Parlamentul European va aproba săptămâna viitoare programul exact al audierilor comisarilor-desemnaţi

Parlamentul European va aproba săptămâna viitoare programul exact al audierilor comisarilor-desemnaţi în perioada 4-12 noiembrie, precum şi întrebările scrise pe care le vor adresa celor nominalizaţi comisiile competente, a anunţat joi purtătoarea de cuvânt a PE, Delphine Colard, într-un briefing pentru presă.

Conferinţa Preşedinţilor a Parlamentului European a decis miercuri seară ca audierile să aibă loc în perioada 4 – 12 noiembrie şi a aprobat recomandarea Conferinţei Preşedinţilor de Comisii privind comisiile care vor participa la audierea fiecărui comisar.

În cazul reprezentantei României, Roxana Mînzatu, desemnată vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru oameni, competenţe şi pregătire, la audiere vor participa eurodeputaţi din două comisii competente, Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) şi Comisia pentru cultură şi educaţie (CULT). Alte două comisii – Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen (FEMM) şi Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne – vor avea statutul de invitate la audierea Roxanei Mînzatu, ceea ce înseamnă că vor avea dreptul de a adresa şi ele o întrebare scrisă comisarului-desemnat al României.

Dacă audierea comisarului-desemnat are loc într-o singură comisie competentă, aceasta are posibilitatea de a adresa cinci întrebări scrise comisarului propus, în timp ce dacă există două comisii competente, acestea vor putea adresa câte trei întrebări. Acestora li se adaugă două întrebări scrise deja aprobate de Conferinţa Preşedinţilor, una referitoare la competenţa generală, angajamentul european şi independenţa personală, iar a doua privind managementul portofoliului şi cooperarea cu Parlamentul European.

Comisarii-desemnaţi au termen data de 22 octombrie pentru a trimite răspunsurile la acest chestionar scris, în condiţiile în care mai întâi Comisia pentru afaceri juridice a PE (JURI) are termen până la 18 octombrie să verifice dacă există eventuale conflicte de interese după ce vor analiza declaraţiile celor 27 de persoane convenite de Ursula von der Leyen cu statele membre.

Comisia JURI trebuie să confirme printr-o scrisoare absenţa conflictelor de interese în cazul fiecărui candidat, fără de care nu poate avea loc audierea. În acelaşi timp, comisia poate cere informaţii suplimentare, să facă recomandări pentru rezolvarea conflictului de interese său să invite comisarul-desemnat la o discuţie.

Dacă în cele din urmă Comisia JURI va decide că un candidat este incapabil să-şi exercite funcţia din cauza conflictelor de interese, preşedinta PE îi va cere Ursulei von der Leyen să înlocuiască candidatul în cauză.

Cert este că JURI nu va comunica oficial despre eventuale conflicte de interese în timpul procesului de evaluare, ci numai după încheierea termenului, pe 18 octombrie, când se va afla dacă există unul sau mai mulţi comisari-desemnaţi în această situaţie.

Pentru cei care vor trece de acest prim filtru, urmează audierile propriu-zise, al căror program exact va fi decis abia săptămâna viitoare.

„Săptămâna viitoare Conferinţa Preşedinţilor de Comisii, marţi, şi Conferinţa Preşedinţilor, joi, vor decide asupra programului final, deci ce comisar este audiat şi când, şi vor confirma întrebările scrise care, pe lângă cele două întrebări comune, vor fi pregătite de diferitele comisii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a PE Delphine Colard.

Potrivit lui Neil Corlett, din cadrul serviciului de presă al PE, între 4 şi 12 noiembrie vor avea loc câte două audieri în paralel dimineaţa, la prânz şi seara, deci numărul lor ar urma să fie de maximum şase pe zi.

Fiecare audiere va dura maxim trei ore, dar poate ajunge şi până la patru în cazul vicepreşedinţilor executivi, cum este şi Roxana Mînzatu.

După audiere, preşedinţii comisiilor competente şi coordonatorii de grupuri se vor întâlni pentru a evalua prestaţiile comisarilor desemnaţi.

Pentru aprobarea unui candidat este necesară o majoritate de două treimi a coordonatorilor de grupuri din comisiile participante la audiere, cu excepţia celor invitate. Dacă această majoritatea de două treimi nu există, preşedintele sau preşedinţii pot cere mai multe informaţii prin intermediul unor întrebări scrise sau chiar o nouă audiere de o oră şi jumătate, dar pentru aceasta este necesară aprobarea Conferinţei Preşedinţilor.

Dacă nici după aceste demersuri nu se întruneşte majoritatea de două treimi, poate fi convocat un vot al tuturor membrilor comisiilor competente, care vor trebui să răspundă la două întrebări, respectiv dacă persoana audiată este calificată să devină membră a Colegiului şi dacă este suficient de compententă pentru atribuirea portofoliului. Votul va fi secret şi candidaţii pot fi validaţi cu o majoritate simplă.

După încheierea audierilor, Conferinţa Preşedinţilor va declara acest proces încheiat, undeva în a doua jumătate a lunii noiembrie, iar scrisorile de evaluare întocmite de comisii despre comisarii-desemnaţi vor fi făcute publice.

Dacă procesul de audiere nu se va confrunta cu sincope majore, precum respingerea mai multor candidaţi de exemplu, înainte sau după audieri, votul din Parlamentul European asupra întregii echipe de comisarii a noii Comisii von der Leyen ar urma să aibă loc în ultima săptămână din noiembrie, iar executivul UE să-şi înceapă mandatul de la începutul lui decembrie.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare