Gen (r). Eugen Bădălan: Zelenski s-a dus în SUA cu un „plan al victoriei” Ucrainei, dar a uitat să-l întrebe şi pe Putin dacă e gata să se declare învins

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, Gen. (R) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General al Armatei Române a discutat despre războiul din Ucraina și strategia președintelui Volodimir Zelenski de a obține sprijin internațional pentru o potențială victorie împotriva Rusiei. Bădălan a analizat atât planul de pace propus anterior de Zelenski, cât și recentul „plan de victorie,” discutat de liderul ucrainean cu oficialii americani, scrie gandul.ro.

Gen. Eugen Bădălan a discutat despre faptul că Zelenski a propus organizarea unei noi conferințe de pace, similară celei din vară, unde ar fi invitată și Federația Rusă. Cu toate acestea, Moscova a respins categoric ideea de a participa la o astfel de conferință în acest moment, ceea ce a făcut ca discuțiile despre o soluție pașnică să stagneze.

„Rușii au spus că nu sunt dispuși să participe la o asemenea conferință de pace,” a explicat Bădălan.

Bădălan a privit cu scepticism noțiunea de „plan de victorie” a lui Zelenski în războiul cu Federația Rusă, întrebându-se dacă liderul ucrainean a luat în considerare și disponibilitatea Rusiei de a accepta o înfrângere.

„Zelenski ar trebui să îi întrebe și pe ruși dacă sunt dispuși să piardă,” a remarcat generalul.

Gen. Eugen Bădălan a adus în discuție și faptul că Zelenski a fost în Statele Unite pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, unde a discutat și cu președintele Joe Biden, încercând să obțină sprijin suplimentar în armament, bani și muniții. În plus, liderul ucrainean speră să-și asigure susținerea din partea altor oficiali americani, precum Kamala Harris și Donald Trump, în perspectiva alegerilor din SUA.

„S-a dus să discute cu Biden pentru a cere a nu știu câta oară sprijinul Statelor Unite. Cred că vrea să îi forțeze mâna lui Biden pentru cât mai mult ajutor în ultimele sale luni de mandat,” a spus acesta.

Generalul Bădălan a subliniat că Ucraina nu poate primi o invitație oficială de a se alătura NATO în timpul războiului. Conform regulilor și cutumelor Alianței, statele aflate în conflict activ nu pot adera.

„Viziunea mea este că Ucraina are șanse să devină membru NATO, dar doar cu teritoriul care va rămâne după război, nu cu întreaga țară așa cum arăta înainte,” a precizat el.

Bădălan a discutat și despre ambițiile teritoriale ale Rusiei, care vizează ocuparea Ucrainei până pe malul stâng al râului Nipru, considerând acest teritoriu ca fiind al lor. El a menționat și dorința istorică a Rusiei de a controla gurile Dunării, ceea ce ar implica izolarea Ucrainei de Marea Neagră.

„Rușii nu vor ceda teritorii, iar planul de pace al lui Zelenski prevede recuperarea tuturor teritoriilor, inclusiv Crimeea,” a mai transmis generalul.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare