Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, anunță acordarea unui grant în valoare de 95.000 de dolari pentru restaurarea unei biserici de lemn din secolul al XVI-lea de la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației. Fondurile fac parte din sprijinul continuu al Ambasadei SUA pentru patrimoniul cultural românesc din întreaga țară, prin Fondul Ambasadorial de Conservare a Obiectivelor Culturale (U.S. Ambassadors Fund for Cultural Preservation – AFCP).
Grantul va fi folosit pentru repararea și conservarea bisericii de lemn, precum și pentru asigurarea și întreținerea unor exponate care promovează patrimoniul multicultural al regiunii. Biserica de lemn are o istorie bogată: este un reper al coexistenței pașnice între diferitele comunități etnice din zona Maramureșului. Biserica a fost donată comunității din Oncești de către comunitatea ruteană din Criciova, Transcarpatia, Ucraina, și a devenit un simbol al cooperării regionale și al multiculturalismului în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Acesta este cel de-al doilea grant AFCP acordat pentru Muzeul Maramureșan. În 2021, un prim grant a ajutat la restaurarea Casei memoriale Elie Wiesel, un alt simbol important al diversității culturale și religioase care evidențiază bogatul patrimoniu evreiesc al regiunii. Până în prezent, AFCP a donat mai mult de 1,2 milioane de dolari pentru conservarea patrimoniului național românesc din întreaga țară, inclusiv 500,000 de dolari pentru restaurarea unei biserici fortificate din secolul al XIV-lea din satul Alma Vii, județul Sibiu; 84,000 de dolari pentru repararea bisericilor fortificate din satele Movile, Agârbiciu și Daia, din județele Sibiu și Mureș, precum și un grant de aproximativ 130.000 de dolari pentru conservarea fostei Sinagogi Ortodoxe Hinech Neorim din Oradea, una dintre cele mai importante și valoroase sinagogi din Oradea din punct de vedere istoric.
Pe 3 octombrie, la ceremonia organizată pentru deschiderea proiectului AFCP din Sighetu Marmației, ambasadorul SUA Kathleen Kavalec a fost însoțită de directorul Muzeului Maramureșan, Mirela Barz, precum și de primarul orașului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan și Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk.
„Ambasada SUA își menține angajamentul de a sprijini și promova patrimoniul tuturor românilor. Sunt încântată să anunț finanțarea acestui proiect, care, prin restaurarea atentă a acestei frumoase biserici, celebrează, de asemenea, diversitatea și consolidează sentimentul nostru comun de apartenență la o comunitate”, a declarat ambasadorul Kavalec.
De peste 20 de ani, Fondul Ambasadorial de Conservare a Obiectivelor Culturale a finanțat proiecte în întreaga țară, conservând bogatul patrimoniu cultural al României și evidențiind contribuțiile istorice ale tuturor popoarelor sale, inclusiv ale comunităților românești, evreiești, săsești, maghiare, ucrainene și rome.