Ministerul de Justiţie din SUA denunţă condiţiile de detenţie ”inumane” din statul Georgia

Ministerul american de Justiţie a denunţat marţi „condiţiile îngrozitoare şi inumane de detenţie” din unităţile penitenciare din statul Georgia, sud-estul SUA, denunţând „indiferenţa” autorităţilor locale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Scurta prezenţă a lui Donald Trump, în august 2023, la închisoarea din comitatul Fulton, lângă Atlanta, pentru faimoasa sa fotografie de identitate judiciară şi pentru luarea amprentelor digitale, a prezentat într-o lumină dură condiţiile de detenţie din statul Georgia, care numără cea de-a patra cea mai mare populaţie penitenciară din SUA.

„O pedeapsă cu închisoarea nu ar trebui să fie o condamnare la moarte, tortură şi viol”, a declarat ministrul adjunct al justiţiei, responsabilă cu drepturile civile, Kristen Clarke, la o conferinţă de presă la Atlanta, pentru a anunţa concluziile unui raport privind cele 34 de închisori de stat şi cele patru închisori private din acest stat.

Deţinuţii sunt „atacaţi, înjunghiaţi, violaţi şi ucişi, sau lăsaţi de izbelişte în unităţi cu personal insuficient”, a declarat ea, adăugând că raportul acoperă o populaţie penitenciară de circa 50.000 de persoane.

Acestea nu sunt „incidente izolate, ci încălcări de lungă durată şi sistematice ale drepturilor deţinuţilor care decurg dintr-o cultură a indiferenţei faţă de siguranţa persoanelor aflate în închisorile din Georgia”, a mai spus Clarke.

„Statul ştie despre aceste condiţii nesigure de ani de zile, dar nu a reuşit să ia măsuri rezonabile pentru a răspunde”, potrivit raportului.

În 2019, cel mai recent an pentru care sunt disponibile statistici naţionale privind omuciderile din închisori, rata uciderilor în rândul deţinuţilor a fost aproape triplă faţă de media din Statele Unite, a menţionat ministrul.

„De atunci, numărul de omucideri din unităţile gestionate de Administraţia penitenciarelor din Georgia aproape s-a triplat în valoare absolută”, cu aproximativ 30 de omucideri raportate în fiecare an, a adăugat ea.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare