care cu adevărat îşi desfăşoară activitatea în acest sector”, a spus Nicolae Ciucă.

Acesta a precizat că a discutat despre oportunităţile oferite în acest moment de proiectele şi programele de la nivel european.

„Există în momentul de faţă o foaie de parcurs pe care preşedinta Comisiei Europene a trasat-o comisarului european pentru apărare. Sunt acolo linii foarte importante de care trebuie să ţinem cont în ceea ce priveşte priorităţile şi perspectivele de alocare financiară, dacă ne referim la o alocare iniţială de 500 de milioane pentru producerea de muniţii, bani care sunt alocaţi din Fondul European de Apărare, care, la rândul său, se ridică la aproximativ 8 miliarde de euro pentru Cadrul multianual 2021-2027. Este important să avem acest dialog, să avem această perspectivă şi să facem în aşa fel încât să integrăm de la cel mai înalt nivel, de la instituţiile guvernamentale, toate capabilităţile noastre, şi să putem să acordăm sprijinul necesar, să depăşim odată acest prag al diferenţelor dintre industria de stat şi cea privată, pentru că există operatori privaţi, iată, numai astăzi am putut să discutăm cu trei dintre dumnealor, care au şi capacitate, şi disponibilitate pentru a putea să intre în toate aceste proiecte şi programe”, a arătat Ciucă.

Liderul liberal a adăugat că este o perspectivă pe care o consideră necesară, pornind de la responsabilitatea de a asigura toate capabilităţile de apărare.

„Este responsabilitate naţională tot ceea ce se întâmplă cu structurile de apărare, de la doctrină până la întrebuinţare. Dar, în acelaşi timp, trebuie să vedem partea aceasta de integrare pe nivelele de standard şi pe tot ceea ce înseamnă noi capacităţi de producţie la nivel european, folosind standardele cele mai ridicate de tehnologie şi, desigur, achiziţiile publice comune aşa cum se propune în documentele despre care care am făcut vorbire până acum”, a declarat Ciucă.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 2004, societatea s-a împărţit în UM Cugir şi Fabrica de Arme.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare