Deputatul PSD Ionuţ Vulpescu, preşedintele Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), primit de Papa Francisc

Deputatul PSD Ionuţ Vulpescu, ales recent în funcţia de preşedinte al Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), a fost primit, la Vatican, de Sanctitatea Sa, Papa Francisc, într-o delegaţie oficială a iniţiativei Pasqua Together 2025, din care face parte şi AIO, ocazie cu care Vulpescu şi-a exprimat îngrijorarea sa faţă de radicalism, război şi dezastre naturale.

Agenda oficială a delegaţiei AIO la Roma şi la Vatican a cuprins, pe lângă obiectivul principal al întrevederii cu Sanctitatea Sa, Papa Francisc, la reşedinţa Sfântului Scaun de la Vatican, lansarea volumului ‘Hagia Sophia: Bisericile Înţelepciunii lui Dumnezeu în lume’, discuţii cu oficiali ai lumii politice şi religioase, privind iniţiativa celebrării Paştelui la dată comună pentru întreaga lume creştină, respectiv întâlniri cu organizatorii conferinţei Parlamentarism şi credinţă religioasă, iniţiată de Uniunea Interparlamentară (IPU) şi planificată pentru 2025.

În dialogul cu Papa Francisc, deputatul social-democrat a enunţat îngrijorările faţă de radicalism, război şi dezastre naturale, adevărate ameninţări la adresa convivialităţii şi păcii în lumea creştină, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaţilor.

„Vizita la Vatican urmează celei de la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol. Ele susţin iniţiativa comună de a celebra Sfintele Sărbători Pascale în comun, în 2025, dar şi aniversarea a 1700 de ani de la Primul Conciliu de la Niceea, din 325 d. Hr. Aceste vizite poartă o înaltă semnificaţie simbolică, demonstrând lumii întregi dorinţa noastră sinceră pentru o cooperare fructuoasă şi creativă în comunitatea creştină” , a declarat Vulpescu.

Referindu-se la obiectivele AIO pentru perioada următoare, în actualul context geopolitic, Ionuţ Vulpescu a arătat că, „înainte de orice, valorile creştine au fost tot mai ameninţate în ultimii ani de o formă particulară de ostracizare”.

„Sub umbrela aşa-zisului progresism, tradiţia Creştină – un pilon fundamental al civilizaţiei Europene – alături de patrimoniul grec şi roman – au fost subminate. Totodată, experimentăm escaladarea şi răspândirea războiului. În Ucraina, Orientul Mijlociu şi în alte părţi ale lumii, moartea, distrugerea şi strămutarea au marcat şi întunecat istoria noastră contemporană. Nu în ultimul rând, asistăm la deteriorarea rapidă a mediului natural datorită perturbării relaţiei armonioase dintre umanitate şi natură. Pentru toate motivele de mai sus, Sanctitatea Voastră, suntem convinşi că dialogul lumii creştine este esenţial. Adunarea noastră este un vehicul al speranţei pe care moartea şi învierea lui Hristos au câştigat-o pentru întreaga omenire.”, a subliniat preşedintele AIO.

El a adăugat că speră la o întâlnire istorică a lumii creştine la Niceea, în Bithynia, cu ocazia aniversării a 1700 de ani de la Primul Conciliu. Reuniunea aniversară ar urma să aibă loc în prezenţa Papei Francisc şi a Sanctităţii Sale, Bartolomeu I, arhiepiscop al Constantinopolului, Noii Rome, şi Patriarhul Ecumenic al Bisericii Ortodoxe a Constantinopolului.

Fostul ministru al Culturii a exprimat totodată, în cadrul întrevederii, rolul fundamental al AIO în a susţine colaborarea dintre Sfântul Scaun de la Vatican şi Patriarhia Ecumenică a Bisericii Ortodoxe din Constantinopol: „În ceea ce ne priveşte, vom contribui creativ la agenda de evenimente aniversare ale Primului Conciliu de la Niceea, care a avut un rol proeminent şi decisiv în istoria lumii creştine. Sperăm că va fi posibil să organizam o întâlnire la vârf cu reprezentanţii lumii creştine, în prezenţa Sanctităţii Voastre, chiar acolo unde acest eveniment istoric a avut loc, la Niceea, în Bithynia.”

Papa Francisc a adresat un mesaj către cei care militează pentru sărbătorirea Paştelui la o dată comună lumii creştine: „Vă încurajez să continuaţi! Să nu ne închidem în propriile noastre idei, planuri, calendare sau în „propria” noastră sărbătoare”.

În cuvântul său dedicat grupului „Pasqua Together”, din care face parte şi delegaţia AIO, Sanctitatea Sa a punctat semnificaţia celebrării celor 1700 de ani de la Conciliul de la Niceea, context în care s-au consfinţit cele mai importante tradiţii ale lumii creştine.

„Vă felicit şi vă încurajez să continuaţi. Într-adevăr, angajamentul vostru în aceste chestiuni vă va ajuta să evitaţi trecerea în van a unei importante sărbători a anului 2025. Anul viitor, care este cel al jubileului Bisericii Catolice (Giubileo ordinario), celebrarea Paştelui va coincide în toate calendarele creştine. E un semn important, la care se alătură comemorarea a 1700 de ani de la primul Conciliu Ecumenic de la Niceea. Dincolo de faptul că a promulgat simbolurile credinţei, acest conciliu a privit data Paştelui, date fiind tradiţiile foarte diferite care erau deja constituite la acea vreme. În nenumărate ocazii mi s-a cerut să caut o soluţie la această problemă, aşa încât sărbătoarea comună a Învierii Domnului să nu mai fie o excepţie, ci să devină regula. Prin urmare, îi încurajez pe toţi cei care se dedică acestui efort să persevereze şi să facă tot ce le stă în putinţă pentru un acord mutual, evitând orice ar putea duce la alte diviziuni în rândul fraţilor şi surorilor noastre.”, a afirmat Papa Francisc, potrivit comunicatului de presă.

Sanctitatea Sa, Papa Francisc, a punctat faptul că Paştele nu este sărbătoarea noastră, ci a lui Hristos, îndemnând la o formă de altruism creştin care să depăşească unele convenţii sociale: „Dincolo de orice, vreau să vă împărtăşesc un gând care ne aduce înapoi la miezul problemei: Paştele nu are loc din propria noastră iniţiativă sau în funcţie de un calendar sau altul; să nu ne închidem în propriile noastre idei, planuri, calendare sau în ‘propria’ noastră sărbătoare. Paştele aparţine lui Hristos, a avut loc pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică!”.

***
Inspirată de o conferinţă desfăşurată între 30 iunie şi 4 iulie 1993 în Halkidiki, Grecia, cu tema Ortodoxia în Noua Realitate Europeană, Adunarea Interparlamentară Europeană pentru Ortodoxie a fost formată la iniţiativa Parlamentului Elen. România este membru fondator al organizaţiei. Urmând Manifestul Participanţilor din 1993, Actul Constitutiv oficial a fost adoptat de participanţii la Sinodul Constitutiv desfăşurat în noiembrie 1994 la Atena. În 2001, grupuri de parlamentari din Australia, Asia, Africa şi Statele Unite au participat la Adunarea Generală, iar organizaţia a fost redenumită Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei (AIO). La AIO participă delegaţii parlamentare din 21 de state, majoritatea fiind europene.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare