Papa Francisc averizează sinodul Vaticanului împotriva agendelor neimportante

Papa Francisc a deschis miercuri sinodul Bisericii Catolice cu un mesaj transmis delegaţilor pe care i-a îndemnat să nu încerce să promoveze agende derizorii în cadrul sinodului, într-o aparentă încercare de a preveni discuţiile pe subiecte controversate, aşa cum este hirotonisirea femeilor, transmite Reuters, relatează Agerpres.

În cadrul unei liturghii desfăşurate în Piaţa Sfântul Petru pentru a deschide lucrările Sinodului Episcopilor Bisericii Catolice, papa Francisc le-a spus sutelor de cardinali, episcopi dar şi laici prezenţi să nu considere contribuţiile lor la sinodul ce durează aproape o lună drept „agende ce trebuie impuse”.

„Altfel vom ajunge să ne împotmolim într-un dialog al surzilor, în care participanţii vor încerca să-şi împingă propriile cauze sau agende fără să-i mai asculte pe ceilalţi”, a spus suveranul pontif.

El le-a cerut participanţilor să „fie deschişi la părerile tuturor, pentru a putea auzi vocea lui Dumnezeu”.

Sinodul de la Vatican, care îşi propune să cartografieze viitorul Bisericii Catolice şi la care participă 368 de membri cu drept de vot din 110 ţări, a atras observaţii dure din partea criticilor conservatori ai papei.

Anul trecut, aceştia şi-au exprimat într-o scrisoare deschisă, îngrijorarea cu privire la planurile de reformă din cadrul Bisericii Catolice, privind binecuvântarea cuplurilor de acelaşi sex sau primirea femeilor în rândul diaconilor – slujitori ai bisericii care sunt hirotonisiţi ca preoţii, dar nu pot oficia Sfânta Liturghie.

Anul acesta însă criticile conservatorilor catolici au fost mai puţin ascuţite, în contextul în care cele mai controversate subiecte ce ar fi putut fi luate în discuţie în cadrul sinodului au fost lăsate în seama unor grupuri de studiu desemnate speciale. Aceste grupuri de studiu vor întocmi rapoarte finale ce vor ajunge pe masa de lucru a lui Francisc, 87 de ani, abia în luna iunie a anului viitor.

Papa Francisc le-a mai transmis miercuri participanţilor la sinod că trebuie să fie „gata să-şi sacrifice propriile puncte de vedere şi propriile convingeri pentru a putea da viaţă la ceva nou”.

Ulterior, în cadrul primei întruniri a sinodului, Francis a părut să le răspundă catolicilor conservatori care au criticat reformele sale recente. O schimbare majoră este legată de membrii sinodului. În ultimele decenii, la întrunirile sinodului participau în principal doar cardinali, episcopi şi alţi prelaţi cu drept de vot. Însă de anul trecut papa Francisc a introdus reforme pentru a creşte numărul laicilor care participă la sinod şi a inclus pentru prima oară şi femei cu drept de vot. La sinodul din acest an, aproape 60 de femei sunt membri cu drept de vot ai sinodului.

Catolicii conservatori au criticat decizia de a include laici printre persoanele cu drept de vot în cadrul sinodului, considerând că această reformă poate periclita structura de autoritate de sus în jos a Bisericii Catolice.

Papa s-a adresat miercuri membrilor sinodului precizând că „a acţionat în continuitate” cu o serie de reforme majore prin care Biserica Catolică a trecut în anii 1960, reforme menite să întărească rolul tuturor credincioşilor catolici în cadrul acestei instituţii globale.

Suveranul pontif a avertizat şi asupra pericolului de a crea tensiuni între ierarhiile bisericii şi credincioşi. „Cu siguranţă că nu este o chestiune de a-i înlocui pe unii cu ceilalţi… ci mai degrabă ni se cere să lucrăm împreună”, a precizat el.

La sinodul din acest an participă şi 16 „delegaţi fraternali” ce reprezintă alte confesiuni creştine în calitate de observatori. Discuţiile din cadrul sinodului se desfăşoară în cea mai mare parte în spatele uşilor închise.

Votul cu privire la documentul final al sinodului din acest an va avea loc la 26 octombrie. Apoi papa va decide dacă va emite propriul său text, ce poate include schimbări doctrinare, dar probabil abia după ce va primi rapoartele grupurilor de studiu la jumătatea anului viitor.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare