Paza de coastă a SUA urmăreşte o „creştere” a activităţii marinei chineze şi ruse în jurul Alaskăi

Paza de coastă a SUA urmăreşte o „creştere” a activităţii marinei chineze şi ruse în jurul Alaskăi şi în nordul Pacificului, dar până în prezent „întâlnirile” au fost foarte profesioniste, a declarat vineri un comandant american de rang înalt, citat de Reuters, transmite Agerpres.

Viceamiralul Andrew J. Tiongson, comandantul zonei Gărzii de Coastă a SUA pentru zona Pacificului, a amintit, într-un discuţie cu presa în timpul unei vizite în Japonia, că Statele Unite şi Rusia împărtăşesc o linie de graniţă maritimă între Alaska şi Extremul Orient rus.

„Am văzut cu siguranţă o creştere a prezenţei navelor forţelor ruse în această regiune şi vedem o creştere a cooperării forţelor navale chineze şi ruse în regiune”, a spus el, menţionând că această evoluţie a fost remarcată în ultimii ani.

Navele respective trec ocazional în Zona Economică Exclusivă a SUA, a adăugat responsabilul american, iar atunci „ne asigurăm că ştiu că suntem acolo, stabilim comunicaţii”.

Garda de coastă a SUA face schimb de informaţii cu armata americană, precum şi cu Canada, a mai spus responsabilul american, precizând că întâlnirile cu ruşii sau chinezii au fost toate „profesioniste” până în prezent.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare