Parlamentarii UDMR nu au cum să susţină proiectul de lege care prevede posibilitatea ca şeful statului să candideze la alegerile legislative fără a renunţa la mandatul său, a declarat, marţi, preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, care a calificat drept neconstituţională această propunere legislativă, scrie Agerpres.
„În primul rând, este clar că în această coaliţie lucrurile stau destul de haotic, nu poţi să spui că există stabilitate politică în România. Nu există, de fapt, de mai bine de un an de zile. (…) Sigur, liderii de la PNL sunt datori domnului preşedinte Iohannis, fiindcă preşedintele Ioahnnis i-a ţinut la guvernare cinci ani, fără să câştige alegerile. Şi, la un moment dat, trebuie să plăteşti această factură. (…) N-am vrut să intervin eu să spun că noi nu vom susţine, fiindcă nu e cazul să spunem noi ce vom face, fiindcă ei au majoritate. PNL, PSD în acest moment au majoritate, nici nu înţeleg de ce ar cere ajutor din altă parte”, a declarat Kelemen Hunor, la Antena 3.
Potrivit liderului UDMR, PSD şi PNL trebuie să găsească o soluţie referitoare la Klaus Iohannis, însă „nu dai o lege pentru o singură persoană”.
„Ei trebuie să găsească o soluţie, pe de o parte. Pe de altă parte, există o chestiune de principiu – nu dai o lege pentru o singură persoană. Deci principiul juridic este că legea trebuie să fie generală, pentru toată lumea. Dacă juriştii de la PNL ar fi venit cu o modificare, cu un amendament în care se spune că, indiferent despre cine este vorba, poate candida fără să fie membru de partid, pe listele unui partid, înţelegea şi domnul Iohannis că este şi pentru el, dar asta e o altă discuţie. Aici, sigur, eu spun doar că, din punct de vedere juridic, constituţional, ar fi existat o soluţie, dar nu ştiu de ce au găsit această soluţie, care nu este nici constituţională, nici corectă din punct de vedere politic. N-avem cum să susţinem această variantă, dar am spus încă de săptămâna trecută”, a precizat Kelemen Hunor.
El a amintit că, în 2020, preşedintele Iohannis făcea o campanie anti-PSD, „totul era împotriva PSD”, apoi au guvernat împreună.
„Dar, când domnul Ciucă spune că nu vor guverna împreună, eu mă uit la declaraţiile domnului Iohannis din 2020 şi cred că vor guverna împreună sau vor încerca. (…) Se resetează totul după alegerile parlamentare”, a adăugat preşedintele UDMR, întrebat cine crede că va guverna după alegerile parlamentare.
Întrebat dacă Klaus Iohannis ar putea redeveni preşedinte al PNL, liderul UDMR a menţionat că aceasta poate fi o variantă: „Probabil că da, este o variantă şi dacă câştigă Nicolae Ciucă prezidenţialele, şi dacă pierde. (…) Caută domnul preşedinte undeva un teren în politică şi acolo e terenul acum. (…) Eu umblu destul de mult prin ţară şi niciodată n-am auzit nicio întrebare de la niciun cetăţean ce se va întâmpla cu preşedintele Iohannis după 21 decembrie”.
Kelemen Hunor a mai spus că nu a discutat cu nimeni despre o participare la viitoarea guvernare, nici cu Marcel Ciolacu, nici cu Nicolae Ciucă. „Ar fi o greşeală să abordăm noi acest subiect înainte de alegeri. Nici de principiu nu poţi vorbi aşa ceva, fiindcă asta înseamnă că pui căruţa în faţă”, a argumentat el.
Întrebat dacă există vreun candidat la prezidenţiale pentru care UDMR exclude orice susţinere, el a răspuns: „Nu este cazul şi nu pot să aibă susţinerea noastră nici George Simion, nici Diana Şoşoacă. Dar, nici nu cred că vor intra în turul doi”.