Pe 29 și 30 septembrie, Federația Comunităților Evreiești din România a organizat două concerte pentru a „comemora” 145 de ani de la acordarea cetățeniei române pentru primii evrei din România, scrie r3media.ro.
Statul român, prin Ateneul Român și Televiziunea Română, a luat parte la manifestări: Ateneul a fost gazda, iar TVR a transmis cele două evenimente. Premierul României, Marcel Ciolacu a ținut un discurs, la Ateneu.
La rândul său, celălalt lider al coaliției de guvernământ, Nicolae Ciucă, a organizat o întâlnire la Parlament cu lideri ai evreilor din toată lumea, tocmai pentru a marca această cifră rotundă.
La rândul său, o altă instituție importantă, Banca Națională, a lansat o monedă comemorativă cu această ocazie.
Moneda redă portretul şi numele lui Mauriciu Brociner, primul ofiţer evreu din armata română care a primit cetăţenia română şi anul naturalizării acestuia, „1879”. Mai mult, BNR a organizat și un eveniment în acest sens, în care au vorbit Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, şi Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
Concertele au fost susținute de către Orchestra Filarmonicii din Israel, la pupitrul căreia s-a aflat Zubin Mehta. În fața acestei atitudini favorabile a statului român, dirijorul evreu nu a găsit altceva de spus decât că evenimentul este menit a „comemora” și alte evenimente.
„Ocazia pentru acest concert e şi ce s-a întâmplat în război. În război, muzicienii evrei au fost ucişi de militari nazişti români. Asta comemorăm aici”, a spus Mehta, potrivit Televiziunii Române.
Pe lângă faptul că nu este clar la ce muzicieni evrei se referă că ar fi fost uciși de militarii români în Al Doilea Război Mondial, este factual greșită afirmația că militarii români din acea perioadă ar fi fost naziști.
Nici statul român, nici Armata Română a vremii nu au adoptat ideologia nazistă, așa cum au arătat istoricii. Regimul Antonescu a fost unul autoritar, militar, dar nu a fost nazist. Național-socialismul (prescurtat nazism) a fost ideologia specifică a Germaniei conduse de Adolf Hitler.
De altfel, există un consens conform căruia regimul Antonescu nu a fost ideologic, deoarece i-a lipsit susținerea unui partid politic, bazându-se doar pe Armată.
Din acest an, elevii români din clasa a XI-a de liceu studiază „Istoria Evreilor” și „Istoria holocaustului”.
În schimb, aşa cum arăta preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, pe niciun manual de pe care învață elevii din România nu scrie „Istoria românilor”, potrivit Rost Online.
„Dacă luați niște manuale, pe niciun manual nu scrie „Istoria românilor”. Așa ceva nu se poate. Adică încă există poporul român în Europa, încă există națiunea română și deocamdată încă există un stat numit România. Cum să nu învăț eu istoria locului meu?”, a subliniat Ioan Aurel Pop.
„Astăzi se cultivă deciziile minorității și majoritatea va fi obligată să respecte deciziile minorității. Și asta înseamnă anarhie și haos și nu poate conduce la nimic bun. (…) Acești toboșari ai vremurilor noi, noii ideologi, care vor să ne oblige să rămânem fără cultură, cu tabula rasa, ca să poată face ce doresc, pentru că, se știe, un om care nu are cultură e un o manevrabil”.
„După 1989, eu rareori am văzut în fruntea noastră oameni care să țină cu poporul”, a zis Ioan Aurel Pop.
Reamintim că la începutul acestui an a fost aprobat manualul pentru „Istoria evreilor, holocaustul”. Toți elevii de clasa a XI-a studiază „Istoria evreilor. Holocaustul”, disciplină ce are alocată o oră pe săptămână. Elevii din învățământul profesional special vor avea noua disciplină în clasa a XII-a.