Chișinău: Peste 300 de persoane au participat la premiera documentarului despre Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia

Peste 300 de persoane au participat vineri seară la premiera documentarului „Martirul Unirii – Sfântul Preot Mucenic Alexandru Baltaga din Basarabia”, realizat de Trinitas TV, scrie basilica.ro.

Proiecția a avut loc în Cinematograful Odeon din Chișinău. La eveniment au participat Mitropolitul Petru al Basarabiei, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, Adrian Dupu, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, profesori și cercetători de la Universitatea de Stat din Moldova, clerici și oameni de cultură. Invitata specială a manifestării culturale a fost doamna Mariamna Lungu, nepoata părintelui Alexandru Baltaga.

Mitropolitul Petru și-a exprimat bucuria pentru realizarea documentarului: „Apreciez filmul acesta și ar fi bine să fie difuzat de mai multe ori, să îl poată vedea și cei care nu a avut posibilitatea să vină în seara aceasta aici. Vom mai avea canonizări, mai avem câțiva sfinți, ierarhi, care au pătimit și au făcut lucruri frumoase în timpul lor, în acele timpuri de atunci, în perioadele comuniste”.

„Prin acest film, televiziunea Trinitas ne readuce în istoria bisericii noastre, dar și a societății de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Ne pune în fața ochilor chipuri de martiri, chipuri de preoți, vrednici, harnici, slujitori și devotați misiunii lor și ne cheamă să reflectăm la viața lor, să reflectăm la slujirea lor și, în același timp, să avem un angajament mai ferm, mai ales în contextul în care ne aflăm, pentru a ne afirma identitatea noastră, atât religioasă cât și națională”, a spus Episcopul Veniamin, pentru Trinitas TV.

Preasfinția Sa și-a exprimat nădejdea că în viitorul apropiat vor mai fi canonizați și alți martiri de origine basarabeană.

„Vreau să mai subliniez faptul că în viitorul nu foarte îndepărtat, cu ajutorul lui Dumnezeu, Sfântul Sinod ia în calcul canonizarea și altor personalități basarabene, fie din rândul clericilor, fie din rândul monahilor. Din ceea ce știu urmează și unii viețuitori din Sfântul Munte Athos de origine basarabeană și mă bucur foarte mult că în calendarul bisericii noastre vom avea sfinți care ne sunt aproape, care au trăit prin satele noastre și care și-au dedicat viața slujirii lui Dumnezeu”.

Documentarul a fost realizat cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova și în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și TVR Moldova.

Părintele Alexandru Baltaga a fost un energic promotor al ideii de unitate națională între românii de pe cele două maluri ale Prutului, iar la 27 martie 1918, a fost unul dintre deputații (singurul cleric din Sfatul Țării) care au votat Unirea Basarabiei cu România.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Preotul Alexandru Baltaga în ședința din luna iulie, urmând ca proclamarea festivă a canonizării sale să aibă loc în anul 2025, în contextul Centenarului Patriarhiei Române.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare